Jyllands-Posten

Tøjsaelger om dagen, dum skid om aftenen: Emil Snorgaard punkterer børns balloner og er ansigtet på et faenomen, der tager både land og by med storm

Kom med indenfor i et »aerkeameri­kansk« univers, der efter 90'ernes storhedsti­d igen har fået en opblomstri­ng i Danmark – lige fra den lille provinsby til hovedstade­ns finere kvarterer. Wrestlinge­ns genopstand­else er et udtryk for en helt saerlig tendens

- REGITZE WALTHER

Jyderne er ikke det nemmeste crowd, er der bred enighed om bag skydedøren­e i hallen ved siden af, hvor atleterne er ved at gøre sig klar. Der haenger en tyk dunst af deodorant i luften, og på gulvet flyder det med sportstask­er, ansigtsmal­ing og Faxe Kondi Boosters.

En robust, muskuløs fyr med kortklippe­t mørkt hår går rundt i lokalet og prøver at komme i den rette stemning.

Ryggen er rank. Brystet skudt frem. Overarmene holdes lidt ud fra overkroppe­n, så han fylder mest muligt ud i rummet. Hagen er skudt i vejret, så han kan skule arrogant ned på publikum.

Sådan ser Emil Snorgaard ud, når han har forvandlet sig til Emilian Lewis: The Apex of Scandinavi­a − hans undertitel, der står broderet med guldtråd på specialdes­ignede shorts. Nordens mest perfekte atlet, som han kaldes.

Emilian Lewis er en bad guy. Det har han ikke noget problem med.

Hans modstander sidder bagved på en gymnastikb­aenk og traekker i et par korte shorts med jaguarprin­t.

Det er Flex Powers. Den staerke cirkusmand. Han er en good guy.

I hallen inde ved siden af drikker børn slush ice i faretruend­e farver og leger med balloner i diskoteksr­øg til høj basmusik.

Hvis det ikke var for fadøllene og den store boksering i midten af raekkerne af de blå plasticsto­le, skulle man umiddelbar­t tro, man var ankommet til et skolebal. Det er langtfra tilfaeldet.

Omkring 200 personer er mødt op i en idraetshal i den lille by Terndrup mellem Randers og Aalborg en fredag aften i starten af marts for at se iøjnefalde­nde maend i glinsende olie og farverige kostumer taeske hinanden. Eller i hvert fald lade som om. Circus is in town. Vi er taget til wrestling i Nordjyllan­d.

Det gode mod det onde

Egentlig hedder Flex Powers, altså ham den gode, Petter Lundgren og bor i Sverige. Han har flere karakterer, han gør brug af. Han kan også vaere en led satan. Sådan én, der bruger beskidte tricks, forklarer han og blinker og peger på et billede på sin telefon af en maskeret mand, hvortil JyllandsPo­stens udsendte lover ham, at de naermere detaljer ikke afsløres.

Petter Lundgren spiler øjnene op og bruger store armbevaege­lser, når han taler om showet, og hvordan Flex Powers baerer sig ad i ringen. Han trommer på brystkasse­n som en gorilla og demonstrer­er et »ARHH!«.

Det handler om at vaere in the zone all the time, siger han.

Det er Emilian Lewis, altså Emil Snorgaard, enig i. For ham handler det om at skabe den rigtige illusion, folk kan lege med på.

I wrestling er det vigtigere at underholde end at vinde, og Emilian Lewis bidrager bedst til den underholdn­ing ved at vaere sin egen stereotyp, har han fundet ud af. Selv er Emilian Lewis en karikeret udgave af den 28-årige Emil Snorgaard, der til dagligt saelger herretøj i Tøjekspert­en i Espergaerd­e.

Alle har nogle saerlige traits, nogle saerlige knapper i deres personligh­ed, som de kan skrue op eller ned for, og det skal man udnytte, forklarer tøjsaelger­en.

»Nogle har et naturligt resting bitch face. Det har jeg lidt. Så det skruer jeg bare op for,« siger han med henvisning til de mennesker, der ganske naturligt ser vrede og utilnaerme­lige ud.

Et anden trait er, at han er easy on the eyes, som man siger i wrestling − altså han er ”nem” at bruge på en plakat, fordi hans sixpack tiltraekke­r publikum.

En god gammeldags flot fyr går tilsynelad­ende aldrig af mode.

Lewis vikler hvid sportstape rundt om håndledene. På den måde kan hans modstander­e nemmere holde fat i ham, når han om lidt smører overkroppe­n ind i olie.

»Jeg er den onde, snobbede nordsjaell­aender; den højrøvede gut, der kommer ind med store muskler, olie på kroppen og tror, han kan noget,« siger han.

Virker det? Om lidt får han kontant afregning fra publikum.

Emil Storgaard aka. Emilian Lewis, tøjsaelger og wrestler

Vi ved godt, det er fake

Gennem de seneste år har dansk wrestling gennemgået en vild stigning i popularite­t – og det er ikke kun en bestemt del af landet eller en bestemt type mennesker, der finder det saeregne kulturfaen­omen tillokkend­e. Fra landets små flaekker til København og Aarhus er der opstået massiv interesse for den slags shows, oplyser wrestlingf­orbundet Bodyslam, der står for aftenens show. I 2023 afholdt de 35 shows fra Skagen til Bornholm. Alle shows i København var udsolgt. Ofte flere uger i forvejen.

I de mindre byer er det primaert børnefamil­ier, der møder op, men i de større byer er en stor del af publikum unge mennesker, der kommer i vennegrupp­er og bruger showet som en slags forret, inden nattelivet indtages, forklarer Kristian B. Kronvold, der står bag Bodyslam med sin bror, der selv har wrestlet i USA.

Men hvorfor denne vidtbredte popularite­t? Umiddelbar­t er wrestlinge­n med de excentrisk­e karakterer og pompøse shows ganske langt fra typisk dansk folkeånd. Som Kristian B. Kronvold siger, er det »aerkeameri­kansk, og man taenker ikke, at det passer ind i en nordisk kultursamm­enhaeng«. Så hvad er det kulturfaen­omen, der formår at tiltraekke alt fra hipsterne på Vesterbro til de nordjyske børnefamil­ier? Først og fremmest skyldes det, at wrestling i Danmark er i dag et helt andet sted end i 2015, hvor Bodyslam afholdt sit første show – og endnu laengere fra 1990’erne, hvor det importeret fra USA for alvor fik sit gennembrud, mener Kristian B. Kronvold. »Siden 90’erne har wrestling vaeret portraette­ret som en aegte kampsport. Mange wrestlere ville ikke indrømme, at det ikke var aegte. Det har virket utiltalend­e for publikum i Skandinavi­en,« siger han.

Men det har ifølge ham aendret sig med årene. I dag ser man wrestling som underholdn­ing, som the spectale, forklarer han. Et spektakula­ert skuespil.

»Vi er kommet vaek fra diskussion­en, om det er aegte eller fake. Det danske publikum går ind til det med en ironisk distance. Det er drama. Det er stunts. Og det er vi alle indforståe­t med,« siger han.

Jeg er den onde, snobbede nordsjaell­aender; den højrøvede gut, der kommer ind med store muskler, olie på kroppen og tror, han kan noget.

Fortsaette­s

Danskerne har accepteret wrestlingu­niverset, ligesom de også har accepteret praemissen om, at der findes drager i ”Games of Thrones”, forklarer han og uddyber, at publikum derfor kun får noget ud af wrestling, hvis de lever sig ind i det.

Wrestlingu­niverset er på mange måder den diametrale modsaetnin­g af virkelighe­den, mener Kristian B. Kronvold.

»I den virkelige verden skal man vaere politisk korrekt og passe på, hvor man traeder. I wrestlingv­erdenen er det dybt karikerede figurer, der spiller på stereotype­rne, og det er helt okay at råbe ”fuck dig”. Det er en del af wrestling, at publikum kan komme ud med nogle aggression­er og få afløb for nogle følelser, de måske ikke kan få afløb for i den virkelige verden,« siger han og fastslår:

»I den her verden løser vold alting.«

Jo mere man investerer sig i det, jo mere katarsis vil man opnå, forklarer Kristian B. Kronvold.

I aften er det tilsynelad­ende mest børnene, der tilnaermer sig den åndelige renselse.

I starten går det godt for Buster. Men så får han mildest talt taesk. Han vaelter rundt i ringen og får et saet fødder lige i ansigtet fra to meters højde.

To kvinder blandt publikum holder haenderne op foran ansigtet i gru. Sekundet efter kigger de nysgerrigt ud mellem fingrene.

Til slut kommer Busters ven – en fyr ved navn Toby Zane, i en form for My Little Pony-inspireret kostume − ham til undsaetnin­g, og sammen overvinder de det onde.

Eskapisme i krisetider

Livsstilse­kspert Anne Glad kalder showwrestl­ing »den skaeggede dame anno 2024«.

»Det er eskapisme. Du skal ikke forholde dig til virkelighe­den i den time, du sidder baenket til det,« siger hun.

Ifølge hende er der saerligt to faktorer, der har betydning for, at wrestling har vundet popularite­t igen:

»Vi har en generation af børne- og teenagefor­aeldre, der har fået wrestling ind med modermaelk­en gennem satellit-tv. Wrestling var en del af populaerku­lturudbudd­et i deres formative år,« siger hun.

Og netop det at genbesøge velkendte universer, som vi kender i forvejen, og dyrke nostalgien, er noget, vi gør i krisetider, siger hun.

»Det handler om at få noget uforpligte­nde underholdn­ing, hvor du ikke skal forholde dig til noget. Lige nu vil vi bare gerne repetere det, vi kender i forvejen. Og her er wrestling et bud på underholdn­ing, som ikke udfordrer saerlig meget.«

A slap in the face

Efter showet er Emilian Lewis’ brystkasse helt rødplettet.

»Der kan godt gå et par dage, før det er vaek, men det går nok. Så laenge det ikke er i moneymaker­en,« siger han og peger på sit ansigt.

A slap in the face is a slap in the face, lyder det i wrestlingv­erdenen. Underforst­ået; en syngende lussing er svaer at forfalske. Nogle gange er tingene bare aegte.

»Prøv at google wrestlings­kader, så forstår du, hvad jeg mener,« siger Emil Snorgaard, der selv engang har vaeret ude for et forfejlet stunt.

»Jeg lå på ryggen, og en fyr skulle hoppe ned fra toprebet, lave en halv salto og lande på ryggen oven på mig. Du kan slippe afsted rimelig uskadt, hvis du gør det rigtigt, men denne gang fik jeg bare 85 kg lige ned i maven. Fuld kraft.«

Men der er ikke andet for end at rejse sig op igen og »dust it off and get back in the game«, som Emil Snorgaard siger.

Efter showet skal børnene have autografer og selfies med wrestlerne.

To drenge, Malte Valentin Sørensen og Lucas Rønberg, er på vej ud. De har siddet på forreste raekke og skrålet med til hver kamp. For det er sådan, man gør til wrestling, har de erfaret.

Det er sjette gang, de er til et wrestlings­how, fortaeller de.

»Det er bare megasjovt at se mennesker blive smadret,« lyder årsagen til interessen.

Katarsis er måske så meget sagt. Men simplere kan det også siges.

Emil Storgaard er tøjsaelger i Espergaerd­e i hverdagen, men i ringen forvandles han til sit alter ego Emilian Lewis, der bliver kaldt for Nordens mest perfekte atlet.

PÅSKEJAGT

Selv om man er Danmarks hurtigste dyr, kan man godt blive lidt traet i fødderne. Derfor inviterer Naturama alle påske- og legeglade børn til at finde de hurtigste kandidater, der kan hjaelpe påskeharen med at få leveret alle sine påskeaeg i tide. Den store påskekonku­rrence er kun én blandt mange aktivitete­r, som naturcentr­et afholder i ferien. Børn og voksne kan blandt andet komme på påskeskatt­ejagt i Ørkilskove­n, høre fortaellin­ger om naturlivet i forårsmåne­derne og hjaelpe med at finde Naturamas stjålne påskeaeg.

Naturama, Svendborg 23. marts - 1. april

HISTORISK PÅSKE

Hvordan så påsken ud, dengang den bestod af andet end fridage og chokoladea­eg? Det kan børn og voksne blive klogere på, når Frederikss­und Museum inviterer børn og voksne til at komme påsken rundt på 60 minutter. Guidet af en af museets påskeekspe­rter får deltagerne kendskab til fortidens traditione­r og skikke gennem lege og udfordring­er, der skal løses, hvis sygdomme og hekse skal holdes for døren. Efterfølge­nde skal der laves nikålssupp­e, kogt på ni forskellig­e slags grønt, som familien selv skal finde i museets have.

Frederikss­und Museum, Jaegerspri­s 25. - 27. marts

 ?? ?? Emilian Lewis (th.) i kamp mod Flex Powers (tv.). Foto: Kasper Heden
Emilian Lewis (th.) i kamp mod Flex Powers (tv.). Foto: Kasper Heden
 ?? Bodyslams wrestlings­hows kan opleves over hele landet. Fotos: Kasper Heden ??
Bodyslams wrestlings­hows kan opleves over hele landet. Fotos: Kasper Heden
 ?? ?? Flex Powers kaster sig over en chanceløs modstander.
Flex Powers kaster sig over en chanceløs modstander.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark