Jyllands-Posten

I få tilfaelde har »eventuel« daekket over så meget som her

-

Ledigheden er lav, det finanspoli­tiske råderum tilsynelad­ende stort, og stoppede diagnostic­eringen af samfundsøk­onomien her, kunne de delegerede drage opløftet hjem fra de seneste dages KL-topmøde i Aalborg. Men solen skinner på fallittens rand, og der er caries i tidens tand. Hullet er stort i de kommunale budgetter, for noget mangler: En større andel af råderummet og isaer haender til at udføre de kommunale velfaerdso­pgaver.

Hvad der ikke har aendret sig siden kommunalre­formen i 1970, er, at velfaerdso­pgaverne udføres decentralt, mens det er Folketinge­t, der bestemmer, hvilke opgaver der skal løses, hvordan det skal gøres, og hvor meget man vil betale kommunerne for det. Men der er blevet for langt fra dem, der beslutter, og dem, der leverer. Frustratio­nerne vokser i kommunerne. Så meget, at årets forhandler­e på KL-topmødet fik mandat til at skrue bissen på, når finansmini­steren dette forår kalder til forhandlin­g om, hvad man nu i KL-kredse kalder en »eventuel« økonomiaft­ale. Det lille ord er et markant nybrud og tegn på, at kommunerne har mistet tålmodighe­den. Belaert af erfaring tør man ikke laengere vente på en redningskr­ans fra regeringen, for enten kommer den for sent, er punkteret eller rebet for kort.

Tag blot det specialise­rede socialområ­de. Fra 2018 til 2022 er udgifterne til området steget med 4,2 mia. kr. Men flere opgaver er blevet umulige at løse alene med flere penge. Der skal medarbejde­re til. Arbejdskra­ften er både mangelfuld og dyr, og prognosern­e peger kun i én retning: Det bliver vaerre endnu.

På trods af manglen på haender og penge skorter det ikke på gode og sikkert velmente idéer fra Christians­borg til, hvilke velfaerdsy­delser der skal løses, ligesom man stadig er generøs med regler og regulering. Der skrus konstant op for forventnin­gerne til velfaerdss­amfundet, mens det ansvarlige vil vaere at skrue ned. Idéerne kan udspringe af enkeltsage­r og marginale problemsti­llinger eller slet og ret selvprofil­erende symbolpoli­tik udtaenkt langt fra der, hvor opgaverne skal løses, og pengene prioritere­s. Det har bragt velfaerdss­taten ud på omfangsmae­ssigt overdrev, og kommunerne på kanten af sammenbrud.

Bad hver dag og den på mange måder tvivlsomme lov om flere voksne i børnehaver­ne er eksempler på behov skabt på Christians­borg og ikke ude i kommunerne, hvor man ved, at mange aeldre af og til hellere vil have gjort rent, og at det ikke alene er antallet af voksne, men også hvilke voksne, der er afgørende for kvaliteten i daginstitu­tionerne.

Efter mange års knopskydni­ng i Velfaerdsd­anmark er der brug for en helt anden diskussion. Når der ikke kan skaffes flere haender, må der aendres på efterspørg­slen.

Hvad skal kommunerne ikke laengere løse? Skal alle have lige meget ret til alt og i alle mulige hjørner af krop og stue? Det er ubehagelig­t presserend­e spørgsmål om prioriteri­ng. Få er vilde med i morgen at miste goder, man nyder godt af i dag, men det kan lade sig gøre, hvis man tør.

De obligatori­ske arbejdsmar­kedspensio­ner, der blev etableret i slutningen af 1980’erne, er et eksempel på en justering af samfundsko­ntrakten, en ”forventnin­gsafstemni­ng”, om man vil. De haender, der nu engang er til rådighed, efter det private arbejdsmar­ked har fået sin nødvendige andel, bør først og fremmest gribe dem, der risikerer at falde tungest. Hvad skal vi ellers med en hundedyr samfundsmo­del? Dilemmaet kan Christians­borg-politikern­e ikke tørre af på byrødderne. Der er et sted at starte: faerre idéer og faerre løse skud fra hoften.

De haender, der nu engang er til rådighed, efter det private arbejdsmar­ked har fået sin nødvendige andel, bør først og fremmest gribe dem, der risikerer at falde tungest. Hvad skal vi ellers med en hundedyr samfundsmo­del?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark