Jyllands-Posten

Frivaerdij­agt eller billig bolig – overvej disse ting, før du køber

Laes boligekspe­rternes tips til, hvad man bør overveje, uanset om man køber i en kommune med stor vaerdistig­ning på boliger eller i en uden de store bevaegelse­r.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Bør man som ung familie klemme sig ind i en tovaerelse­s ejerlejlig­hed i storbyen de første 10 år i håb om at vinde i frivaerdil­otteriet? Eller er det klogere straks at bosaette sig 75-100 km vaek i en mindre by til lavere priser og med mere plads, men med risiko for, at boligen aldrig stiger saerligt i vaerdi?

Boligekspe­rternes første svar på det spørgsmål er, at man ikke skal se på sin bolig som en investerin­g.

»Men det er klogt at holde på sin bolig i københavns­området, hvis man skulle blive udflyttet. Ikke af hensyn til børnenes skole eller adgangen til caféer. Nej, fordi du vil vaere sat langt bagud på det storkøbenh­avnske boligmarke­d efter fem år i Sydjylland. Måske kan du slet ikke komme ind igen,« konstatere­r Curt Liliegreen, direktør i Boligøkono­misk Videncente­r.

Lige nu koster en 150-160 m2 stor villa bygget inden for de seneste fem år ca. 6,5 mio. kr. i Herlev og ca. 3 mio. kr. på Sydals. En tilsvarend­e villa i Helsinge kan fås for 4,6 mio. kr.

Nordeas boligøkono­m Lise Nytoft Bergmann konstatere­r, at danskerne prioritere­r at bo godt. Derfor bør et boligkøb vaere drevet af lyst og ikke af investerin­gshensyn. Hun mener ikke, at man behøver at gå glip af en vaerdistig­ning, selvom man bor i en kommune uden saerlig prisudvikl­ing på huse. En billig bolig på landet kan nemlig give råd til løbende at spare op ved siden af, eksempelvi­s på aktiemarke­det.

»Her vil man blive beskattet af et eventuelt afkast, mens gevinsten er skattefri på boligmarke­det, hvis man selv har boet i boligen. Til gengaeld er der store omkostning­er forbundet med køb og salg af ejerbolige­r, ligesom der er udgifter forbundet med at eje dem, for eksempel ejendomsva­erdiskat og grundskyld,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Husk realiteter­ne

Boligøkono­m Mira Lie Nielsen siger, at det er vigtigt at vaere bevidst om realiteter­ne, når man bestemmer sig.

»Ingen kan love dig penge på lommen efter 10 år i København. Og du kan vaere heldig at få en gevinst i den lille provinsby. Men de senere år har 5-10 år i København givet mulighed for at laegge en stor udbetaling, når parcelhuse­t med god plads skal findes. Priserne i København skal nok stige over tid, men man kan vaere tvunget til at blive boende laengere end ønsket,« siger Mira Lie Nielsen.

Hun siger, at hvis du vil have penge med, når huset i provinsen engang skal saelges, så skal du sørge for at nedbringe din gaeld ved at betale af på realkredit­lånet. Og skal du blot bo nogle år i en mindre provinsby, skal du taenke dig om og måske undersøge lejemarked­et, inden du køber.

I Arbejderne­s Landsbank advarer privatøkon­om Brian Friis Helmer mod at spekulere over en mulige vaerdistig­ning som største argument for, hvor man vil bo.

»Det tror jeg nu også, at de faerreste gør. Du risikerer desuden at købe på toppen, så du ikke får nogen frivaerdig­evinst at flytte med. Det er simpelthen for risikabelt at basere boligkøbet alene på forventnin­g om en prisstigni­ng,« siger Brian Friis Helmer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark