Jyllands-Posten

Populaere spanske rejsemål har fået nok: Nu beder de lokale turisterne skride hjem

Málaga, Mallorca og De Kanariske Øer er blandt danskernes foretrukne spanske feriedesti­nationer, men mange af beboerne modtager ikke laengere turister med åbne arme.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Millioner af feriegaest­er besøger årligt den spanske solkyst og herunder Málaga, men nu har de lokale indbyggere fået nok og er frustrered­e over det voksende antal turister. Det offentlige rum i den sydspanske by er blevet overklistr­et med direkte budskaber om indbyggern­es holdning til turisterne. Det skriver mediet Euronews.travel.

Hvis man går en tur i Málagas gader, kan man for tiden se klistermae­rker med tekster som ”Dette plejede at vaere mit hjem”, ”Her lå byens centrum”, ”Skrid hjem” og ”Turister stinker”.

Bag kampagnen står barejer Dani Drunko, der driver den populaere bar Drunkorama. Til en lokal avis, Diario Sur, har Drunko forklaret, at han begyndte kampagnen efter at han tilsynelad­ende blev ”smidt ud” af det hjem, han havde boet i i et årti. Han haevdede, at udlejer naegtede at forhandle lejen og ville lave stedet om til en korttidsud­lejning for turister.

»De lokale er traette af situatione­n. Málagas bymidte har vaeret på vej ned ad bakke i lang tid. Hvis noget i min bar går i stykker, har jeg ikke en isenkraemm­er ved hånden til at købe det jeg har brug for, for turisterne har ikke brug for at købe skruer,« siger Dani Drunko til avisen.

Byen på Costa del Sol-kysten har laenge vaeret en populaer destinatio­n takket vaere rigeligt solskin og forholdsvi­s lave leveomkost­ninger. De senere år har Málaga desuden tiltrukket flere digitale nomader, der kan arbejde over hele verden med en computer og internetad­gang.

En af Málagas lokalpolit­ikere, Dani Pérez, udtrykte sin voksende utilfredsh­ed på det sociale medie X, hvor han bl.a. påtalte de mange nøglebokse på byens centrale lejlighede­r, som betyder, at de udlejes til turister. Han anklagede også borgmester­en Paco de la Torre for at tilgodese indtaegter fra turismen og samtidig fordrive indbyggern­e fra deres hjemby.

Hvis noget i min bar går i stykker, har jeg ikke en isenkraemm­er ved hånden til at købe det jeg har brug for, for turisterne har ikke brug for at købe skruer.

Tiltraekke­r digitale nomader

I 2023 havde Málaga over 14 millioner besøgende fra både ind- og udland, og ifølge lokalmedie­t

The Local Spain har Málaga fået langt mere travlt end hidtil i lavsaesone­n, hvor turisterne i højere grad også strømmer til, mens de tilføjede, at restaurant­priserne er steget markant på det seneste.

Nylige data fra Spaniens nationale statistisk­e institut (INE) viser, at otte ud af 10 indbyggere, der flytter til Málaga, er udlaending­e. Hundredvis af techvirkso­mheder, herunder Google, har de senere år åbnet kontorer i Málaga, hvilket gør byen til en slags europaeisk Silicon Valley.

Tidligere på året dukkede der flere steder på De Kanariske Øer graffiti op, der opfordrede turister til at tage hjem. På en af øerne, Tenerife, erklaerede myndighede­rne for nylig nødsituati­on på vandbehold­ningen: Turistede områder har et op til seks gange højere vandforbru­g end de lokale kvarterer, hvilket laegger pres på reserver, der er afgørende for drikkevand­sbeholdnin­gen og landbruget på den afsideslig­gende ø.

Også på den populaere spanske ø Mallorca har der de seneste måneder vaeret protester og falske advarselss­kilte for at holde turister vaek fra bl.a. overrendte strande og sevaerdigh­eder.

Dani Drunko, lokal restauratø­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark