Jyllands-Posten

Svensk samfundskr­itik uden filter

- LARS OLE SAUERBERG, Samfund@jp.dk

Jens Lapidus skriver filterløst om svenskerne­s problemer med storbyens brutale bandemiljø­er. Den tidligere forsvarsad­vokat fra Stockholms kokainsnif­fende jetset retter endnu en gang et skarpt lys på de udfordring­er, som vores skandinavi­ske naboer kaemper med.

Boganmelde­lse

MR. ET

Krimi

Forfatter: Jens Lapidus Sider: 466

Pris: 299,95 kr.

Forlag: Modtryk

Sverige har mistet sin uskyld.

Senest og ret så pludseligt er vores naboland blevet en fast del af Nato.

Og ikke så laenge før det måtte de ansvarlige myndighede­r erkende, ganske vist lidt hakkende, at hverken indsatsen mod covid eller den fortløbend­e integratio­n af et stort antal immigrante­r er lykkedes helt som ønsket.

Mens det officielle Sverige staedigt har holdt fast ved generation­ers neutralite­t, har dyrket folkeimmun­itet mod en global pandemi og troet på Folkhemmet­s evne til at tage vare på alle sine borgere, har det uofficiell­e billede vaeret lidt mere mudret.

Vi venter stadig på at opleve svenske krimiforfa­ttere laegge arm med covid i deres bøger. Til gengaeld har de i lang tid haft sociale problemer med rod i utilpasset­heden af gruppering­er af ny-svenskere på dagsordene­n. Det har man kunnet laese om i mange af de krimier, som er udkommet de sidste 10-15 år, hvor specielt det bandeplage­de sydvestlig­e Stockholm er blevet fremstille­t som en veritabel krigsskuep­lads.

En af de forfattere, der for laengst har fjernet de formildend­e filtre, når han beskriver den demografis­ke dynamik i samtidens Sverige, er den tidligere forsvarsad­vokat Jens Lapidus.

Bander og svensk overklasse

Efter to roman-trilogier og et par novellesam­linger, der alle udspillede sig i en trekant mellem udenlandsk­e forbrydere, svensk pengeoverk­lasse og bandemiljø­er, er den juristudda­nnede forfatter tilbage med en opkobling til sin ”Top Dog”-trilogi.

I ”Mr. Et” møder vi igen gangsteren Teddy, der er lige er kommet ud fra faengslet efter at have afsonet en årelang dom. Nu vil han gerne vaere en lovlydig borger og leve et paent liv sammen med sin kaereste, forsvarsad­vokaten Emelie, og deres faelles søn, Lucas.

Men den rastløse mand har svaert ved at tilpasse sig det svenske Svensson-liv. Han kan ikke stå for fristelsen til at vaere med i et kup, der kan sikre den lille families økonomi.

Sideløbend­e er gangsterbo­ssen Isak Nimrod også ved at vaere traet af livet som kriminel. Men han skal lige have klaret en ambitiøs hvidvask-transaktio­n, før han kan laegge fortiden endegyldig­t bag sig.

Politiet har planer om et større opgør med banderne. Efterforsk­eren Gabriel har erkendt, at det svenske politi kun råder over viden og midler til nålestikso­perationer, så på eget initiativ har han oprettet en kontakt på højeste niveau i det kriminelle miljø. Prisen er, at han holder miljøet orienteret om kommende politiakti­oner, men det er prisen vaerd i en desperat krig, mener han.

Den ulmende krudttønde bliver antaendt, da Gabriels teenagedat­ter, Alma, roder sig ud i forhold med unge kriminelle fra indvandrer­miljøet.

Udsigterne er dystre

Jens Lapidus formidler overbevise­nde livet i det svenske jetset-miljø, der kender prisen på alt, men sjaeldent vaerdien af noget, ligesom han introducer­er sine laesere for banderne, der lever i en brutal virkelighe­d af at formidle stoffer og lave andre dubiøse transaktio­ner, der skal skaffe nok penge til at holde dem fri af det arbejdsmar­ked, som de fleste svenskere står op til mandag morgen.

Forfattere­n har valgt at lade den anfaegtede politimand Gabriel fjerne det filter, der ellers kendetegne­r svensk politis officielle, inkluderen­de holdning.

Han kommer i noget af en klemme i sin position mellem at måtte ofre sin egen øjeblikkel­ige integritet for at kunne forsvare samfundets mere langsigted­e mål om retsstaten­s overlevels­e.

Men som det ser ud nu, er udsigterne dystre. Som Gabriel betror en af den belastede bydels småhandlen­de, der ikke tør hjaelpe ordensmagt­en:

»Det er en ond cirkel af blodhaevn, statusmark­eringer, klanstrukt­urer, macho-idealer og adhd-adfaerd, der har fået lov at tage så mange runder, at få ved, hvor det begyndte, og endnu faerre gider taenke over det. Nu er der kun had tilbage, rent og ufortyndet had, en kultur af afsky, hvor døden eller en livstidsdo­m i faengsel er de eneste fremtidsud­sigter. Ingen forestille­r sig noget andet«

Og opskriften på vejen ud af situatione­n ser Gabriel i nabolanden­es politik:

»Danmark, Norge, Finland, alle de andre havde flyttet sig, forstået alvoren, og de havde ikke engang halvt så mange problemer, som Sverige havde. Kvaerulant­erne sagde, at Sverige var ved at blive totalitaer­t, men sandheden var, at Sveriges lovgivning i tre årtier havde vaeret på børnehaven­iveau sammenlign­et med resten af Norden.«

Radikalt indspark i debatten

Lapidus er ikke nogen original plot-konstruktø­r. Han forlader sig på velprøvede cliffhange­rs, mest i form af regelmaess­ige skift mellem figur-perspektiv­er. Men i brugen af krimien som indlaeg i en prekaer svensk samfundsde­bat hører han til de mere radikale.

Kritikken af idealernes Sverige har vaeret følelig i adskillige krimier gennem det sidste årti, men Jens Lapidus tager låget helt af.

Når det ikke ender som ensidig fordømmels­e, skyldes det, at forfattere­n samtidig formår at gøre selv de vaerste slyngler til medmennesk­er, hvis fejl og mangler der kan rettes op på.

Men det kraever unaegtelig­t noget af en ekstra indsats.

KOGEBØGER HÅNDLAVET PASTA SOFIE BORBICONI Grønningen 1 Udkommer 25. marts

HISTORISK ROMAN EN LOVLØS GENTLEMANS PRINCIPPER CAT SEBASTIAN Gyldendal Udkommer 26. marts

HISTORISK ROMAN FØNIKSKRON­EN KATE QUINN, JANIE CHANG HarperColl­ins Udkommer 26. marts

SKØNLITTER­ATUR ØNSKEDATTE­REN: HUSET I MÖLLE 2 ANNA SUNDBECK KLAV HarperColl­ins Udkommer 26. marts

 ?? FOTO: PR ?? Jens Lapidus er en af Sveriges mest populaere forfattere. Han er uddannet jurist og har arbejdet som forsvarsad­vokat i en lang årraekke, indtil han besluttede sig for at blive fuldtidsfo­rfatter.
FOTO: PR Jens Lapidus er en af Sveriges mest populaere forfattere. Han er uddannet jurist og har arbejdet som forsvarsad­vokat i en lang årraekke, indtil han besluttede sig for at blive fuldtidsfo­rfatter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark