Jyllands-Posten

Mental trivsel skal på skoleskema­et

- MARIE THRANE

På Christians­borg er der netop landet en ny aftale om folkeskole­n. Aftalen indebaerer mange gode initativer såsom »mere praktisk undervisni­ng«. Men hvad med mere “anvendelig undervisni­ng”?

Hvad med de basale faerdighed­er? At betale regninger, forstå en forskudsop­gørelse – disse essentiell­e evner glimrer ved deres fravaer. Og endnu vaerre, vi ignorerer helt en fundamenta­l forståelse af vores eget mentale helbred, og hvordan den menneskeli­ge hjerne fungerer.

I vores skolesyste­m bliver vi spurgt, hvad vi vil vaere. Ikke hvem vi vil vaere. Det indkapsler praecist den måde, hvorpå den danske folkeskole fungerer. Her dykker børn ned i oldgamle digte, mestrer bøjningen af samtlige tyske verber og reciterer femtabelle­n både forfra og bagfra.

Jeg siger ikke, at de 10 års matematiku­ndervisnin­g er spild af tid. Jeg siger bare, at det måske på den lange bane er klogere, at vi som mennesker først og fremmest laerer at navigere i vores eget sind snarere end at jonglere med tredjegrad­sligninger. Nuvel, der er helt sikkert nogle dygtige matematike­re, der har essentiell­e roller i vores samfund. Men hvad kan vi bruge matematike­re til, hvis de går ned med stress, angst og depression?

I en tidsalder, hvor ungdommen balancerer på en knivsaeg af psykisk trivsel, er det en ufravigeli­g nødvendigh­ed, at skolen prioritere­r den mentale velbefinde­nde.

Enkeltståe­nde temadage og uger skaerer ikke laengere gennem kødet af denne problemati­k.

Hvordan kan det retfaerdig­gøres, at vi bruger tiden på at dykke ned i støvede digte fra fortiden, når vores unge desperat behøver vaerktøjer til at taemme deres indre daemoner?

NLP-practition­er, SoMe-manager, Frederiksb­erg C

Forståelse­n af, hvordan man navigerer gennem bekymringe­r, frygt og de mørkeste afkroge af sindet er ikke blot en laerestreg; det er en afgørende nøgle, der kan låse op for deres fremtidige velvaere og succes.

Når børn laerer at taemme deres indre uro med en positiv og konstrukti­v tilgang, rustes de ikke kun til at overvinde nutidens udfordring­er, men de får også redskaber til at mestre fremtidige kampe og opnå langvarig trivsel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark