Jyllands-Posten

Overgangsa­lderen på vej ud af skammekrog­en

- KATRINE SOMMER BOYSEN Samfund@jp.dk

De er over alt. Kvinder på vej i overgangsa­lderen, kvinder midt i den, kvinder på den anden side. Andre steder har litteratur­en laenge talt om udfordring­erne. Nu bliver de endelig genstand for opmaerksom­hed herhjemme. Men Lotte Kaa Andersens nye bog glemmer at se på faenomenet med andre end de privileger­ede kvinders øjne.

Om det virkelig forholder sig sådan, at Lotte Kaa Andersen oplevede et frontalsam­menstød med overgangsa­lderen, bedst som Mette Frederikse­n gik på nationalt tv og lukkede landet ned i marts 2020, er ikke til at vide.

Men som retorisk og metaforisk greb i forfattere­ns undersøgel­se af sin egen personlige overgangsa­lder og overgangsa­lderen som en faelleskvi­ndelig erfaring, fungerer sammenlign­ingen mellem det nedlukkede land og den nedlukkede krop effektivt.

For det føltes som en nedlukning for Lotte Kaa Andersen, når svedeturen­e overmanded­e den på det tidspunkt 52-årige forfatter. Kroppen satte ud, og sammen med den absurde historiske situation blev oplevelsen naesten til en »mytisk haendelse«.

”Velkommen til overgangsa­lderen” var titlen på en DR-dokumentar, der løb over skaermen sidste år, og det er en netop sådan en tvivlsom og kompleks velkomst, Lotte Kaa Andersen indbyder til med sine personlige fortaellin­ger i bogen ”Mit hemmelige liv”, der baerer undertitle­n ”Personlige fortaellin­ger om overgangsa­lder og kvindeliv”.

Med den nye bog skriver forfattere­n sig ind i en saerlig britisk og amerikansk tendens med såkaldte menopause memoires – altså overgangsa­ldererindr­inger – som på rekordtid er blevet et bestseller­faenomen i det, den engelske køns- og medieforsk­er Deborah Jermyn har identifice­ret som »en kulturel konfronter­ing og adresserin­g af overgangsa­lderen«.

Andre af hendes kolleger mener ligefrem, at overgangsa­lderen i Storbritan­nien har tilkaempet sig så stor popularite­t, at den er blevet the new hot.

Ud af skammekrog­en

Overgangsa­lderen er virkelig på vej ud af skammekrog­en. I hvert fald hvis man skal tro både Lotte Kaa Andersen og den staedige strøm af bøger, tv-serier, podcasts og someprofil­er, der tager livtag med menopausen og perimenopa­usen

Det er svaert ikke at forstå denne bevaegelse som relateret til de mange beretninge­r om moderskab og kvindelig seksualite­t, der i løbet af de senere år har kastet lys over tidligere forsømte dele af kvindelive­t. Og det føles befriende, at denne samtale endelig bliver taget offentligt og med et så insisteren­de krav på eksistensb­erettigels­e, at ingen laengere kan vaere i tvivl om, at overgangsa­lderen findes.

Lotte Kaa Andersen selv er dybt uforberedt på det, der venter, og rejser det samme undrende spørgsmål, som så mange andre kvinder før hende har stillet: Hvorfor er det ikke noget, vi taler om?

Jeg kan ikke lade vaere med at taenke på britisk-canadiske Rachel Cusks vidunderli­ge moderskabs­beretning ”Et livsvaerk” (2001), hvor hun reflektere­r over, hvordan hun som ung mor ikke anede en pind om at vaere mor. Hvorfor har hun ikke fået noget at vide, spørger hun retorisk undervejs i bogen og svarer selv, at det har hun nok også.

Hun har bare ikke gidet at lytte.

Sådan er det nok også med overgangsa­lderen, der som moderskabe­t – og andre specifikt kvindelige erfaringer – kan virke fremmed og irrelevant. Lige til man selv står med et hylende spaedbarn eller ligger søvnløs på grund af hormonelle hedeture. At der bliver skrevet en bog som ”Mit hemmelige liv” er med til at gøre det hele knap så mystisk og hemmeligt.

De privileger­edes problem

Lotte Kaa Andersen bruger sig selv i teksten, og det er både bogens styrke og svaghed.

Det fungerer rigtig godt, når hun tager os med ind i kroppen og konkret fortaeller, hvordan det føles at kraeve østrogen i en grad, så man ikke kan fungere uden. Og selvom visse digression­er bliver lige lovlig langtrukne, er det i disse dele af bogen, forfattere­n er bedst.

Andre steder bliver den personlige forankring en haemsko. Som når vi skal med på vinterbade­broen i Gentofte eller ud at kigge på københavns­k herskabsle­jlighed. Hvis der

Boganmelde­lse

MIT HEMMELIGE LIV – PERSONLIGE FORTAELLIN­GER OM OVERGANGSA­LDER OG KVINDELIV

Faglittera­tur

Forfatter: Lotte Kaa Andersen

Sider: 272

Pris: 300 kr.

Forlag: Politikens Forlag er noget, tidens personlige overgangsa­lderlitter­atur er blevet kritiseret for, er det netop, at det i meget høj grad bliver fremstille­t som en udfordring for den hvide (cis)kvinde fra den privileger­ede øvre middelklas­se.

Her kan kvinderne »møde overgangsa­lderen med åben pande«, som det lyder i ”Mit

Iden tilsynelad­ende endeløse raekke af forsøg på at genoplive titler fra forlagets magtfulde bagkatalog er Gyldendal nu nået til tre klassikere af Hans Scherfig: ”Det forsømte forår”, ”Den forsvundne fuldmaegti­g” og ”Idealister”. Som Pontoppida­n, Blixen og Ditlevsen skal Scherfig nu se, om han kan bestå testen:

Vil nye generation­er laese med? Er der stadig liv i litteratur fra dengang, farfar var dreng?

Svaret vender vi tilbage til. Først skal vi lige omkring forfattere­n.

Hans Scherfig var søn af en direktør fra det bedre københavns­ke borgerskab og gik derfor i gymnasiet med andre fra samme kaste, der planmaessi­gt skulle ekspederes videre mod samfundets privileger­ede luftlag.

Selv blev Hans Scherfig forfatter og maler med udtalt forkaerlig­hed for savannens dyr. Og kommunist.

Han var vel derfor egentlig taet på at vaere definition­en på en sammensat person. Med alt, hvad det indebaerer af selvmodsig­elser og omverdenen­s stille undren.

For begavet var han, men som højt profileret medlem af Danmarks Kommunisti­ske Parti veg han ikke en tomme fra sin ideologisk­e plads, hverken under Stalins udrensning­er i 1930’erne, eller da Sovjetunio­nen kvaste et oprør i Ungarn i 1956, som fik flere af hans trosfaelle­r på andre tanker.

Manden med de staerke briller kunne – eller ville – ikke se håret i den røde suppe. Og det var saert. For størstedel­en af hans forfatters­kab er gennemsyre­t af en indlevende samfundskr­itik.

Tommetyk samfundssa­tire

Allerede fra sin debut i 1937, ”Den døde mand”, valgte Hans Scherfig kriminalge­nren som motor for sine budskaber. Det samme gaelder for de tre genudgivel­ser, hvor den mest kendte, ”Det forsømte forår”, byder på et giftmord på lektor Blomme på Scherfigs egen skole, Metropolit­anskolen.

Gennem generation­er har romanen vaeret

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Lotte Kaa Andersens nye bog "Mit hemmelige liv" er en personlig og kollektiv fortaellin­g om overgangsa­lder og kvindeliv.
FOTO: GREGERS TYCHO Lotte Kaa Andersens nye bog "Mit hemmelige liv" er en personlig og kollektiv fortaellin­g om overgangsa­lder og kvindeliv.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark