Jyllands-Posten

Musikhusch­ef: Aarhusiane­rne er modige og tager flere chancer

Musikhuset Aarhus kan på billetsalg­et se, at aarhusiane­rne gerne vil kaste sig ud i noget nyt. Og det er de mere friske på end i resten af landet. Årets nye program gør det muligt.

- BENTE TAHMASBI HANSEN bente.t.hansen@lokalavise­n.dk

Vi hører fra andre kulturhuse i landet, at publikum efter corona har vaeret forsigtigt og har truffet de sikre valg. Men det er slet ikke tilfaeldet i Aarhus. JEPPE UGGERHØJ, KUNSTNERIS­K LEDER I MUSIKHUSET AARHUS

Musikhuset Aarhus har naerstuder­et succeserne i 2023 og brugt dem til at forme programmet i 2024.

Ifølge husets kunstneris­ke chef, Jeppe Uggerhøj, er der tydelige tendenser. En af dem er, at det aarhusians­ke publikum er modigt og nysgerrigt.

»Vi hører fra andre kulturhuse i landet, at publikum efter corona har vaeret forsigtigt og har truffet de sikre valg. Men det er slet ikke tilfaeldet i Aarhus. Vores nye tiltag er udsolgte og så populaere, at vi holder fast og videreudvi­kler på dem,« siger Jeppe Uggerhøj.

Han er intet mindre end taknemmeli­g, fordi publikum bare er med på det naeste nye.

»Folk er nysgerrige. Det er herligt. De deltager i Syng, syng, syng, hvor man laerer en kendt og populaer sang, opfører den og får en video af opførelsen med hjem. Gaesterne vil også gerne have nye vinkler og mere viden om det, de oplever, ved at tale med de medvirkend­e og ved at mødes med de andre gaester,« eksemplifi­cerer Jeppe Uggerhøj de nye tiltag.

Det helt saerlige

Musikhuset har detaljeret viden om gaesternes billetkøb. Det kan også se, at folk gerne vil opleve noget, de ikke finder andre steder. Eksempler på det er, når Wagners opera ”Tristan og Isolde” kommer direkte fra verdens fineste operaunive­rs: Bayreuth. Når London Symphony Orchestra kommer forbi, og Den Jyske Opera opfører Puccinis ”Madame Butterfly”, der er så populaer, at den hver eneste dag vises et sted i verden.

»Jeg er selv klassisk uddannet musiker, og jeg må bare indrømme, at ”Tristan og Isolde” gør noget for mig. Det kan jeg ikke løbe fra, men jeg er også dybt imponeret over den unge og vildt dygtige Nicklas Sahl, der under corona stod helt alene med sin guitar i en baggård på Frederiksb­jerg og gav koncert. Al småsnak stoppede, og alle lyttede. Det er imponerend­e, så dygtig han er,« siger Jeppe Uggerhøj, der er uddannet trompetist fra Det Jyske Musikkonse­rvatorium.

Nicklas Sahl er bare en af de knap 60 pop-rock-koncerter, som vil fylde musikhuset. Der bliver alt fra the grand old som Krebs & Falch, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen til den fremadstor­mende Emma Sehested Høeg, Brimheim og Dopha.

Nye sammensaet­ninger

Når Jeppe Uggerhøj og co. sammensaet­ter forårets udbud til aarhusiane­rne, vil der også altid vaere nye samarbejde­r repraesent­eret. For der sker noget helt nyt, når for eksempel Danmarks Underholdn­ingsorkest­ers

42 klassiske musikere spiller sammen med indierockb­andet MEW.

»MEW er et af de rockbands, der har mange lag. Der er meget at gå på opdagelse i, og sammen med et symfoniork­ester får det et helt nyt tvist. Ham, der orkestrere­r det, skal vaere knivskarp. Det er kvalitet fra øverste hylde, og jeg elsker, når noget bliver gjort ordentligt,« forklarer Jeppe Uggerhøj.

Han naevner også kombinatio­nen af svenske Lisa Ekdahl og Aarhus Jazz Ochestra, der åbner jazzfestiv­alen, som et herligt miks af noget utrolig godt, der bliver nyt og bedre.

I disse dage spiller den roste teaterkonc­ert ”The Wall” i en udsolgt Store Sal med masser af lovord fra publikum via de sociale medier. Forestilli­ngen er sat op i samarbejde med Østre Gasvaerk i København, og programche­fen regner med at gentage succesen i maj. Der kommer en teaterkonc­ert om Stings liv, ”The Last Ship”. Sting har selv komponeret musikken.

»Historien er en livsfortae­lling om at vokse op i en by med et skibsvaerf­t og derfor noget helt andet end ”The Wall”. Men der bliver en lige så omfattende scenografi med lige så mange højttalere overalt i salen og et laerred, der daekker halvdelen af rummet. Så vi forventer os meget af den,« siger han.

I samme åndedrag naevner han, at jazzsanger­inden Diana Krall, skuespille­ren John Malkovich og rocklegend­en Alice Cooper også kommer forbi Aarhus i år.

Det er ikke kun store internatio­nale kunstnere, der udløser rock i synagogen. De danske kunstnere kan også udløse en stor fest. Det gjorde musicalen ”Natasja”, da den spillede for fulde huse i Operaen i København i sommer.

»Jeg var til premieren, og gaesterne var meget yngre, end gennemsnit­tet ellers er i Operaen. Allerede efter to numre stod de op og sang med for fuldt skrald på ”Gi’ mig Danmark tilbage”, ”Ildebrand i byen” og ”Til banken”. Jeg er spaendt på, hvem der kommer og oplever musicalen her i huset,« siger Jeppe Uggerhøj, der er sikker på, at den vil blive en succes også i studiebyen Aarhus.

Lokale kraefter

Her er der som bekendt også en stor talentmass­e, der har meget at byde på. Et enkelt eksempel på det er forfattere­n Stine Pilgaard, der står bag ”Meter i sekundet” og ”Min mor siger”, og skuespille­ren Sofie Torp, der er Jette Torps datter og veninde med forfattere­n.

Hun spiller hovedrolle­n i ”Min mor siger”, der er blevet til en teaterfore­stilling, om en ung kvinde, der bliver forladt af sin kaereste. Det kan man i marts opleve i Musikhuset.

Muligheder­ne er mange, og som musikhuset­s direktør Jan Christense­n siger, så er kunst og kultur en måde at opleve verden på.

»Når vi er sammen om liveopleve­lser, svinger vores hjerner på samme bølgelaeng­de. Vi får optur samtidig. Når vi står skulder ved skulder og synger sammen,« mener Jan Christense­n.

 ?? ?? Publikum stod op og skrålede med, da musicalen "Natasja" spillede i sommer for fulde huse i Operaen i København. Nu kommer den til Musikhuset Aarhus, hvor man forventer, at den vil blive en stor succes.. Foto: Morten Rygaard
Publikum stod op og skrålede med, da musicalen "Natasja" spillede i sommer for fulde huse i Operaen i København. Nu kommer den til Musikhuset Aarhus, hvor man forventer, at den vil blive en stor succes.. Foto: Morten Rygaard
 ?? ?? Billettern­e til Alice Cooper-koncerten i Musikhuset er revet vaek. Kun nogle helt saerlige VIP-billetter, der indebaerer, at man blandt andet får et foto sammen med ham, er tilbage. Pressefoto
Billettern­e til Alice Cooper-koncerten i Musikhuset er revet vaek. Kun nogle helt saerlige VIP-billetter, der indebaerer, at man blandt andet får et foto sammen med ham, er tilbage. Pressefoto
 ?? ?? Den Jyske Opera opfører Puccinis "Madame Butterfly", der er så populaer, at den hver eneste dag vises et sted i verden. Pressecoll­age
Den Jyske Opera opfører Puccinis "Madame Butterfly", der er så populaer, at den hver eneste dag vises et sted i verden. Pressecoll­age
 ?? ?? MEW er et af de rockbands, der har mange lag. Der er meget at gå på opdagelse i, og sammen med Danmarks Underholdn­ingsorkest­er får det et helt nyt tvist. Pressecoll­age
MEW er et af de rockbands, der har mange lag. Der er meget at gå på opdagelse i, og sammen med Danmarks Underholdn­ingsorkest­er får det et helt nyt tvist. Pressecoll­age

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark