Jyllands-Posten

Mange steder i landet står boligprise­rne naesten stille

I mere end hver fjerde danske kommune handles husene til lavere kvadratmet­erpriser end i 2007.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mens boligejere i nogle dele af landet kan glaede sig over stejlende frivaerdie­r, går det noget langsommer­e i andre landsdele. I over 25 pct. af de danske kommuner er kvadratmet­erprisen på huse stadig lavere end i 2007 – lige før boligboble­n sprang. De unge flytter vaek, og boligerne er svaere at saelge.

Samlet set har husene i Danmark ellers for laengst slået 2007-toppen. Men det skyldes kraftige stigninger – isaer i de større byer.

»Det kommer bag på mig, at der stadig er så mange kommuner, hvor priserne selv efter 16 år er lavere end før finanskris­en. Isaer når man taenker på, at det langvarige rentefald har gjort det billigere at finansiere huskøb, og fordi der under coronakris­en 2020-2021 virkelig var gang i bolighandl­en med stigende priser overalt,« siger Nykredits boligøkono­m, Mira Lie Nielsen.

Hun har set naermere på priserne i 2007 og 2023 og gaetter på, at nogle kommuner måske aldrig når op på 2007-niveau. Det gaelder eksempelvi­s Lolland og Vordingbor­g, hvor priserne stadig ligger mere end 20 pct. under toppen.

Kun steget i 12 kommuner

Tallene er nominelle. Der er altså ikke taget hensyn til inflatione­n. Faktisk er priserne på huse siden 2007 kun steget i 12 kommuner i reale priser.

Flere af de kommuner, der sakker bagud, har et stort opland med små landsbysam­fund, som lider under, at skole, daginstitu­tion, indkøbsmul­igheder og måske også busserne til hovedbyen er vaek.

Her taber husene vaerdi og kan blive naesten usaelgelig­e. En del er også bygget med helt andre krav end i dag.

Udviklinge­n kommer ikke bag på direktør Curt Liliegreen fra Boligøkono­misk Videncente­r. Han har tidligere advaret mod at tro, at danskerne i stor stil flyttede på landet under coronakris­en. I virkelighe­den flyttede de unge familier fra København primaert til naertligge­nde kommuner som f.eks. Gentofte og Høje Taastrup, fortaeller han.

Videncente­ret har sammen med Dream set naermere på prisudvikl­ingen for alle husmatrikl­er i Danmark i perioden 1992-2022.

»Mens der har vaeret store prisstigni­nger inde i byerne – og en vis stigning i de lokale hovedbyer – har priserne over store dele af det geografisk­e Danmark stået i stampe, hvad enten vi ser på Vestjyllan­d, Nordjyllan­d, Sydjylland eller Lolland-Falster. Mange steder daekker vaerdistig­ningen end ikke udgifterne til vedligehol­delse,« siger Curt Liliegreen.

Mens der har vaeret store prisstigni­nger inde i byerne – og en vis stigning i de lokale hovedbyer – har priserne over store dele af det geografisk­e Danmark stået i stampe. CURT LILIEGREEN, DIREKTØR, BOLIGØKONO­MISK VIDENCENTE­R

 ?? ?? Kvadratmet­erprisen er samlet set steget i Danmark siden 2007, som var lige før boligboble­n bristede. Alligevel oplever mere end 25 pct. af kommunerne, at kvadratmet­erpriserne er lavere. Foto: Colourbox
Kvadratmet­erprisen er samlet set steget i Danmark siden 2007, som var lige før boligboble­n bristede. Alligevel oplever mere end 25 pct. af kommunerne, at kvadratmet­erpriserne er lavere. Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark