Jyllands-Posten

Manden, der slog skolelaere­ren ihjel med et maltbolsje

Hans Scherfig skrev hamrende godt og kunne hudflette tiden og mennesker som få andre. De fleste af den kunstmalen­de kommunists bøger er gennemsyre­t af en indlevende samfundskr­itik. Nu bliver tre af hans klassikere genudgivet, og det store spørgsmål er sel

- HENRIK HØJGAARD SEJERKILDE, henrik.h.sejerkilde@jp.dk

Boganmelde­lse

Det forsømte forår,

Den forsvundne fuldmaegti­g, Idealister

Skønlitter­atur

Forfatter: Hans Scherfig

Pris: 199,95 kr. stk.

Sider: 272, 192, 176

Forlag: Gyldendal fast pensum i gymnasiet – ret modigt at lade elever laese, hvor let man kan ombringe en hadet sadist af en laerer. Med et forgiftet maltbolsje, såmaend.

Historien er raffineret fortalt og sat ind i en ramme, som mange gamle gymnasieel­ever vil genkende: Mødet 25 år senere, hvor der er lejlighed til at se, hvad de andre er blevet til – og til at mindes. I dette tilfaelde altså et mord.

Det er tommetyk samfundssa­tire: Her sidder en håndfuld maend, der for de flestes vedkommend­e har indtaget betroede stillinger i samfundet, mens andre aldrig kom sig over Blommes sadisme. Og alle har de lus i skindpelse­n. Intet er så paent, som det ser ud på overfladen.

En af drengene, Teodor Amsted, er også på rolleliste­n i ”Den forsvundne fuldmaegti­g”, hvor han netop er den tilsynelad­ende musegrå fuldmaegti­g, der en dag forsvinder sporløst. Samme dag som en fattig saerling. Kort tid efter finder man et sønderspra­engt lig af en mand. Hvem af de to er det?

Man behøver ikke at have den staerke fortolker-Holger-brille på, når man laeser Scherfig. Skurkene er til at få øje på – også når det ikke nødvendigv­is er en person, der er skurken, men samfundet. På den måde minder hans bøger om svenske Maj Sjöwall og Pär Wahlöös serie om kriminalko­mmissaer Martin Beck, der i bogform mere end som tv-krimi også havde dybere lag af samfunds- og menneskekr­itik end bare den rene tju og bang.

Taler han stadig til os?

I ”Idealister” jonglerer Hans Scherfig med samfundssa­tiren og latterligg­ørelsen af opportunis­terne – ligegyldig­t om det er dem, der jagter hurtige penge, veganisme, spiritisme eller gunstige politiske opvinde, der i 1941, hvor manuskript­et blev skrevet, var af den brune slags.

”Idealister” skulle vaere udkommet under krigen, men Scherfigs politiske ståsted forhindred­e det. Som andre fremtraede­nde danske kommuniste­r blev han faengslet, men imidlertid blev manuskript­et smuglet til Sverige, hvor det udkom i 1944. Først året efter – da tyskerne var sendt hjem – kom romanen på dansk.

Også i denne bog laegger forfattere­n kun så tilpas tynd fernis hen over de fiktive karakterer, at man med lidt nysgerrig skraben i overfladen godt kan genkende virkelighe­dens forlaeg. Godsejer C.C. Skjern-Svendsen, der myrdes i ”Idealister”, har for eksempel tydelige lighedspun­kter med industrima­nden, godsejer Erik Grevenkop-Castenskio­ld, der ganske vist ikke blev myrdet, men kun berygtet for at have naeret visse følelser for sider af nazismen. Fermt gjort af Scherfig.

Men taler den gamle kommunist så stadig til os i en tid, hvor autoritete­r ikke er, hvad de var dengang?

Ja, lige netop derfor. For Scherfigs underligge­nde pointer er sådan set lige så relevante i dag, hvor opportunis­me og drømmen om noget andet end det, det blev til, langtfra er gået af mode.

Eviggyldig litteratur

Den samfundskr­itik, der gennemvaev­er den for laengst afdøde forfatters forfatters­kab, skal ikke laeses som kommunisti­sk femtekolon­ne-propaganda mod det borgerlige samfund. I virkelighe­den bør Scherfigs tre bøger i dag laeses afluset for ideologi i klassisk forstand, men som litteratur, der afdaekker nogle menneskeli­ge egenskaber, der består til alle tider.

Så ja, de kan laeses med stort udbytte i dag. Også, fordi Hans Scherfig skriver hamrende godt.

Gyldendal har valgt at iklaede de tre bøger grafisk udstyr som det, de fik, da de i 1960’erne blev genudgivet i forlagets succesrige Tranebog-serie.

Også dengang havde forlaget i Klareboder­ne held med at grave dybt i kaelderens uendelige raekker af gamle titler og pudse dem af i nye klaeder. Dengang solgte de i titusindvi­s som billigbøge­r, det gør de naeppe i dag, hvor oplagstall­ene er skrumpet maerkbart.

Gyldendal skal have credit for at forsøge at sende en hilsen til sin legendaris­ke chefdesign­er Austin Grandjeans hypergenke­ndelige layout, men Marie Brodersen Studios opfriskede version er nu lidt vel blodfattig i forhold til originalen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark