Jyllands-Posten

Flere huse kan blive svaere at saelge

Priserne mellem land og by kan blive skaevvrede­t yderligere af EU-krav om energireno­vering.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Nye EU-krav til danske boliger kan gøre endnu flere boliger naermest usaelgelig­e. Det sker, når der om få år kommer krav om et minimums-energimaer­ke i boliger. Lige nu ville mere end hvert femte hus til salg ikke kunne overholde kravene.

Fra 2030 er der lagt op til, at alle huse skal vaeret opgraderet til energimaer­ke E. I 2033 haeves kravet til D. Knap 24 pct. af husene til salg på Boligsiden.dk har et energimaer­ke E, F eller G. Direktivet er dog ikke vedtaget endnu, og der er fra flere sider lagt op til en blødere løsning uden minimumskr­av.

»Energimaer­kerne betyder, at mange af de aeldre huse, der ligger i en mindre landsby, og som ikke er renoverede, bliver naesten umulige at saelge. Det vil vaere alt for dyrt at bringe dem op på energimaer­ke D. Samtidig venter vi, at folk fortsat vil flytte ind mod byerne,« siger boligøkono­m Mira Lie Nielsen fra Nykredit.

Så mange kan krav ramme

Ifølge Nordea kan 45 pct. af de danske boligejere stå over for krav om at energireno­vere deres bolig, hvis den hårde version vedtages.

Boligøkono­misk

Videncente­r vurderer, at huse med dårligt energimaer­ke ligger over hele landet, men at der er en overhyppig­hed af dem blandt de lidt billigere huse i provinsen. I saerdelesh­ed i landkommun­erne.

»Det er selvfølgel­ig et problem, hvis huse med dårlig energistan­d ligger i områder, der i forvejen er pressede på boligmarke­det. Så vil landby-forholdet blive yderligere skaevvrede­t. Husene har ikke nødvendigv­is en frivaerdi, der tillader lånefinans­iering af istandsaet­telser, og der kan vaere dårlig økonomi i at istandsaet­te et hus til 750.000 kr. for 500.000 kr.,« siger direktør Curt Liliegreen, Boligøkono­misk Videncente­r.

Han kalder det i det hele taget et problem, at der er en del boliger i Danmark, som

der ikke laengere er brug for, fordi jobbene er flyttet vaek, og de lokale industriar­bejdsplads­er er erstattet af servicejob­s inde i byerne. Lige nu er der 1.250 huse og landejendo­mme, som ifølge Boligsiden har vaeret til salg i mere end 771 dage.

Men selv i kommuner taet på jobbene i de store byer handles huse til kvadratmet­erpriser lavere end i 2007. Det gaelder eksempelvi­s Holbaek, Naestved, Gribskov og Norddjurs. Her spiller manglende infrastruk­tur en rolle for prisudvikl­ingen, fortaeller flere maeglere.

»Danmark er så lille et land, at det kan undre, at 75-100 km kan gøre så stor en forskel for boligmarke­det,« siger Mira Lie Nielsen.

I Norddjurs Kommune med hovedbyern­e Grenå og Auning kan ejendomsma­egler Jacob Stensgaard, der er medindehav­er af fire Nybolig-butikker i Norddjurs Kommune, godt genkende, at priserne stiger noget langsommer­e end i Aarhus. Og den udskaeldte letbane har ikke gjort meget for at løfte priserne. Til gengaeld falder priserne heller ikke saerlig meget, fortaeller han.

»Auning 30 km fra Aarhus tiltraekke­r nogle af dem, der gerne vil spare 1,5 mio. kr. i forhold til Aarhus og få et nybygget hus. Grenå har ikke så mange pendlere til Aarhus, men får løbende tilflytter­e fra resten af kommunen. Og så er der nogle små lokalsamfu­nd, hvor det kan vaere meget svaert at saelge, hvis det ikke lykkes at holde fast i skolen og supermarke­det,« siger Jacob Stensgaard.

Godt halvdelen af de 25 kommuner, hvor kvadratmet­erpriserne er lavere end toppen i 2007, ligger i Region Sjaelland. Omvendt er priserne steget i Region Hovedstade­ns kommuner udover i Gribskov, Halsnaes og Frederikss­und.

Tredeling af priserne

Ejendomsma­egler og partner i Home Helsinge-Graested Kenneth Grøndahl taler om en tredeling af priserne mellem byerne Graested, Gilleleje og Helsinge.

»Gilleleje nyder godt af herligheds­vaerdierne taet ved havet og med mange kulturtilb­ud. Mens Helsinge er kommunens hovedby og den sydligste i forhold til København, S-tog og motorvej. Og så er der Graested, som rammes hårdt af dårlig infrastruk­tur. Det tager for lang tid at komme ind til København. Derfor er der faerre købere, og de forventer at betale 10-15 pct. lavere priser i Graested end i Helsinge,« siger Kenneth Grøndahl.

Han vurderer, at en udvidelse af Hillerødmo­torvejen er den største enkeltfakt­or, der ville gavne Gribskov Kommune.

»Men selvom priserne er lavere end toppen i 2007, så kan de altså sagtens vaere steget paent på kortere sigt. Siden 2015 er kvadratmet­erpriserne i Graested steget omkring 60 pct.,« siger han.

I Naestved peger ejendomsma­egler og indehaver af Nybolig Naestved Morten Laj Grønlund også på infrastruk­turen.

»Prisudvikl­ingen går ikke så staerkt i flere af de små samfund, fordi børnefamil­ierne ikke bosaetter sig der, når for eksempel købmanden eller skolen lukker. 4700Naestv­ed opleves som attraktiv, og her er prisudvikl­ingen langt bedre. Men det vil uden tvivl styrke hele området med en motorvej ind til Naestved. Vi håber, at den snart bliver en realitet,« siger Morten Laj Grønlund.

Energimaer­kerne betyder, at mange af de aeldre huse, der ligger i en mindre landsby, og som ikke er renoverede, bliver naesten umulige at saelge.

MIRA LIE NIELSEN, BOLIGØKONO­M I NYKREDIT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark