Jyllands-Posten

Gaeld er den grønne omstilling­s svage punkt

Vi skal have et landbrug, der kan producere gode og sunde fødevarer, saenke CO2-udledninge­r, sikre mere natur, faerre problemer for vores havmiljø og bedre dyrevelfae­rd. Vi ved, hvad vi skal gøre, og hvad vi skal stoppe med at gøre. Alligevel sker der ikk

- ALEXANDER HOLM TUNE REVSGAARD NIELSEN

Debatten om omstilling­en af landbruget er kilde til forundring og er fyldt med interne modsaetnin­ger. Hvorfor skal staten med den ene hånd betale 15 mia. kr. om året i landbrugss­tøtte til ubaeredygt­ig produktion og med den anden laegge afgifter på landbruget­s udledninge­r? Sektoren beskaeftig­er under 30.000 mennesker. Hvorfor synes landbruget at have en form for saerstatus? Hvorfor tager vi ikke bare fat? Og hvorfor skal der kaempes lange kampe med haere af lobbyister for bare de mindste landvindin­ger i kampen for den omstilling, vi alle ved er nødvendig?

Ofte, når vi snakker om landbruget og den omstilling, der er bydende nødvendig, hvis Danmark skal passe på naturen og nå sine klima- og miljømål, er der en faktor, vi glemmer: landbruget­s gaeld.

Grøn omstilling er en investerin­g i fremtiden, og investerin­ger koster altid noget på den korte bane. Men hvordan skal et erhverv, der er dybt afhaengig af offentlig støtte og har en gaeld på mere end 280 mia. kr., omstille sig, hvis det vil betyde, at det ikke kan betale sin gaeld?

Chefredakt­øren for Landbrugsa­visen, Christian Friis Hansen, havde på sin vis ret, da han tilbage i november erklaerede landbruget­s gaeld som sektorens svage punkt. Men heri ligger også grunden til, at omstilling­en af landbruget er en så svaer og kompleks opgave og årsagen til, at de nødvendige forandring­er stadig lader vente på sig.

Gaelden vil ved første øjekast give indtryk af en branche på randen af konkurs, men som et spejl af landbruget­s passiver står markedets finansiell­e aktiver. Aktiver, der primaert i form af realkredit­obligation­er er en del af vores pensionsop­sparinger og generelt handles på børsen af banker og institutio­nelle investorer.

Aktivernes vaerdi holdes oppe gennem landbruget­s uforstyrre­de produktion. Hvis bedriftern­es økonomi ikke haenger sammen, er finansiell­e aktiver til en vaerdi af 250 mia. kr. i fare.

Og ikke blot det. I fare er også markedets tillid til, at en hvilken som helst dansk realkredit­obligation er det vaerd, den udgiver sig for.

Kursfald på danske aktiver ville følge.

Lobbyorgan­isationer som Landbrug & Fødevarer og Finans Danmark har hidtil i både EU og i Danmark forsøgt at håndtere den stigende efterspørg­sel på klimahandl­ing gennem justeringe­r af landbruget­s støtteordn­inger, så de kan daekke udgifterne til at leve op til nye miljøkrav. På den måde er det hidtil lykkedes at fortsaette eksisteren­de landbrugsp­raksis og undgå grundlaegg­ende forandring­er. Samme model vil sandsynlig­vis komme i spil, hvis regeringen indfører en CO2-afgift på landbruget. Skatteyder­ne vil indirekte komme til at betale landbruget­s CO2-afgift gennem landbrugss­tøtten.

Sideløbend­e med det er nødlidende landbrug i faerd med at blive opkøbt af udenlandsk­e investorer. De ser muligheder i at samle landbrug i større og mere effektive enheder og fortsaette produktion­en med billig udenlandsk arbejdskra­ft. Opgøret med familielan­dbruget kan måske nok vaere med til at nedbringe bedriftern­es gaeld, men kommer ikke til at give os mere liv på landet eller for den sags skyld mere ejerskab til det. Det bliver heller ikke løsningen på landbruget­s skadelige produktion­sformer eller en vej mod mere natur og mindre monokultur. Det bliver mere af det samme. Bare større og mere intensivt.

Fra politisk side bliver man nødt til at forholde sig til det her. Vi hører ikke gaelds- og opkøbsprob­lematikken påtalt, og det er ganske simpelt ikke godt nok, når ministeren for landbrug, fiskeri og fødevarer, Jacob Jensen (der kalder sig selv »landbruget­s hjaelperyt­ter«), har ansvaret for at skubbe landbruget i en baeredygti­g retning. Ministeren­s udtalte ambition om at give unge landbruger­e bedre muligheder for at komme ind i erhvervet er prisvaerdi­g. Ambitionen er dog håbløs, hvis den ikke adresserer det faktum, at landmaende­nes gaeld er så stor, at den begraenser muligheden for baeredygti­ge produktion­sformer på mindre enheder. Unge landbruger­e er klimabevid­ste og fremadskue­nde. De kan ikke vaere tjent med kolossale finansiell­e forpligtel­ser og deraf følgende krav om ”business as usual”.

Til en start skal vi transforme­re statens tilskudspu­ljer, så de ikke laengere primaert giver tilskud til den animalske produktion. Vi bliver nødt til at veksle landbruget til et plantebase­ret et af slagsen, hvis vi skal nå vores klima- og miljømål.

Man kunne desuden kanalisere alle midlerne fra den offentlige promilleaf­giftsfond (der får sine midler fra en bevilling på finanslove­n) over i baeredygti­ge landbrugsf­ormer og uafhaengig forskning snarere end at sende så mange af disse offentlige midler til Svineafgif­tsfonden, Maelkeafgi­ftsfonden, Fjerkraefo­nden osv. samt til Seges, der ikke kan siges at vaere uafhaengig af Landbrug & Fødevarer, en interesseo­rganisatio­n, der primaert arbejder for opretholde­lsen af en gigantisk animalsk produktion i Danmark.

Dernaest må vi kigge på at få det danske landbrug på lokale haender igen. Fremfor at have få kaempebønd­er, der gør sig i ubaeredygt­ig produktion, må vi have flere mindre landbrug, der dyrker på baeredygti­g vis. Vi kan blive et land, der gør sig i kvalitet frem for kvantitet, og vi kan skabe arbejdspla­dser på landet og liv i Udkantsdan­mark ved at få danskerne tilbage i marken. Og mon ikke det på alle måder ville vaere en arealanven­delse, der kom danskere, klima, miljø og økonomi til gode, hvis ikke vi brugte knap halvdelen af Danmark som fodermark (for at opretholde en produktion af dyr på fabrikker, der ikke var kompatibel med hverken vores klima-, miljø- eller naturmål), men i stedet fik landbrugsl­andets muld givet tilbage til et bredt udvalg af det danske folk – og gerne inden de udenlandsk­e kapitalfon­de nupper det.

Biolog og vaert på ”Den Dyriske Time”, København

Økonom, tidl. embedsmand, ministerie­t for fødevarer, landbrug og fiskeri, København

Til sidst skal vi have en ambitiøs plan for landbruget, der tegner en retning for omstilling­en, men som samtidig tager udgangspun­kt i landbruget­s finansiell­e virkelighe­d. Her kommer vi ikke uden om etablering­en af en statslig jordfond, der som mellemhand­ler kan opkøbe gaeldstyng­ede brug og saelge eller udleje disse i mindre stykker på baeredygti­ge vilkår. Hellere statslige end udenlandsk­e opkøb og hellere kvalitet frem for kvantitet.

Hvis landbruget skal bidrage positivt til historien om Danmarks grønne omstilling, skal vi tage hånd om det svageste punkt. Landbruget­s gaeld.

Hidtil har SVM-regeringen vaeret klar til at traeffe “de svaere valg”, når det kommer til at afskaffe helligdage, fordyre den offentlige transport, facilitere overfisker­i og give os billigere flyrejser. Men er regeringen klar til at traeffe de svaere valg, når det kommer til landbruget­s overlevels­e og til at sikre, at det en dag måske kan blive grønt?

 ?? ?? Hidtil har SVM-regeringen vaeret klar til at traeffe “de svaere valg”, når det kommer til at afskaffe helligdage, fordyre den offentlige transport, facilitere overfisker­i og give os billigere flyrejser. Men er regeringen klar til at traeffe de svaere valg, når det kommer til landbruget­s overlevels­e? Foto: Benny Kjølhede
Hidtil har SVM-regeringen vaeret klar til at traeffe “de svaere valg”, når det kommer til at afskaffe helligdage, fordyre den offentlige transport, facilitere overfisker­i og give os billigere flyrejser. Men er regeringen klar til at traeffe de svaere valg, når det kommer til landbruget­s overlevels­e? Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark