Jyllands-Posten

Alternativ­et skylder svar på tre spørgsmål

- FREDERIK VAD

I naervaeren­de avis skriver Alternativ­ets to ordførere Helene Liliendahl Brydenshol­t og Christina Olumeko, at jeg skal »tørre øjnene«.

Opfordring­en til mig om at duppe mine øjenkroge kommer på baggrund af et indlaeg, jeg skrev om rød kulturblin­dhed. Her fortalte jeg stille og roligt om en debat i folketings­salen den 23. februar i år, hvor Helene Brydsholt som Alternativ­ets udlaending­eordfører gjorde det klart, at problemern­e med den immateriel­le integratio­n – eller sagt på en anden måde: dominansad­faerd og herskeratt­itude – kunne løses med en mindre flygtninge­fjendsk retorik.

Selvom de to politikere anerkender, at mennesker, der kommer hertil, har et personligt ansvar for at tage det land til sig, som de aktivt har tilvalgt, så er hovedbudsk­abet ellers det saedvanlig­e: Det går rigtig godt med integratio­nen. Friheden er ikke under pres. Er der problemer, skyldes det primaert os selv. Budskabet katapulter­er os straks tilbage til 1980’ernes udlaending­edebat. Men i stedet for at lade mit sure opstød fortsaette, kunne jeg godt taenke mig at få svar på tre spørgsmål fra Alternativ­et:

1. Den hollandske sociolog Ruud Koopmans har dokumenter­et, at integratio­nspolitikk­en har vaeret virkningsl­øs på tvaers af de europaeisk­e lande, uagtet om den har vaeret socialdemo­kratisk, konservati­v, liberal eller noget fjerde. Det, der har afgjort, hvordan det er gået med integratio­nen i de forskellig­e europaeisk­e lande, er, hvilke grupper af mennesker landene har taget imod. Hvis Alternativ­et anerkender dette, hvilke politiske konklusion­er mener partiet så, man bør drage på baggrund af det?

2. For kort tid siden offentligg­jorde Det Kriminalpr­aeventive Råd i Sverige en rapport, som dokumenter­er, at dele af den svenske stat er infiltrere­t af klan- og bandekultu­r. F.eks. er politi, sagsbehand­lere og embedsfolk med til at opretholde klanernes liv. Sverige er det land i Europa, som retorisk, politisk og økonomisk har vaeret mest generøst i sit møde med kulturer fra Mellemøste­n og Nordafrika. Hvis Alternativ­et anerkender denne rapport, hvilke politiske konklusion­er mener partiet så, man bør drage på baggrund af den?

3. Kigger man i publikatio­nen ”Indvandrer­e i Danmark 2023” fra

Danmarks Statistik, så kan man hurtigt konstatere, at det er grupper med rødder i bestemte lande i Mellemøste­n og Nordafrika, som ligger i bund på en raekke parametre. Indvandrer­e og efterkomme­re fra Syrien, Libanon og Marokko er markant overreprae­senterede i kriminalit­etsog arbejdsløs­hedsstatis­tikkerne. Også selvom de har vaeret i landet i rigtig mange år. Kigger man på mennesker, der er kommet hertil fra lande som Sri Lanka, hvor folk også flygtede fra krig, er billedet et helt andet. Hvorfor mener Alternativ­et, at det er grupper fra de samme lande med de samme kulturer, som konsekvent tynger statistikk­erne?

Kattelemme­n for partier som Alternativ­et i integratio­nsdebatten er ofte at traekke diskussion­en op på et abstrakt niveau. Afkoblet konkrete historier fra boligområd­er i Korsør og Hvidovre, afkoblet nationale statistikk­er og afkoblet europaeisk­e tendenser. Den form for privilegie­blindhed er ikke venstreori­enteret eller progressiv. Tvaertimod. Jeg glaeder mig over, at en masse skønne medborgere med ikkevestli­ge rødder bidrager til Danmark hver dag.

Går op i deres børns skole, tager ansvar i det danske foreningsl­iv og kaemper for at blive en del af vores land. Jeg vil altid kaempe for de menneskers ret til at blive behandlet ligevaerdi­gt og ikke udsaettes for diskrimina­tion.

MF, (S)

Det aendrer bare ikke på, at vi står over for en kulturkamp, som minder om MeToo.

Første skridt i den videre rejse er, at Alternativ­et har modet til at svare på ovenståend­e spørgsmål.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark