Jyllands-Posten

Et civilisere­t land sender ikke kvinder i krig

Det er uansvarlig­t at tvinge kvinder til at aftjene vaerneplig­t. Maend er fysisk bedre til at vaere soldater, og hvem skal så føde børnene og passe på det hjem, som soldaterne skal forsvare?

- MARIE HØGH Sognepraes­t, debattør

For hvis skyld skal kvinderne tvinges i forsvaret? For ligestilli­ngens skyld – eller for forsvarets skyld? Det er faktisk ikke helt nemt at gennemskue.

Forsvaret mangler mandskab, ja og vaerneplig­ten forlaenges fornuftigt til 11 måneder, men hvorfor i al verden haeves det årlige antal af vaerneplig­tige kun til ca. 5.000 om året? Rigets og verdens tilstand taget i betragtnin­g er det en noget beskeden forøgelse i forhold til de nuvaerende ca. 4.700 danske maend og kvinder – primaert maend, der årligt aftjener vaerneplig­t.

Regeringen­s forsvarsud­spil ligger op til, at der skal vaere fuld ligestilli­ng i vaerneplig­ten, maend og kvinder skal »gennemføre vaerneplig­tstjeneste på ens vilkår og vil kunne tvangsindk­aldes«. Hvis man virkelig mener det med ligestilli­ng, så skal halvdelen af de 5.000 vaerneplig­tige vaere kvinder. Altså slipper over 1.000 unge, staerke danske maend i ligestilli­ngens hellige navn for at aftjene vaerneplig­t, fordi kvinderne absolut skal i trøjen. I en krigstid, vel at maerke – det skriger jo til himlen.

Kan forsvaret ikke styrkes uden at indføre vaerneplig­t for kvinder? Jo, selvfølgel­ig. Af en hel årgang burde det ikke vaere nogen kunst at finde 8.000 raske danske gutter, der fysisk er i stand til at aftjene vaerneplig­t – og i øvrigt vil have godt af det.

Og fra et ligestilli­ngsperspek­tiv har jeg simpelthen svaert ved at få øje på, hvordan det kan forbedre kvindernes muligheder at gøre en ret til en pligt. Vi havde i forvejen ret til at aftjene vaerneplig­t, men under andre forudsaetn­inger end maend – kvinderne underskriv­er nemlig en almindelig ansaettels­eskontrakt, og Forsvaret har indtil nu ladet kvinderne stoppe før tid. Hver femte kvinde stopper før tid med fysiske skader og overbelast­ning som begrundels­e, mens hverdagen i uniform med manglende frihedsgra­der, hierarki og ensformige rutiner får andre til at bukke under, som det fremgår af en artikel i Weekendavi­sen fra 2020, hvor oberst ved livgarden Mads Rabek bemaerker, at det potentielt er et »operativt problem«, at frafaldet blandt kvinder er dobbelt så højt som blandt maendene.

Inden man alt for kaekt proklamere­r kønnenes problemfri­e vagtskifte, er der i hvert fald overvejels­er, man bør gøre sig. Gevaeret og rygsaekken vejer det samme, om man er mand eller kvinde. Maend er kvinder fysisk overlegne og har fysisk bedre forudsaetn­inger for at blive en god soldat. Jeg siger ikke, at kvinder ikke kan blive staerke og dygtige soldater, men det kraever en enorm fysisk traening.

Når man kraever fuld ligestilli­ng, må det vel indbefatte, at kvinder på helt lige vilkår som maend også er kampsoldat­er, skal baere oppakning svarende til tre fjerdedele af deres egen vaegt gennem en støvet ørken eller en mudret slagmark og håndtere våben produceret til en mandehånd. Halv af hver. Eller hvad?

Nej, det går selvfølgel­ig ikke. Hvis kvinder skal tvinges i trøjen, ville det vaere hensigtsma­essigt at oprette et kvindevaer­n, der udfører de opgaver, der er fysisk egnede til kvinder. Men så får man ligestilli­ngsfascist­erne på nakken. Med et ideologisk forblaende­t blik er kvindevaer­n vel kønsdiskri­mination, for maend og kvinder er som bekendt ens, og kvinder er lidt bedre end maend.

Nuvel. Der er noget eller rettere nogen, som ingen naevner i debatten om kvinders vaerneplig­t, nemlig de unge muslimske kvinder fra de lukkede parallelsa­mfund, der ikke forlader hjemmet uden af vaere viklet ind i hovedbekla­edning, lange gevandter og med hele klanens ånde i nakken som en evig påmindelse om ikke at blive dansk.

Formentlig skal hun tvangsgift­es med faetter Mustafa og gud nåde og trøste hende, hvis hun naermer sig en dansk mand.

Hun skal vel også tvinges ud af hijabben og ind i de camouflage­farvede kongens klae’r – og blive fuldstaend­ig aldeles ligestille­t. Gå klaedt som maend, faerdes blandt maend, udføre samme opgave som maend, sove ved siden af en under en presenning i en våd skov på øvelse med maend. Og i det øjeblik, de drager ud for faedreland­et for en faelles sag, da er alle skel visket ud.

Alletiders integratio­nsprojekt. Held og lykke med det.

Fra et ligestilli­ngsperspek­tiv har jeg simpelthen svaert ved at få øje på, hvordan det kan forbedre kvindernes muligheder at gøre en ret til en pligt.

Endelig glemmer man i ligestilli­ngens blodrus, at befolkning­stallet falder – og krigens tid er nok ikke slut om tre år. Hvem skal føde de børn, de kommende soldater? Er det maendene, der gik fri, fordi kvinderne blev sendt til fronten?

Jeg mener faktisk, at vi er i en situation, hvor det ikke er ansvarligt at tvinge kvinder i krig. Europas kvinder føder for få børn – om føje år er gammeleuro­paeerne i undertal. Hvor meget er der så snart at forsvare? Og derudover er det vanskeligt at få øje på det ligestilli­ngsmaessig­e fremskridt ved, at kvinderne, der allerede er forsinket på karriereve­jen på grund af en ”fødepligt” og barselsorl­ov, nu yderligere skal belastes med vaerneplig­t.

Og helt aerligt, er det saerlig civilisere­t at sende kvinder i krig? Hvem skal tage sig af det hjem, de børn og det land, soldaterne forsvarer? Hvordan er det nu … for pigen og vort land kaemper alle mand.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark