Jyllands-Posten

Støjberg og Vanopslagh afslører et foraeldet kvindesyn

- TORSTEN SCHACK PEDERSEN

Dagene, hvor krige blev udkaempet med rustning og lanse, og hvor fysikken var altafgøren­de, er borte. I dag er forsvar en højteknolo­gisk disciplin, hvor kløgt og snilde kan vaere lige så vaerdifuld­t som råstyrke. Og derfor kan kvinder spille en afgørende rolle i det danske forsvar.

Det er mig derfor også helt ubegribeli­gt, at partier, der ellers normalt taler om ansvar, nu demonstrat­ivt og med armene over kors vil stille sig i vejen for en nødvendig styrkelse af vaerneplig­ten.

Det er naeppe gået nogens naese forbi, at Putin fører krig i Europa og advarer om tredje verdenskri­g. Derfor ønsker regeringen – som det fremgår af det nuvaerende forsvarsfo­rlig – at styrke vaerneplig­ten. Der er behov for, at vi får uddannet flere soldater, der på sigt kan indgå i vores forsvarsre­serve. Derfor laegger vi op til, at vaerneplig­ten forlaenges til 11 måneder, at man øger antallet af vaerneplig­tige, og at vaerneplig­ten fremover også skal omfatte kvinder. Men puha, sikke noget griseri, lyder det fra to ellers borgerlige partier. Ifølge Inger Støjberg (DD) har kvinder ikke fysik til at blive omfattet af vaerneplig­ten. Kvinder er altså dårligere end maend, må man forstå på DDformande­n,

der på stort set samtlige politiske områder drømmer sig tilbage til en verden af i går.

I moderne tider er kvinder og maend altså lige gode, og derfor er jeg også varm fortaler for, at vi nu ligestille­r vaerneplig­ten, så vi ligesom både Sverige og Norge også får kvindelige vaerneplig­t. De seneste år har alle vores vaerneplig­tige frivilligt meldt sig, og jeg forventer også, at langt, langt størstedel­en frivilligt vil melde sig under fanerne, selvom vi forlaenger vaerneplig­ten. Det vil derfor givetvis vaere et fåtal, der vil blive indkaldt uden at have meldt sig frivilligt. Desvaerre har Danmarksde­mokraterne valgt, at partiet vil blokere for en styrkelse af vaerneplig­ten fremfor at tage ansvar.

Også hos Liberal Alliance har man igen valgt at gå ned ad vejen med ultimative krav. De vil for alt i verden ikke have kvinder i Forsvaret. Partiets gruppeform­and, Ole Birk Olesen, argumenter­ede forleden for, at han ville vaere bedre at sende i krig fremfor en kvinde, fordi han fra barnsben havde leget »brydekamp, faegtning, cowboys og indianere«. I mit stille sind håber jeg, at han melder sig til Forsvaret. Så har han for første gang i årevis gjort noget fornuftigt.

Ifølge LA-formanden, Alex Vanopslagh,

så er det nemlig mest »civilisere­t« at sende maendene i krig: »Vi vil som samfund i øvrigt heller ikke kunne holde til at miste en stor andel af kvinder af en generation ift. fødselsrat­erne,« skrev LAlederen forleden i et indlaeg, hvor han gjort det helt klart, at han i hvert fald aldrig selv har ydet en indsats i det danske forsvar.

MF, (V)

Først ville LA ikke vaere med til at saenke personskat­terne, og nu er de så ultimative på, at kvinder for alt i verden ikke må spille en markant rolle i forsvaret af Danmark. Det med at tage ansvar er mest noget, Vanopslagh siger. Det er ikke noget, han gør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark