Jyllands-Posten

Maria Lucia får debut i Aarhus Revyen – og fuck, hun er en diva

Maria Lucia er på udebane som revyskuesp­iller. Til gengaeld er hun nok Danmarks største navn i musicalgen­ren, og som 40-årig føler hun sig mere som dronning end prinsesse.

- STEN BRØGGER sb@jyla.dk

Sanger og skuespille­r Maria Lucia Heiberg Rosenberg har sagt, at hun vil laese denne artikel. I så fald håber jeg, at hun vil grine af overskrift­en. Hun lader til at have en veludvikle­t sans for humor. Maria Lucia, som hun også blot kaldes, øver netop nu indslagene til årets udgave af Aarhus Revyen. 3. april skal revyen prøves af foran publikum ved en forpremier­e i kulturhuse­t Hermans i Tivoli Friheden.

Det er første gang, Maria Lucia er med i en revy. Det samme kan ikke siges om Andreas Bo og Mikkel Schrøder, der også medvirker i Aarhus Revyen 2024.

Genren er lidt af en omvaeltnin­g for Maria Lucia.

»Jeg kommer fra en meget strukturer­et verden med musicals, hvor du 100 procent ved, hvad du går ind til. Du ved, hvilke sange, der hører til en rolle, og du kender alle scenerne. Her ved man ingenting, når man starter. Alt er oppe i luften til at starte med, og det ser meget mere rodet ud, når man kommer i gang, og det rod tror jeg lige, jeg skal vaenne mig til.«

Blod på tanden

Maria Lucia, der har vaeret 40 år i halvanden måned, har før takket nej til at vaere med i revyer. Hun sprang dog til, da Mikkel Schrøder, som hun tidligere har arbejdet sammen med, kontaktede hende.

»Jeg synes, det er sjovt at vaere løssluppen og fri, og jeg kan godt lide at få andre til at grine eller bare tage pis på mig selv. Da jeg fik en opringning af Mikkel, som bare har fucking tiltro til mig, gav det mig ekstra blod på tanden,« siger hun og fortsaette­r:

»Jeg vil gerne prøve alt muligt af, og så må vi se, om jeg synes, det er sjovt, og lige nu synes jeg, det er mega grineren at vaere med i Aarhus Revyen.«

Revy-debutanten er vokset op i Risskov og blev student fra Aarhus Katedralsk­ole. Hun har ikke boet i Aarhus i omkring 20 år, men er aktuelt indkvarter­et på Helnan Marselis Hotel.

»Der er altid en ro over Aarhus. Jeg føler altid, at man lige hakker ned i gear, og det er enormt rart, når man kommer fra København, hvor alting bare går ekstremt hurtigt,« siger hun.

Ved, hvad hun er vaerd

Maria Lucias karriere tog fart, da hun i 2003 vandt Popstars Showtime! på TV 2, og såfremt du var i live dengang, har du højst sandsynlig­t hørt sangen Taking Back My Heart fra hendes debutalbum. Siden har hun i saerdelesh­ed dyrket musicalgen­ren, hvor hun har haft hovedrolle­r i opsaetning­er af klassikere som Chess, Chicago og Les Misérables.

Det er naeppe en overdrivel­se at betegne den aarhusians­ke sanger og skuespille­r som »the greatest« på den danske musicalsce­ne, og gennem årene har hun også medvirket på en lang raekke musikudgiv­elser, blandt andre et album ved navn Danske Divaer.

Er du en diva, Maria Lucia?

»For mig er en diva en kvinde, der ved, hvad hun er vaerd, og det kan jeg ikke se, der er noget i vejen med. Det betyder ikke, at man synes, andre er mindre vaerd. Nogle er bedre til noget end andre, og jeg synes godt, vi må have nogle store armbevaege­lser, så laenge vi ikke giver hinanden albuer i hovedet. Jeg stikker måske ud, men der er mange af mig i min branche. Der står unge, fantastisk­e kvinder i front af musicals, og jeg applaudere­r det, de kan.«

Per Fredy og Elsa

En paen del af de musicals, Maria Lucia har medvirket i, er blevet opsat på Det Ny Teater på Vesterbro. Det ligger ikke langt fra den lejlighed, Maria Lucia bor i sammen med sin svenske kaereste, sanger Albin Ljungqvist, og parrets søn, Per Fredy. Sidstnaevn­te bliver fire år til sommer. I disse dage kan sønnen, helt uden at ville det, godt komme lidt i vejen for Maria Lucias søvn på Helnan Marselis Hotel.

»Selvfølgel­ig stresser jeg over, at jeg skal nå at laere teksterne til revyen, men hvis jeg ikke kan sove, er det, fordi jeg savner min søn. Indtil videre er det gået fint med at vende mig om på den anden side og sove videre, men det er et afsavn, siger hun og tilføjer:

»Han er vant til at putte sig ind til mig, når han skal sove, men nu putter han sig ind til sin far, og det er også fint. Everything is good.«

Maria Lucia har sunget og spillet teater siden skoledagen­e på privatskol­en Kochs Skole på Trøjborg. I 2013 skete der noget stort i hendes liv. Hun blev valgt til at laegge stemme til Elsa i Frost, inklusive sangen Lad det ske.

»Som barn drømte jeg om at vaere inde i en Disney-film. Jeg sendte et kassettebå­nd ind til et dubbing-studio, helt tilbage da de lavede Den lille havfrue 2 (Disney-film fra 2000, red.). Det var en pigedrøm, der gik i opfyldelse, da jeg landede rollen i Frost. At den blev så stor, tror jeg ikke engang, Disney var klar på. I det store billede er jeg bare en mikrobrik, for vi er mange Elsaer i hele verden. Men jeg er godkendt af Disney, og nu er rollen min, og det er rart at vide, at jeg ikke skal konkurrere om den igen,« siger hun.

Disneys øverste chef, Bob Iger, har for nylig afsløret, at Frost 3 er på vej, og at der sandsynlig­vis også kommer en fjerde film. Som 40årig er Maria Lucia godt tilfreds med, at Elsa for laengst er blevet dronning i Frost-filmuniver­set.

»Jeg ved godt, jeg måske nok ikke skal spille den unge prinsesse mere. Nu er jeg nok mere moren, og jeg synes, der er noget befriende i at vaere sin alder. Elsa er dronning, og det passer lidt bedre til mig. Allerede dér er jeg jo landet i mit rette element,« griner Maria Lucia.

Fuck

Maria Lucia har to gange spillet den uskyldsren­e Belle i musicalops­aetninger af Skønheden og Udyret. Det vidner om, at hun vitterligt er en dygtig skuespille­r. Sagt på en anden måde: Maria Lucia bander en hel del (helt sikkert mere end Disneys dronning Elsa).

»Fuck, det er sjovt.«

»Jeg er fucking stolt over, at jeg gjorde det.« »Hvad fuck er meningen?«

»Jeg fucking elsker det.«

Hun beskriver sig som bramfri, men ved det godt selv, at det er fucking stukket lidt af.

»Jeg skal tage mig sammen. Min mor bliver ikke så stolt af mig, hvis jeg siger fuck, og min kaereste synes, det er så grimt. Han er svensk, og det er virkelig fy at bande i Sverige. Jeg har nogle gange virkelig fået håret i postkassen. Jeg tror ikke, der er nogen, der har skrevet, at jeg har sagt fuck i et interview, så det kan du vaere den første, der gør.«

Du har ved flere lejlighede­r naevnt, at du ikke er ”en paen pige”. Haenger det sammen med, at du ikke vil saettes i bås som hende fra de glamourøse musicals?

»Det er fint, hvis folk har et billede af mig som en paen pige. Jeg har ikke brug for, at andre partout skal vide alt muligt om mig. Men jeg tror, det er vigtigt, vi husker på, at man ikke ser hele sandheden, når vi møder andre mennesker. Jeg er mere løssluppen, end folk lige tror. I nogle henseender har jeg meget store armbevaege­lser, men jeg er også god til at laese et rum.«

Fuck, en diva.

 ?? ?? Maria Lucia var otte år, da hun første gang var med i en musical, "Bugsy Malone." Det skete på en scene i Storcenter Nord. Da hun gik i 7. klasse, var hun med i ungdomsfil­men "Tøser + drengerøve" af Aage Rais-Nordentoft. Foto: Casper Dalhoff
Maria Lucia var otte år, da hun første gang var med i en musical, "Bugsy Malone." Det skete på en scene i Storcenter Nord. Da hun gik i 7. klasse, var hun med i ungdomsfil­men "Tøser + drengerøve" af Aage Rais-Nordentoft. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark