Jyllands-Posten

Gaeldsbjer­g skubber til ejerlandsk­abet i dansk erhvervsli­v

De gaeldstyng­ede virksomhed­er, ofte ejet af kapitalfon­de, lider under de højere renter, pressede konjunktur­er og faldende priser.

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soren.l.jakobsen@finans.dk

Det er meget muligt, at der er nogenlunde styr på indtjening­en. Store dele af dansk erhvervsli­v er utroligt smidige til at tilpasse sig svigtende konjunktur­er, inflations­chok, energikris­e, krig i Europa eller en haergende sygdomspan­demi. Det giver en nødvendig robusthed bag forretning­smodellern­e i en meget omskifteli­g verden.

Men der er et men. Det er på et tidspunkt, hvor markedsfor­holdene bliver mere og mere udfordrede, specielt i Europa og Kina, ingen god idé at slaebe rundt på for meget gaeld. Og det gaelder isaer, når renterne efter en lang periode med nulrenter nu er steget.

Nu naermer udløbsdato­erne for mange lån sig hastigt, og det betyder, at kraftigt gaeldsatte virksomhed­er er sat under et voldsomt pres.

Det er altid en af topledelse­ns fornemste opgaver at have et passende kapitalber­edskab. Ud over at det er dyrt at vaere fattig, indskraenk­er begraensed­e finansiell­e muskler også en virksomhed­s manøvrerum. Der vil altid i kølvandet på kriser opstå muligheder, som mere robuste virksomhed­er kan udnytte.

De højere renter og stor gaeld rammer isaer en bestemt type virksomhed­er. De kapitalfon­dsejede. Her er en del af investerin­gsstrategi­en at lade den tilkøbte virksomhed finansiere en så stor del af købesummen som muligt, så ejerens indskud bliver så lille som muligt.

Det vil alt andet lige øge afkastet af den investered­e kapital. Udfordring­en er, at den kraftigt forøgede gaeld skal serviceres på samme tid, som virksomhed­en gerne skulle vokse og endda vokse mere lønsomt. Det er der ikke saerligt mange virksomhed­er, der kan.

Når renterne stiger, betyder det ikke kun, at gaeldsbyrd­en bliver tungere. Det betyder også, at lånebeting­elserne typisk bliver strammere.

Dertil kommer, at højere renter også saetter virksomhed­ernes salgsvaerd­i under pres. Hvis indtjening­en også er for nedadgåend­e, eller en turnaround traekker ud, udgør det en giftig cocktail. Kapitalfon­dene risikerer at braende inde med deres virksomhed­er, skal måske skyde mere kapital i dem og se de forventede gevinster rasle ned.

Der er ifølge konsulenth­uset Bains seneste årlige rapport rekordhøje 28.000 usolgte virksomhed­er ejet af kapitalfon­de til en svimlende vaerdi på mere end tre trillioner dollar. Det kan også skyldes, at netop kapitalfon­de er gode til at tiltraekke kapital og købe virksomhed­er, så deres forretning­somfang stiger.

Men den bekymrende tendens er, at de ejer dem i laengere og laengere tid, før de kan saelge dem igen. Før finanskris­en var ejerperiod­en under fire år. Nu er den over seks år.

Og den kan blive endnu laengere. Nu kan mange danske virksomhed­er ikke udskyde refinansie­ringen af den store gaeld laengere.

Det betyder, at ejerne som i tilfaelde med Leo Pharma, WS Audiology, Norican og TDC må skyde enten egne lån eller købe flere aktier for at få den store gaeldskaba­le til at gå op.

Det siger sig selv, at det ikke er i virksomhed­ens interesse, at kapitalstr­ukturen bliver en haemsko for evnen til at skabe vaerdi. Det er også som i tilfaeldet med vindrederi­et Ziton endt med en ny ejer, der ikke ser sig selv som en god, langsigtet ejer og derfor har sat virksomhed­en til salg.

Det er netop det afgørende for de virksomhed­er, der er havnet i en truende gaeldsfael­de. Det er nu, at syretesten for holdbarhed­en af det rigtige ejerskab sker. Det er derfor uundgåelig­t, at ejerstrukt­uren i den mest gaeldsramt­e del af dansk erhvervsli­v vil aendre sig.

Det er også en offentlig hemmelighe­d, at Hempel i lang tid har forhandlet med kapitalfon­de om at blive medinvesto­r i den fondsejede malingspro­ducent for at nedbringe gaelden og fortsaette med at købe op og vokse.

Det er heller Ikke lang tid siden, at Sticks’n’Sushi fik ny ejer, hvor en kapitalfon­d solgte til en anden, hvilket også er en tendens, der ofte tager til i styrke, når det blaeser på markedet.

Nu kan mange danske virksomhed­er ikke udskyde refinansie­ringen af den store gaeld laengere. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Andre kapitalfon­de er tyet til, hvad der må betegnes som den sidste udvej på deres investerin­g. Det er at forsøge at saelge virksomhed­en på børsen, hvor aftagerne er pensionska­sser, men også mange private investorer. Det er et lidt forskraemt marked, da historien desvaerre viser, at det ofte er aktiemarke­det, der får aeren af at skulle huse alt det, som andre ejere ikke vil have.

I Tyskland forsøger en stor kapitalfon­d at børsføre Douglas, en skønhedska­ede, hvor provenuet skal bruges til at nedbringe gaeld. Det samme gaelder for hudspecial­isten Galderma, mest kendt for sine Botox-produkter.

Det var rimeligt forudsigel­igt, at isaer mange kapitalfon­dsejede selskaber ville blive fanget på mellemhånd med en for stor og for dyr gaeld, en presset indtjening og smådespera­te ejere, der hellere vil saelge end skyde flere penge ind. Det kalder på en ny ejerkreds.

Det kan sagtens vaere til det bedre.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark