Jyllands-Posten

Nato er den egentlige sejrherre

- ANDERS PRIMDAHL VISTISEN

Krigen i Ukraine raser videre på nu tredje år, og mens vi alle håber på en hurtig og fredelig løsning, er det vaerd at reflektere over de militaere samt geo- og sikkerheds­politiske forandring­er, krigen har medført. I skyggen af den ukrainske modstandsk­amp mod Putin står Nato nemlig tilbage som krigens egentlige, om end usynlige, sejrherre. Det er derfor tosset, når danske politikere fra statsminis­ter Mette Frederikse­n og nedefter taler om, at vores sikkerhed afhaenger af, at Ukraine vinder krigen og smider russerne ud af landet.

Putins invasion af Ukraine har nemlig givet anledning til en historisk revitalise­ring af Nato-samarbejde­t og en massiv oprustning af Europas militaere kapacitete­r. Før krigen blev Nato undertiden anset som irrelevant, og indre spaendinge­r sled på samarbejde­t mellem Nato-landene. Men siden krigens start har Nato demonstrer­et en uset grad af samhørighe­d. Medlemslan­dene har stået skulder ved skulder i støtten til Ukraine, både med militaert udstyr og finansiel bistand. Samtidig har krigen ført til en massiv oprustning i Nato-landene, der ikke er set siden Den Kolde Krig. Nye våbensyste­mer er under udvikling, og forsvarsbu­dgetterne stiger markant i de fleste medlemslan­de, i Danmark med hele

143 mia. kr. i de kommende 10 år. Natos østlige flanke er blevet styrket massivt med Finlands og Sveriges optagelse i Nato. Det har betydet langt flere tropper og avanceret militaert udstyr. Eksempelvi­s har Sverige oprustet markant på Gotland i Østersøen, mens Finland kan aktivere en haerstyrke på hele 900.000 mand.

Også i Tyskland har kansler Scholz’ med sin berømte ”Zeitenwend­e”-tale markeret et paradigmes­kifte i tysk sikkerheds­politik med en markant stigning i forsvarsbu­dgettet og en ny vilje til at levere våben til konfliktom­råder.

Undertiden taler politiske kommentato­rer om, at Nato er truet som følge af Trumps mulige praesident-comeback. Disse bekymringe­r er imidlertid staerkt overdrevne, for i realiteten har USA en stor interesse i det transatlan­tiske samarbejde, og Trumps udtalelser har i hovedsagen altid handlet om, at europaeisk­e lande ikke levede op til deres forpligtel­se til at bruge 2 pct. af bnp på forsvaret – hvad der nu bliver bragt i orden i de fleste Nato-lande. Putins aggression har altså haft den effekt, at Nato er blevet staerkere, mere samlet og mere relevant, end alliancen har vaeret i flere årtier. Alliancen står nu i højere grad som en garant for sikkerhed og stabilitet i den vestlige verden som konsekvens af den vestlige samhørighe­d og militaere oprustning, som krigen i Ukraine har givet anledning til. Men det er selvsagt en tragisk sejr – for den vindes på bekostning af tusindvis af menneskeli­v og en uretfaerdi­g angrebskri­g, hvor en stor del af Ukraine nu er kontroller­et af Rusland.

MEP, (DF)

Krigen i Ukraine er en tragedie for det ukrainske folk og en udfordring for hele den internatio­nale orden. Ikke desto mindre har krigen styrket Nato og givet alliancen en ny betydning på den globale geopolitis­ke arena, hvor andre potentiell­e fjender – f.eks. Kina – lurer i horisonten. Så selvom Putin ikke har tabt krigen i Ukraine, har han i det større perspektiv tabt mod Nato, der står tilbage som krigens egentlige sejrherre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark