Jyllands-Posten

Danskere med pensionsop­sparing slipper billigt i skat

De seneste 20 år har pensionsop­sparerne i alt afleveret 590 mia. kr. til staten i form af pensionsaf­kastskat.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

De danske pensionsop­sparere opnåede i 2023 et afkast i absolut topklasse, men slipper med den laveste skatteregn­ing af deres afkast siden 2009.

Trods et ekstraordi­naert godt aktieår får staten ”kun” 12,9 mia. i kassen i form af den såkaldte PAL-skat, som man kalder afkastskat­ten.

»Højt afkast og lav skat. Det lyder naesten for godt til at vaere sandt, og der følger da også en forklaring med. Når danskerne på trods af gode afkast i 2023 slipper med en lav skat, skyldes det, at 2022 gav store negative afkast, og dem kan man heldigvis modregne det efterfølge­nde år,« konstatere­r Vellivs rådgivning­sekspert, Jens Christian Nielsen.

Pensionsaf­kastskatte­n varierer i størrelse fra år til år og afspejler udviklinge­n på de finansiell­e markeder. I 2022 og 2023 modtog statskasse­n 11,1 og 12,9 mia. kr. fra pensionsaf­kastskatte­n. Det er i den lave ende sammenlign­et med eksempelvi­s 2020 og 2021, hvor provenuet lød på 48,3 og 63,8 mia. kr.

De seneste 20 år har pensionsop­sparerne i alt afleveret 590 mia. kr. til staten i form af den pensionsaf­kastskat, der udgør 15,3 pct. af årets afkast.

Det er knap 360 mia. kr. mere, end den danske stat oprindelig­t havde budgettere­t med. Det svarer til mere end et års samlede udgifter til det danske sundhedssy­stem.

Vigtig faktor for velstand

»Med andre ord er det ikke småpenge, som pensionsop­sparerne løbende bidrager med – og meget mere end forventet,« siger Jens Christian Nielsen.

De løbende indtaegter fra pensionsop­sparingen er blevet en vaesentlig post i det danske husholdnin­gsregnskab og en vigtig faktor for den velstand, som vi i dag har i Danmark, fastslår Jens Christian Nielsen.

»Det gaelder både i opsparings­perioden i form af pensionsaf­kastskatte­n og også i form af den indkomstsk­at, som danskerne betaler, når de får deres pension udbetalt. Danskerne fortjener maksimal ros for det ansvar, de påtager sig i forbindels­e med opsparing til alderdomme­n,« mener Jens Christian Nielsen.

Afkastet i 2024 er kommet rigtigt godt fra land, og da langt størstedel­en af tabene fra 2022 er hentet ind, forventer Jens Christian Nielsen, at danskerne i år skal betale en markant højere pensionsaf­kastskat for 2024 end de seneste to år, selvom vi ikke når helt op på rekordnive­auet på knap 64 mia. kr. fra 2021.

Beskatning­en af afkastet af pensionsfo­rmuerne blev første gang indført i 1984. Satsen blev haevet fra 15 til de nuvaerende 15,3 pct. med finanslove­n for 2012.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark