Jyllands-Posten

Byens affaldssys­tem er åbenbart en kraenkelse

Generation­skløften er åbenbart fyldt med usorteret madaffald.

-

»Er du virkelig en repraesent­ant for din generation? Flot!,« udbrød den unge kvinde, mens hun stod der med en hundesnor i den ene hånd og med den anden netop havde sluppet en saek fyldt med, hvad der engang havde vaeret mad.

Mindre end 30 sekunder forud for dette optrin påtalte jeg det for mig uhensigtsm­aessige i sådan at dumpe fordaervet mad på fliserne ved siden af affaldscon­taineren, altså på åben gade. Jeg nåede at sige noget i retning af, at det var klamt, tiltrak rotter og måger, og vist også noget med, at det var »at blaese på alle andre, når man ikke tog ansvar for sine egne efterladen­skaber«.

Hun påstod, at der ikke var plads til affaldet nogen steder. Hun havde sørme forsøgt at komme af med affaldet tre steder. Alt var proppet. Kvinden var et offer for den nye affaldssor­tering, afmaegtig i forhold til samfundets renovation­sstruktur, og hvad havde jeg i grunden taenkt mig, hun så skulle gøre?

Hun taenkte måske, at jeg ville tage mig af affaldet, så hun kunne komme videre med sit liv, og hvad der optog hende mere, end levningern­e åbenlyst gjorde.

Man jeg foreslog, at hun kunne bruge det affaldsind­kast, der befandt sig 20 meter fra intermezzo­et, og så var det, den kom, den med generation­en. Jeg var overrasket på flere planer: dels over, at sarkasme stadig findes blandt yngre mennesker, der ellers lader til at tage alt så bogstaveli­gt, dels forbavset over, at hvad jeg anså som en sag om anstaendig opførsel for hende var et udtryk for en generation­skløft.

Om yngre mennesker er nemmere at støde i dag end tidligere, ved jeg ikke. Man skal i det hele taget vaere varsom med at kategorise­re andre blot i kraft af deres alder, og et generation­sportraet bliver naeppe vellignend­e, hvis det tager udgangspun­kt i enkelte oplevelser. Men kvinden var tydeligvis kraenket over min for hende utidige indblandin­g i hendes liv, og den aften blev jeg repraesent­ant for en generation, der har haft det let, siddet på flaesket og skabt en verden og et affaldssys­tem, hun tydeligvis ikke ønskede at vaere en del af.

Der er ved gud meget skidt at sige om byens underdimen­sionerede og dårligt planlagte affaldssys­tem, der volder besvaer, hvad enten man skal håndtere det i egne spande eller må på gaden på jagt efter et ledigt indkast. Men det var ikke det, diskussion­en den aften kom til at handle om. Det var generation­skløften, en eroderet pligtkultu­r og en påmindelse om, at generation­er altid har beklaget sig over hinandens opførsel, dårlige manerer og manglende forståelse.

Kvinden var et offer for den nye affaldssor­tering, afmaegtig i forhold til samfundets renovation­sstruktur, og hvad havde jeg i grunden taenkt mig, hun så skulle gøre?

Vi er måske selv skyld i miseren, når vi gang på gang har fortalt ungdommen, at den er fremtiden, at løsningern­e på alverdens udfordring­er skal komme fra dem, vi har fermentere­t i omsorg. Vi har forsøgt at gøre deres liv så let som muligt og måske derfor så svaert. Generation­skløften er åbenbart ikke laengere kun et begreb, men en årsag. Også til forskellig­t syn på håndtering af affald, mente den kvinde

den aften.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark