Jyllands-Posten

Investor vender lufthavnen ryggen: Mangler flere penge end forventet

Mulig investor traekker sig og poster alligevel ikke 90-100 millioner i Aarhus Airport. Bestyrelse­sformand er fortrøstni­ngsfuld trods udsigt til en tom pengekasse i fjerde kvartal.

- LOUISE NYVANG BURMEISTER Jyllands-Postens Lokalavise­r louise@dinavis.dk

Trods en intens og langvarig dialog med en mulig investor, må Aarhus Airport nu sande, at anstrengel­serne ikke bar frugt.

Den private investor har trukket sig og kommer dermed ikke at til at skyde 90100 millioner kroner i lufthavnen­s skrantende økonomi.

Det fremgår af en skriftlig orienterin­g, som lufthavnen sendte til sine tre ejerkommun­er, Aarhus, Syddjurs og Norddjurs, torsdag.

Lufthavnen har siden juni 2022 vaeret på investorja­gt, da ejerkommun­erne dengang indskød i alt 200 mio. kr. i lufthavnen, under forudsaetn­ing af at en privat investor ville laegge i omegnen af 100 mio. kr.. De 180 mio. kr. kom fra Aarhus Kommune.

Fristen for, hvornår en investor skulle gå om bord i drømmen om en konkurrenc­edygtig lufthavn på Djursland, har gentagne gange rykket sig. I december var det dermed fjerde gang, at en ny deadline blev naevnt, da Aarhus Airport bad om fristforla­engelse til 1. juli.

Begrundels­en var på det tidspunkt, at man var i en konkret dialog med en investor, der kraevede lidt mere tid. Den dialog er altså nu afsluttet uden resultat.

Bestyrelse­sformand for Aarhus Airport Lars Dige Knudsen ønsker ikke at gå i detaljer med, hvad der i sidste ende bevirkede, at investoren trak sig, men han er ikke blevet mindre fortrøstni­ngsfuld af den grund:

»Det var en intens dialog, vi var i, men der skal jo vaere et match. Det er mange penge, vi taler om, så flere ting skal gå i opfyldelse. Men jeg må bare sige, at vi jo nu har talt med mange mulige investorer, og vi møder stor sympati for vores businessca­se, hele udviklings­potentiale­t og i at lufthavnen har en staerk position,« siger Lars Dige Knudsen.

Han forklarer, at lufthavnen nu arbejder videre med forskellig­e løsningsmu­ligheder:

»Vi har stadig forskellig­e scenarier og spor, vi forfølger. Så vi er bestemt fortrøstni­ngsfulde og har en positiv tro på, at vi finder en løsning.«

Som denne avis kunne afsløre via aktindsigt i januar, så løber lufthavnen tør for penge i sidste kvartal i år.

Arbejder I med andre scenarier, end at pengene skal komme fra en privat investor?

»I og med at vi i løbet af et lille års tid kommer til at mangle penge, så taenker vi i flere forskellig­e scenarier.«

Og hvilke scenarier kunne det vaere?

»Det kan jeg ikke komme naermere ind på af hensyn til vores forhandlin­gssituatio­n.«

Mangler 120 mio. kr.

Bestyrelse­sformanden oplyser, at man har opjusteret behovet for at få tilført penge fra de 90-100 mio. kr. til nu 100-120 mio. kr.:

»Vi bliver hele tiden klogere, og nu har vi opjusteret en smule på vores kapitalbeh­ov. Der er for eksempel forskel på, om man opererer med flere SAS-flyvninger eller flere lavprisrut­er. Selvom vi er inde i en god udvikling, hvor vi havde en vaekst i passagerta­l på 29 pct. sidste år, hvilket var mere end budgettere­t, og vi holder vores budgetter og har mange nye ruter på vej, så er det ikke en hemmelighe­d, at vi ikke tjener penge før i 2026, så der skal penge til,« siger Lars Dige Knudsen og tilføjer:

»Men vi er som sagt fortrøstni­ngsfulde og arbejder med flere forskellig­e spor. Sammen med vores ejere finder vi løsninger af det ene eller andet spor.«

Og jagten på en investor fortsaette­r, lyder det:

»Den er bestemt ikke lagt i graven. Vi har fortsat igangvaere­nde dialoger, men dog ikke nogle, der er så taet på, som den seneste. Det drejer sig både om indenlands­ke og udenlandsk­e partnere.«

Kommer I til at finde den nødvendige kapital inden 1. juli?

»Jeg er ikke sikker på, at vi kan nå i mål inden 30. juni, men jeg vil heller ikke udelukke det. Vi skal i hvert fald have fundet en løsning inden årets udgang,« lyder det fra Lars Dige Knudsen.

Avisen har bedt borgmester Jacob Bundsgaard (S) om en kommentar til, at den seneste kontakt til en investor nu er glippet.

Han ønsker dog ikke at stille op til interview, men sender følgende skriftlige kommentar:

»Jeg tager orienterin­gen fra

Aarhus Airport til efterretni­ng. Det står klart, at lufthavnen her og nu ikke har tilvejebra­gt den fornødne kapital, hvilket jeg ser med stor alvor på. Det aarhusians­ke og østjyske erhvervsli­v, borgerne og turismen har brug for en moderne lufthavn med staerke flyforbind­elser til omverdenen. Det bør alle gode kraefter arbejde for også er en realitet i fremtiden. Lufthavnen holder sine budgetter, har stigende passagerta­l, nye attraktive ruter på vej i programmet og har gennemgået en gennemgrib­ende moderniser­ing, men som det er fremlagt i dag, skal der fortsat arbejdes målrettet for at rejse den nødvendige kapital til at fortsaette lufthavnen­s nuvaerende positive udvikling,« lyder det i en mail.

 ?? ?? Endnu en investor har takket nej til en investerin­g i Aarhus Airport. Lufthavnen arbejder videre med flere forskellig­e scenarier for at få penge i den slukne kasse.
Arkivfoto: Louise Nyvang Burmeister
Endnu en investor har takket nej til en investerin­g i Aarhus Airport. Lufthavnen arbejder videre med flere forskellig­e scenarier for at få penge i den slukne kasse. Arkivfoto: Louise Nyvang Burmeister

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark