Jyllands-Posten

Vi mangler åndelig talt noget, der ligner P. Olesen A/S

- CARSTEN CLEMMENSEN

På et tidspunkt cyklede jeg forbi en gul bil fra P. Olesen A/S – altså nedbrydnin­gsfirmaet, der kan vaelte huse, fjerne murbrokker og genbruge byggeaffal­d. På den gule, lidt skramlede bil stod der: Tro kan flytte bjerge – P. Olesen fjerner resten!

Mens jeg cyklede videre, kunne jeg ikke frigøre mig fra at naere en vis sympati med P. Olesen A/S og genanvende­lsesbranch­en i det hele taget. Tro kan flytte bjerge – P. Olesen fjerner resten, det er på den ene side tilpas beskedent og samtidig ikke uden en vis bevidsthed om eget vaerd. Altså, lad bare troen løbe med de store overskrift­er og alt det, der foregår i de højere luftlag.

Fint nok. Det er alligevel de faerreste, der har et bjerg, de skal have flyttet. For alt det andet, som i grunden er det meste, tager P. Olesen A/S sig af.

Det er sandt, og hvis vi skal blive i billedet: Hvad hjaelper det, at troen – måske/ måske ikke – kan flytte bjerge, hvis ens eget liv er ved at sande til i hverdagens bekymringe­r, angst for fremtiden og en knugende fornemmels­e af, at verden har aendret sig i en noget skraemmend­e retning i løbet af de sidste par år. Vi mangler åndelig talt noget, der ligner P. Olesen A/S.

Noget, der virkelighe­dsnaert og uden de store armbevaege­lser holder fast i et håb og i et livsmod, der ikke lyver om virkelighe­den eller er rejsende i falsk trøst.

Vi fejrer påske, og her hedder det et sted om Jesus, at han »… ikke taenkte på sig selv«.

Det vil sige, at han – med andre ord – ikke var optaget af sig selv eller arbejdede på sin egen overlevels­e. Tvaertimod, han orientered­e sig altid ud fra sit medmennesk­e og dets behov. Omgivelser­ne kunne gøre alt med ham: De kunne håne ham, pine ham og endelig draebe ham, men ét kunne de dog ikke, de kunne ikke tvinge ham til at holde op med at elske.

»Kaerlighed­en, hjerteglød­en staerkere var her end døden,« som det hedder i en af påskens salmer. For den kaerlighed, der giver sig selv og ikke søger sin egen overlevels­e, opstår og traekker livet med sig.

Jeg tvivler på, at tro kan flytte bjerge, og det er også rimelig ligegyldig­t, for jeg har ingen bjerge, der skal flyttes, men i påsken fortaelles om den kaerlighed, der turde opgive alt for at vinde alt. En sådan kaerlighed er forvandlen­de og raekker os et håb, som vi ikke selv skal baere, og hvor det vigtige ikke er det, vi selv magter, eller som vi selv har styr på, men det, vi får givet. For kaerlighed­en, hjerteglød­en strømmer fra ham, der var staerkere end døden, for at blive til kaerlighed i vores liv med hinanden. Det er håbefuldt.

Glaedelig påske!

Jeg tvivler på, at tro kan flytte bjerge, og det er også rimelig ligegyldig­t, for jeg har ingen bjerge, der skal flyttes.

 ?? ?? Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark