Jyllands-Posten

En rygsaekrej­se til Nepal blev startskudd­et til en millionfor­retning

Filtfigure­r og -produkter er blevet et hit. Virksomhed­en Gry&Sif har mere end 30-doblet sin bundlinje på seks år.

- BOLETTE ELSØE bolette.elsoe@jp.dk

For en uge siden besøgte Gry Højgaard Staunstrup Nepal.

Faktisk har hun vaeret i landet en til to gange om året, siden hun faldt pladask for menneskene, landet og kulturen, da hun landede i Nepal for første gang i 2001. Hvad hun ikke vidste dengang var, at ungdomsrej­sen for at finde sig selv skulle blive startskudd­et på en millionfor­retning.

Gry Højgaard Staunstrup er 47 år gammel og er medstifter, medejer og direktør i virksomhed­en Gry&Sif, som saelger pynt og dimser i alverdens størrelser og afskygning­er i filt. Mest populaere er dekoration­erne til påske og jul, men også maerkets bordskåner­e og filtblomst­er findes i mange danske og udenlandsk­e hjem. Produktern­e saelges nemlig hos mere end 1.500 forhandler­e i hele Europa samt enkelte i USA, Australien og Sydkorea.

Erhvervsev­entyret startede ved et perfekt tilfaelde for 23 år siden, da Gry Højgaard Staunstrup var 24 år, kontorudda­nnet og arbejdede i en grafisk virksomhed.

»Jeg sad på et kontor og taenkte, at der skulle ske noget andet. Jeg var ung og gad ikke at sidde på et kontor allerede. Jeg ville sadle om, så jeg kunne forene familieliv­et med at arbejde. Så jeg sagde op og rejste ud.«

Rejsen stoppede i Nepal

Hun mødtes med sin søster, Sif Højgaard Hoverby, i Indien, og efter par dage med Indiens hektiske stress og jag tog de to søstre videre til Nepal. Planen var at tage den store rundrejse videre til bl.a. Cambodia og Vietnam: Bare rejse, opleve og finde sig selv.

Men rejsen stoppede i Nepal, hvor Gry Højgaard Staunstrup og søsteren blev betaget af landets ro, natur og behagelige mennesker. Saerligt oplevelsen, da de skulle lave frivilligt arbejde på en lokal skole og besøgte en gruppe mødre, der lavede håndarbejd­e, som de solgte for at samle penge ind til skolen, gjorde indtryk. Kvinderne spurgte søstrene, om de havde gode idéer til, hvad de skulle lave af kreative sysler, og da søstrene tidligere var faldet over filtet, som de syntes kunne noget, foreslog de dem at lave filtproduk­ter.

Det blev kimen til forretning­en.

»Det var slet ikke meningen, at vi skulle lave noget. At vi skulle ud og starte en virksomhed op, eller at vi skulle gøre det sammen overhovede­t,« fortaeller Gry Højgaard Staunstrup, der begejstret beretter om Nepal og saerligt kvinderne, de mødte.

Unge og naive fandt de nogle producente­r og tog et par filttasker med hjem til Danmark i rygsaekken for derefter at cykle rundt til butikker i København og spørge, om de var interesser­ede i at saelge deres produkter.

Resten er historie. Efterfølge­nde har virksomhed­en udviklet sig, i takt med at søstrene blev aeldre, fik hus og børn og hele tiden designede filtproduk­ter, som de selv syntes om og havde lyst til at pynte op med i deres hjem.

Gry tegner selv produktern­e, som gennem alle årene er blevet produceret det samme sted i Nepal. Siden 2009 under fairtrade-certificer­ede forhold.

»Jeg er ikke uddannet kreativt, men har altid synes, at alt muligt kreativt har vaeret superspaen­dende. Vi startede med at taenke, at hvis det var noget, vi kunne lide, så kunne det også vaere, at andre ville.«

Virksomhed­en hedder Gry&Sif, men i 2009 forlod søsteren virksomhed­en, og Gry Højgaard Staunstrup­s mand, Christian Staunstrup, tog i stedet over. Med i ejerkredse­n er også topinvesto­r Jens Løgstrup, der sidste år tjente 80,7 mio. kr. efter skat på investerin­ger i en raekke selskaber. Ifølge cvr-registeret har han en ejerandel på 33 pct. i Gry&Sif og er formand i bestyrelse­n.

Den vilde vaekst

De seneste år har Gry&Sif haft en vild vaekst. I 2018 lå bundlinjen på 400.000 kr., i 2020 var den mere end femdoblet til 2,3 mio. kr., og sidste års resultat var på 12 mio. kr.

I samme periode er medarbejde­rstaben i Danmark vokset fra én til 13, og virksomhed­en beskaeftig­er i dag 800 kvinder i Nepal.

»En ting er tallene og økonomien i det. Men jeg synes, det er så fedt at have skabt noget, som man kan vaere stolt af. Jeg er stolt af at have skabt en levevej til så mange mennesker, og det er fedt, når folk fortaeller, at de har vores produkter, og man kan maerke, at det skaber en glaede hos folk,« siger Gry Højgaard Staunstrup og fortaeller om virksomhed­ens besøg på messer, hvor folk standser op foran deres stand og begynder at smile og rose deres filtdyr, -blomster, -bordskåner­e, -pynt osv.

»Hold nu op, mand. Det bliver man glad for.«

Spørger man, hvorfor Gry&Sif er blevet en succes, er svaret bredt:

For det første mener direktøren, at parløbet med manden har fungeret supergodt, hvor de har kunnet balancere familieliv­et og virksomhed­en, selvom det ikke altid har vaeret let med fire små børn. Virksomhed­en har altid fyldt meget ved spiseborde­t, i weekenden og sidst på dagen.

»Jeg kan godt se nu, at vi kan bruge en helt anden form for energi på virksomhed­en nu, end vi kunne før. Vi bruger rigtig meget tid på det, for det er vores store hobby. Vi interesser­er os meget for det. Ikke kun når vi er på job – vi vender og drejer alt, også derhjemme.«

At det er gået ekstragodt de seneste år, tror hun, skyldes, at børnene er blevet aeldre, og de derfor har bedre mulighed for at fokusere på virksomhed­en.

Men at drive forretning med sin aegtemand kan også betyde, at man hurtigt bliver enige om alting og klapper hinanden på skulderen, fortaeller Gry Højgaard Staunstrup, der pointerer, at en stor årsag til succesen er, at hun og manden er gode til at uddelegere og sparre med andre medarbejde­re og bestyrelse­n og altså ved, hvor de har brug for hjaelp fremfor at gøre alt selv. En fejl, som ifølge Gry Højgaard Staunstrup er typisk i små virksomhed­er.

Hun fremhaever, at parret indtil for nylig mente, at de selv kunne styre lageret, men efter vejledning besluttede de alligevel at hyre en lagerchef, hvilket gør, at aegteparre­t nu kan fokusere deres kraefter på andre opgaver, og at lageret i dag kører langt mere effektivt.

Gry&Sif har eksisteret siden 2001. Mens forretning­en har udviklet sig, har direktøren­s rolle aendret sig meget: fra at have mange kasketter på til at uddelegere.

»Før var målet overlevels­e og at bygge noget op. Der var mange år, hvor vi bare kaempede, kaempede og kaempede – bare som mand og kone. Nu har vi en masse dygtige kollegaer, og vi skal saftsuseme holde fast, fordi vi skylder noget til de 800 mennesker i Nepal og vores team herhjemme.«

Jeg er stolt af at have skabt en levevej til så mange mennesker, og det er fedt, når folk fortaeller, at de har vores produkter. GRY HØJGAARD STAUNSTRUP, MEDSTIFTER, MEDEJER OG DIREKTØR I GRY&SIF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark