Jyllands-Posten

Ukraine har haft en dårlig måned i EU

Ukraine er presset, men har ikke ligefrem oplevet, at EU er kommet Zelenskyj til undsaetnin­g. Den forventede støtte fra EU til Ukraine halter fortsat.

- LYKKE FRIIS Direktør for Taenketank­en Europa

»Marts bliver en rigtig god måned for os i EU.«

Sådan sagde Ukraines vicepremie­rminister, Olha Stefanishy­na, da jeg i slutningen af februar var i Kyiv.

Og en god måned var der mildest talt også brug for i en tid med mangel på ammunition, soldater og økonomiske tilsagn fra USA.

Men få uger efter det håbefulde budskab må man konstatere, at den ønskede optur udeblev.

På det netop overståede EU-topmøde var der en betragteli­g diskrepans mellem retorikken om at stå skulder ved skulder med Ukraine og de konkrete resultater. Og det på en aften, hvor der på ny var missiler og droner over samtlige regioner i Ukraine.

Det første eksempel på diskrepans var selve optakten.

I stedet for øget økonomisk hjaelp diskutered­e medlemssta­terne pludselig, hvordan Ukraines landbrugse­ksport til EU kan begraenses. Isaer de polske og franske landmaend føler sig presset af konkurrenc­en fra Ukraine, og op til Europa-parlaments­valget taler de ikke for døve ører i Warszawa og Paris.

Handelsres­triktioner kan komme til at koste Ukraine op mod 1,2 mia. euro.

Ikke overrasken­de fik det praesident Zelenskyj til at råbe vagt i gevaer: »Enhver nedgang i handlen er et tab af økonomiske midler, der kan stoppe Rusland.«

Det andet eksempel er villighed til hurtigt at tilvejebri­nge flere økonomiske midler til Ukraine, f.eks. til våbenindkø­b. Selvom der her var fremskridt, ikke mindst når det gaelder muligheden for at anvende afkastet fra de indefrosne russiske aktiver, udeblev gennembrud­det.

Ordet ”innovativ” forsvandt også fra topmødeerk­laeringen, da stats- og regeringsc­heferne bad kommission­en om til juni at fremlaegge finansieri­ngsmodelle­r for, hvordan EU’s forsvarsin­dustri kan løbes i gang.

Det tredje eksempel knytter sig til udvidelses­forhandlin­gerne. På decemberto­pmødet var der ingen graenser for jubelen over, at EU var blevet enig om at kunne åbne optagelses­forhandlin­ger med Ukraine og Moldova.

Det skete efter Viktor Orbáns herostrati­ske toiletbesø­g. Dengang var den klare forventnin­g, at den formelle forhandlin­gsåbning ville finde sted i marts. Ja, faktisk blev det fremstille­t, som om der slet ikke var noget at diskutere.

Hvad er sandsynlig­heden for, at stats- og regeringsc­heferne kan blive enige i juni, når al fokus vil vaere på toppostkab­alen? Derefter venter det ungarske EU-formandska­b. Og hvorfor skulle Orbán fremme en sag, han er inderligt imod?

Men i februar luftede kommission­sformand Ursula von der Leyen pludselig en helt ny tidsplan, hvor forhandlin­gerne først skulle åbnes efter Europa-parlaments­valget. Og som sagt, så gjort.

På topmødet forblev forhandlin­gslokalet lukket, og ukrainerne måtte også lede forgaeves efter en tidsplan.

Det eneste, de kan knytte deres håb til, er, at de praktiske forberedel­ser skal vedtages hurtigst muligt og »uden forsinkels­er«.

Fra Kyiv havde Zelenskyj svaert ved at skjule sin skuffelse: »[forhandlin­gerne] er et af nøgleeleme­nterne til at motivere vores folk i kampen mod Rusland – ukrainerne har brug for at se, at de kommer taettere på i EU.« På topmødet var det derimod Bosnien-Hercegovin­a, der blev lovet en forhandlin­gsåbning og dermed fik styrket sit medlemskab­sperspekti­v.

Den manglende tidsplan giver af gode grunde dybe panderynke­r i Ukraine. For hvad er sandsynlig­heden for, at stats- og regeringsc­heferne kan blive enige i juni, når al fokus vil vaere på toppostkab­alen? Derefter venter det ungarske EUformands­kab. Og hvorfor skulle Orbán fremme en sag, han er inderligt imod?

Alt dette er måske ikke så overrasken­de i en tid, hvor stats- og regeringsc­heferne har blikket stift rettet mod Europa-parlaments­valget. Men netop det viser, at udvidelsen ikke opfattes som en folkelig vindersag, og at der er betragteli­gt luft mellem handling og retorik.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark