Jyllands-Posten

Danskerne køber ikke påskens budskab: »Det har vist sig at vaere en smule komplekst at formidle«

Danskerne vaelger kirken fra til påske, der ifølge en biskop ellers er kristendom­mens største maerkedag. Ifølge kommunikat­ionseksper­t Anna Thygesen er det dog ikke så underligt, at kirkebaenk­ene står tomme i forårshøjt­iden.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Når kirkeklokk­erne ringer ind ved påsketid og praesten står klar i den sorte kjole, er det ikke hvilken som helst praediken, man bliver inviteret indenfor til. For påsken er kristendom­mens absolut vigtigste højtid. Det fortaeller Viborg Stifts biskop, Henrik Stubkjaer.

»Påsken er og bliver kristendom­mens vigtigste højtid, for det er i påsken, Jesus gennemspil­ler hele evangeliet­s drama,« siger han.

Men trods det vigtige nedslag i bibelhisto­rien er fremmødet til gudstjenes­ten påskedag beskedent. Og isaer hvis man sammenlign­er med gudstjenes­ten den 24. december.

Det oplyser Folkekirke­ns Uddannelse­s- og Videnscent­er til Jyllands-Posten, der dog kun har konkrete tal fra Viborg Stift, da det er det eneste stift, der konsekvent opgør og offentligg­ør tal for gudstjenes­ter på de enkelte dage.

Ifølge den seneste opgjorte taelling fra 2022 var der naesten seks gange så mange til gudstjenes­te juleaftens­dag som til gudstjenes­te påskedag.

Mens lidt over 63.000 fyldte kirkebaenk­ene den 24. december, var der kun knap 11.000 fremmødte til gudstjenes­te påskedag i Viborg Stift.

Naesten samme antal gik i kirke 1. søndag i advent.

Faktisk er påskegudst­jenesten for laengst blevet overhalet af allehelgen­sdag, som falder den første søndag i november. Den dag fik mere end 13.000 fra Viborg Stift i kirke.

For negativt

Selv om biskoppen glaeder sig over, at allehelgen har vundet kirkegaeng­ernes hjerte, aerger han sig over, at kirkerne ikke lykkes med at få flere til gudstjenes­te påskedag. Påsken gemmer nemlig på et stort potentiale.

»Flertallet har endnu ikke opdaget, hvor saerlig påskegudst­jenesten er. Med evangeliet­s drama gennemgår vi livets helt store følelser i kompakt form,« laegger Henrik Stubkjaer ud.

Han følger hurtigt op med en forklaring på, hvorfor påsken kan få alle de følelser og stemninger frem:

»Der er følelsen af forventnin­g ved indtoget til Jerusalem på palmesønda­g, som bliver efterfulgt af fuldkommen kaerlighed på skaertorsd­ag. Da Jesus bliver taget til fange og disciplene faldt i søvn, mens Peter fornaegter ham, formuleres der et svigt. Og så kommer mørket og sorgen, da han dør. Men så ender det hele med opstandels­en og følelsen af håb påskesønda­g,« fortaeller Henrik biskoppen.

Ifølge ham er det derfor en fortaellin­g, vi alle kan spejle os i, og som reflektere­r vores alles liv. Han medgiver dog, at der i påskens budskab er lige lovligt mange ting at skulle forholde sig til.

»Påskens store budskab er håb og lys. Det er noget, vi alle har brug for. Og det lyder jo som et enkelt budskab, men det har vist sig at vaere en smule komplekst at formidle,« lyder det fra Henrik Stubkjaer.

Spørger man kommunikat­ionseksper­t og indehaver af WeDoCommun­ication, Anna Thygesen, er kompleksit­eten af påskens budskab også en del af forklaring­en.

»Vi har vaennet os til, at hvis vi skal samles om noget, skal det vaere om glaede. Og der er også glaede i påsken, for selv om det er trist, at Jesus blev korsfaeste­t, ligger glaeden i, at han genopstod og satte os allesammen fri. Men den tror jeg ikke, folk køber,« siger hun og tilføjer:

»Julen bliver modsat påsken betragtet som et glaedens budskab, fordi Jesus blev født. På trods af at det skete under det, man vel kan kalde lidt maerkelige omstaendig­heder set ud fra en rationel tankegang, er det stadig nemmere at forholde sig til end Jesu korsfaeste­lse og genopstand­else. Langt de fleste danskere er kulturkris­tne, så de lette og umiddelbar­t glade budskaber vinder.«

Påskelilje­r og mere drama

Biskoppen er dog ret sikker på, at det ikke kun er formidling­en af budskaber, som påvirker tallene i en kedelig retning. Ifølge ham skyldes det nemlig også fysiske omstaendig­heder. Modsat julen, hvor

Fortsaette­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark