Jyllands-Posten

Socialborg­mester: Min tålmodighe­d er brugt op

- KARINA VESTERGÅRD MADSEN

Vi mangler milliarder, hvis vi fortsat skal give samfundets mest udsatte borgere den hjaelp, de fortjener. Jeg selv og borgmestre fra hele landet har forsøgt at råbe regeringen op igen og igen, mens udfordring­erne på socialområ­det er vokset og vokset.

Men vores nødråb traenger ikke igennem Christians­borgs tykke mure, og det står efterhånde­n klart for enhver, at regeringen ikke har taenkt sig at tage ansvaret på sig og sikre, at kommunerne fortsat kan hjaelpe de allersvage­ste mennesker i vores samfund. Som socialborg­mester i Danmarks største kommune kan jeg ikke laengere vente på, at regeringen vågner op og tager ansvar for socialområ­det. Kommunerne bliver nødt til at tage ansvaret tilbage.

Jeg har derfor givet mig selv et frihedsbre­v. Et frihedsbre­v, der skal sikre, at vi i København kan udføre godt socialt arbejde og investere i de forebyggen­de og tidlige indsatser, vi ved virker. Et frihedsbre­v, der saetter os fri af regeringen­s manglende initiative­r og ambitioner. Et frihedsbre­v, som er et løfte til borgerne om, at vi kommer til at udfordre regeringen og i højere grad bede om tilgivelse end tilladelse. Vi skal gå til kanten af loven. Socialområ­det er under pres og har vaeret det i mange år. Stadigt flere har brug for vores hjaelp, og den efterspurg­te hjaelp bliver mere kompleks. Vi skal med andre ord løse langt flere og mere sammensatt­e opgaver – men for den samme pose penge.

Helt konkret har kommunerne oplevet en udgiftssti­gning på det specialise­rede socialområ­de på 4,2 mia. kr. fra 2018 til 2022, og KL anslår, at udgifterne steg med yderligere 2 mia. kr. i 2023.

Resultatet er, at alle forebyggen­de og tidlige indsatser er sparet vaek. Det er det dummeste, man kan gøre, fordi forebyggel­se og tidlige indsatser netop sikrer, at problemern­e ikke vokser sig større.

Alligevel har de besparelse­r vaeret kommunerne­s eneste mulighed.

Det er regeringen og Christians­borg, der baerer ansvaret for, at kommunerne ikke har kunnet foretage de nødvendige investerin­ger på socialområ­det. For socialområ­det har laenge ligget i regeringen­s syltekrukk­e.

I regeringsg­rundlaget lover regeringen for eksempel, at den vil gøre op med minuttyran­ni, men når der deles milliarder ud eller laves forsøg med at frisaette kommunerne, så er det aldrig de hjemløse, mennesker med handicap eller socialt udsatte aeldre, regeringen har i tankerne.

Med frihedsbre­vet hjemtager vi ansvaret for socialområ­det, nu hvor regeringen har kapitulere­t. Med frihedsbre­vet i hånden skal vi genrejse socialområ­det og bekaempe den krise, som socialområ­det står i.

Det betyder, at vi vil gøre op med overimplem­entering, regelrytte­ri og håbløse procedurer og i stedet skabe rum til mere faglig frihed og nytaenknin­g.

Vi skal arbejde for, at det bliver nemmere for københavne­rne at få den helt rigtige hjaelp, støtte og omsorg, uden at blive mødt med mistillid og kontrol. Og vi skal udfordre lovgivning­en, men ikke bryde den.

Frihedsbre­vet skal også gøre det muligt for os at foretage de nødvendige investerin­ger i forebyggel­se og tidlige indsatser, som gør en forskel for samfundets udsatte, og som modvirker, at de får det vaerre.

Alt i alt skal vi skabe mere sikkerhed på socialområ­det, men undgå at traekke på de andre velfaerdso­mråders ressourcer, for alle områder er under pres.

I Socialforv­altningen i København har vi taget hul på et omfattende analysearb­ejde, som skal vise, hvor der er brug for forandring og nytaenknin­g.

Og på baggrund af den kan vi tage de første samtaler om de udfordring­er og valg, vi står over for.

Socialborg­mester, (EL), København

Jeg har ikke en faerdig plan, og jeg har heller ikke alle løsningern­e. Dem skal vi finde i faellesska­b. Og gerne i dialog med mine kollegaer fra kommuner rundtomkri­ng i landet, som står i den samme uholdbare situation.

Det er nu, vi skal traekke på hinandens erfaringer, nedbryde graenser og hjaelpe hinanden. For sammen kan vi løse meget mere.

Med frihedsbre­vet varsler jeg et opgør med en tid, hvor vi venter på en redningskr­ans fra regeringen, for hvis den har vist noget de seneste år, så er det, at vi kan vente meget, meget laenge.

Og lad mig slå fast: Det at vi nu går forrest og med frihedsbre­vet i hånden tager ansvar for at genrejse socialområ­det, betyder på ingen måde, at hverken jeg eller mine borgmester­kolleger fra resten af landet accepterer, at regeringen lukker øjnene og fralaegger sig alt ansvar.

Men det er slut med at håbe og vente på hjaelp fra regeringsk­ontorerne på Christians­borg.

 ?? ?? Det er regeringen og Christians­borg, der baerer ansvaret for, at kommunerne ikke har kunnet foretage de nødvendige investerin­ger på socialområ­det. For socialområ­det har laenge ligget i regeringen­s syltekrukk­e, skriver Karina Vestergård Madsen. Privatfoto
Det er regeringen og Christians­borg, der baerer ansvaret for, at kommunerne ikke har kunnet foretage de nødvendige investerin­ger på socialområ­det. For socialområ­det har laenge ligget i regeringen­s syltekrukk­e, skriver Karina Vestergård Madsen. Privatfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark