Jyllands-Posten

Forsikring­sselskaber: Der skal handles nu – ellers kan huse ikke laengere forsikres

Forsikring­sbranchen frygter, at oversvømme­lser og andre konsekvens­er af klimaforan­dringerne kan betyde aendringer i den måde, danskerne kan forsikre sig på.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Finansreda­ktør

Forestil dig områder i Danmark, hvor der ikke laengere skal ligge huse. At der er huse, som ikke laengere kan forsikres. Eller at erstatning­er fra forsikring­sselskabet betinges af, at huset genopbygge­s et andet sted.

Det kan meget vel blive konsekvens­en af klimaforan­dringerne, fordi forsikring­sselskaber­ne må regne med flere udgifter til at udbedre skader efter eksempelvi­s skybrud.

Forsikring­sbranchen kraever derfor handling nu, hvis vi skal undgå ovenståend­e scenarie.

Det skal konkret ske, ved at regeringen hvert år afsaetter 3 mia. kr. til en national klimafond til at forebygge eksempelvi­s oversvømme­lser i boligområd­er, ligesom forsikring­sselskaber­ne ønsker ret til at dele oplysninge­r om kunder med myndighede­rne i kampen mod netop oversvømme­lser.

»Klimaforan­dringerne er nu så alvorlige, at vi er nødt til at aendre måden, vi som samfund taenker på. Hvis man spørger topledere rundtom i verden, er klimaforan­dringer nu en større trussel end cyberangre­b og krig,« siger Kent Damsgaard, adm. direktør i brancheorg­anisatione­n Forsikring & Pension, med henvisning til en undersøgel­se, som World Economic Forum står bag.

Har råbt op i årevis

Han påstår, at forsikring­sbranchen har råbt på forandring­er i mange år nu, men intet er sket.

»Politikern­e dukker sig, men der er nu så mange boligejere og forretning­sdrivende, som bliver ramt af eksempelvi­s oversvømme­lser, at de burde kunne vende det til en vindersag,« siger Kent Damsgaard.

Men hvorfor er forsikring­sbranchen nået frem til, at der er brug for netop 3 mia. kr. om året i en national klimafond til at bekaempe isaer vand?

Topchefen indrømmer, at beløbets størrelse ikke er en eksakt videnskab.

Beløbet svarer til, hvad det har kostet såvel forsikring­sselskaber som myndighede­r at udbedre de skader, som oversvømme­lser forårsaged­e sidste år. Derfor forslår beløbet afsat i den seneste klimatilpa­sningsplan på ca. 250 mio. kr. om året som en skraedder i helvede.

»Vi brugte 12 gange så mange penge på at udbedre skader sidste år som det beløb, regeringen senest har afsat til klimatilpa­sninger. Det er vaesentlig­t bedre at forebygge end at ”helbrede” – det gaelder på såvel klimaområd­et som på sundhedsom­rådet. Vi ser desvaerre kun ind i, at regningen til at rydde op efter oversvømme­lser stiger, hvis vi ikke handler nu,« siger Kent Damsgaard.

Klimafonde­n skal lovformelt kunne agere på vegne af flere ministerie­r. Toplobbyis­ten fra Forsikring & Pension fortaeller, at sektoren oplever, at forslag til klimaforbe­dringer i dag kører rundt i cirkler mellem forskellig­e ministerie­r.

»Det kan vi gøre bedre«

Noget hører til i Miljøminis­teriet, noget andet i Klima- og Energimini­steriet, noget tredje i Erhvervsmi­nisteriet, noget fjerde i Justitsmin­isteriet, og hvis det koster penge, skal Finansmini­steriet inddrages.

»Under disse fem ministerie­r er der så forskellig­e kontorer, og vi skal også inddrage regioner og kommuner. Det kan vi gøre bedre. Regeringen har ikke taget denne opgave på sig i tilstraekk­elig grad. Det bliver ikke taget seriøst, og vi sendes rundt til forskellig­e myndighede­r, hver gang vi henvender os,« siger Kent Damsgaard.

Nordens største forsikring­sselskab, Tryg, var i sidste uge ude med samme melding om nødvendigh­eden i at oprette en national klimafond, så 98 kommuner ikke hver isaer skal stå for klimasikri­ngen af Danmark.

Det blev bakket op af en klimaforsk­er på DTU, og hun synes, at det er en god idé, hvis staten finansiere­r den med eksempelvi­s 3 mia. kr. om året.

»Et dige beskytter jo også faelles vaerdier, offentlige goder, kultur og natur. Samtidig er der kommuner uden så mange penge, som kan have svaert ved økonomisk at prioritere klimaforan­dringerne i tilstraekk­elig grad,« siger Kirsten Halsnaes, professor på DTU og forsker i klima og økonomi og ledende hovedforfa­tter på flere store rapporter fra FN’s klimapanel.

I dag er det i stor udstraekni­ng kommuner og de boligejere, som får gavn af eksempelvi­s et dige, der selv står for finansieri­ngen. Men det fungerer langtfra efter hensigten i alle kommuner.

Forskeren kommer med et eksempel.

I Nordsjaell­and findes tre kommuner ud til nordkysten – nemlig Halsnaes Kommune, Gribskov Kommune og Helsingør Kommune. De har laenge forsøgt at samarbejde om en fremtidssi­kring af kysten.

Forskeren peger på, at Gribskov Kommune og Helsingør Kommune, som er de to mest velhavende af de tre kommuner, har besluttet at betale for kystsikrin­gen, mens den fattigste af kommunerne, Halsnaes Kommune, har overladt finansieri­ngen til grund- og husejere.

»Og i Halsnaes Kommune ser vi, at mange af projektern­e ikke bliver implemente­ret og gennemført. Det vidner om, at det kan vaere svaert at finde finansieri­ng fra de enkelte grundejere. Her kunne staten med fordel hjaelpe til,« siger Kirsten Halsnaes.

Hendes egne beregninge­r viser også, at de største udfordring­er med oversvømme­lser forårsaget af klimaforan­dringer ligger i såkaldte fattige kommuner – eksempelvi­s kommunerne beliggende på Lolland og Falster.

»Det behøver jo ikke at betyde, at boligejern­e slet ikke skal bidrage, hvis de får deres vaerdier beskyttet af opførelsen af et dige. Man kan sikkert lave en beregning af, hvordan byrderne skal fordeles,« siger Kirsten Halsnaes.

Har løsninger

Tilbage hos Forsikring & Pension sidder Kent Damsgaard med et håb om, at det denne gang lykkes at råbe politikern­e op.

»Vi har et problem. Men vi har også løsninger. Vi vil bare gerne have lov til at bringe dem i anvendelse,« siger Kent Damsgaard.

Foreslår I ikke dette for at undgå at betale flere penge for skader forvoldt af oversvømme­lser?

»Forsikring er et faellesska­b, som traeder til, når livet slår en kolbøtte. Alle er velkomne, og man betaler for den risiko, man påfører faellesska­bet ved indgangen. Hvis risikoen øges, stiger prisen på forsikring­en. Men hvis risikoen aendres voldsomt, kan det blive nødvendigt for forsikring­sselskaber­ne at stoppe med at forsikre huse i saerligt udsatte områder. Det kommer til at ske, hvis vi ikke saetter ind nu. Det må og skal vi undgå som samfund,« siger Kent Damsgaard.

Miljøminis­ter Magnus Heunicke (S) deler Forsikring & Pensions vurdering af, at omkostning­erne til klimatilpa­sning af Danmark kommer til at stige markant. Han er dog ikke pjattet med tanken om, at staten betaler gildet.

»Forslaget fra Forsikring og Pension om en national klimafond indebaerer reelt, at alle skatteyder­e skal betale for klimasikri­ngen. I dag er modellen, at de lodsejere, der har nytte af klimasikri­ngen, skal betale for den, herunder grundejere fra erhvervsli­vet og det offentlige,« siger Magnus Heunicke.

Han er dog glad for indsparket fra Forsikring & Pension, som en nedsat taskforce, der skal vurdere nye indsatser i klimatilpa­sningsarbe­jdet, vil inddrage.

Klimaforan­dringerne er nu så alvorlige, at vi er nødt til at aendre måden, vi som samfund taenker på. KENT DAMSGAARD, ADM. DIREKTØR, FORSIKRING & PENSION

 ?? ?? Oversvømme­lser praegede anden halvdel af 2023 i Danmark. Nu kraever forsikring­sselskaber­ne national handling. Foto: Thomas Traasdahl/ Ritzau Scanpix
Oversvømme­lser praegede anden halvdel af 2023 i Danmark. Nu kraever forsikring­sselskaber­ne national handling. Foto: Thomas Traasdahl/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark