Jyllands-Posten

Efter store protester: Aarhusians­ke skoler får ekstraordi­naert økonomiløf­t

Et flertal af partier i byrådet har fundet 57 mio. kr. til folkeskole­rne. Det beløb daekker dog ikke underskudd­et.

- DANNI PAULSEN Jyllands-Postens Lokalavise­r danni.paulsen@dinavis.dk

Folkeskole­rne i Aarhus får et ekstraordi­naert tilskud på 57 millioner kroner.

Det har et politisk flertal i byrådet fredag aftalt, oplyser Aarhus Kommune i en pressemedd­elelse.

Økonomien i de 45 aarhusians­ke folkeskole­r er under massivt pres, fordi flere børn henvises til specialkla­sse eller specialtil­bud. Det fik for nylig en lang raekke skolebesty­relser til protestere og meddele, at de ikke ville godkende naeste års budgetter.

Nu kommer de aarhusians­ke byrådspoli­tikere de frustrered­e foraeldre og skoleledel­ser lidt i møde, omend det ekstraordi­naere tilskud på 57 millioner kroner langtfra daekker hullet på 112 millioner kroner.

Forliget er indgået mellem Socialdemo­kratiet, SF, Konservati­ve, Venstre, Danmarksde­mokraterne, Radikale Venstre og løsgaenger Thure Hastrup.

Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), kalder det en »økonomisk saltvandsi­ndsprøjtni­ng«.

»Det er tiltraengt. Men det løser ikke de udfordring­er, skolerne står med på den lange bane. Der er brug for, at vi investerer meget mere i vores folkeskole. Så de både kan levere god almenunder­visning, prioritere forebyggen­de indsatser og levere gode tilbud til børn med behov for specialund­ervisning. Vi gør meget allerede. Jeg tror på, vi er på rette vej, men virkningen ses ikke endnu. Derfor er der brug for, at vi til efterårets budgetforh­andlinger drøfter de strukturel­le udfordring­er ved skolernes økonomi,« siger han.

De 57 mio. kr. skal sikre, at skolerne på den korte bane har bedre muligheder for at fastholde medarbejde­re, tolaerer-ordninger, trivsels- og sundhedsfr­emmende aktivitete­r for den enkelte, men også for faellesska­bet og med fokus på forebyggel­se.

Mistrivsel presser skolerne

Samtidig forpligter parterne sig til at finde langsigted­e løsninger på skolernes økonomiske situation. Frem mod efterårets budgetforh­andlinger skal der udarbejdes en analyse af de strukturel­le udfordring­er og løsninger for skolerne.

»Desvaerre oplever vi en markant stigning i antallet af skolebørn, som ikke trives og som har stadig mere komplekse udfordring­er. Det presser skolernes økonomi, og selv om byrådet ad flere omgange har tilgodeset folkeskole­området, har det ikke vaeret tilstraekk­eligt. På den baggrund er jeg glad for, at et bredt flertal er enige om at tage hånd om den aktuelle økonomiske situation, og også har givet håndslag på at finde løsninger, der i et laengere perspektiv kan understøtt­e de udfordring­er, vores skoler står med. Vi har en saerlig forpligtel­se overfor vores svageste elever, men i det hele taget overfor vores børn og unge, så de oplever en både tryg og fagligt givende skoledag,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

En håndsraekn­ing

Hos organisati­onen Skole og Foraeldre i Aarhus, der højlydt har protestere­t over skolernes økonomiske kvaler og opfordret politikern­e til at finde penge, kalder man fredagens forlig »en helt nødvendig håndsraekn­ing«.

Forperson Cecilie Harrits roser lokalpolit­ikerne for at have lyttet og handlet, men hun er også bekymret over, at de 57 mio. kr. ikke daekker underskudd­et.

»Vi skal nu tilbage til vores bagland i bestyrelse­rne og have talt om, hvordan vi kommer bedst videre herfra. Som foraeldre har vi en kaempe interesse i, at skolerne kan komme i gang med at planlaegge det kommende skoleår og denne her håndsraekn­ing fra byrådet gør det lidt lettere,« siger hun, men understreg­er, at der skal findes løsninger på den lange bane.

»Det er afgørende vigtigt, at byrådet nu viser, at de også er villige til at prioritere vores faelles folkeskole i de kommende budgetforh­andlinger. Vores børn – både i almen- og specialomr­ådet – har krav på god undervisni­ng og på, at der er mulighed for social og faglig støtte, når noget er svaert.«

Finansieri­ngen af de 57 mio. kroner er fundet i et samarbejde mellem Børn og Unge, Borgmester­ens Afdeling, Teknik og Miljø samt Sundhed og Omsorg. Der vil blive fremsendt indstillin­g til byrådet efter påske.

 ?? ?? Rådmand Thomas Medom opfordrer til, at der bliver fundet ekstra penge til efterårets budgetforh­andlinger. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Rådmand Thomas Medom opfordrer til, at der bliver fundet ekstra penge til efterårets budgetforh­andlinger. Foto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark