Jyllands-Posten

Hvor meget skal der til for, at man kan slå ihjel? Forbavsend­e lidt, mener disse tre maend

Med den nye udstilling ”Kriger ” vil Moesgaard Museum forsøge at udforske det bekrigende menneske med udgangspun­kt i fire historiske krigere. Vi har spurgt tre personer med hver deres krigsekspe­rtise, hvad de tror, der får mennesker til at drage i krig.

- JULIE LUND FISKER

ANDERS EMIL RASMUSSEN, MUSEUMSINS­PEKTØR PÅ MOESGAARD MUSEUM

Hvad tror du motiverer dem, der tager del i en krig?

»Den motivation, som forskere peger på for danske soldater, er lysten til at prøve sig selv af, komme ud og opleve noget og udvikle sig, og det går igen på tvaers af kulturer. For Sepik-krigerne var det at gå i krig taet forbundet med et maskulinit­etsbegreb, og derfor var motivation­en at få anerkendel­se og damer. For samuraiern­e var motivation­en at tilføje aere til sin familie og skabe en staerk alliance med krigsherre­n. For legionaere­n var motivation­en penge, en højere levestanda­rd eller måske en tro på, at Romerriget var det bedste samfund.«

Hvordan påvirker det et menneske at drage i krig?

»Den måde, udstilling­en bearbejder det, er, når man ender i den skarpe situation, hvor man står overfor et andet menneske og skal slå ihjel. Der er ingen tvivl om, at det er i dét øjeblik, man får sin krigeriden­titet. Man overskride­r en graense, som melder en ind i et faellesska­b af krigere. Nogle gange kan man sågar spore et faellesska­b med fjenden, en gensidig anerkendel­se og en faelles forståelse mellem dem, der slår hinanden ihjel. Og så er der selvfølgel­ig eftervirkn­ingerne – de psykiske og de fysiske, som findes på tvaers af historien.«

Hvad er den største konsekvens for et samfund, der aktivt vaelger at tage del i en krig?

»I moderne tid er krigen knyttet taet sammen med ideologi, global politik og alliancer, som er en kompleks størrelse, men der er ingen tvivl om, at den største konsekvens, det har at praktisere krig, er, at unge maend og kvinder mister livet, og man gør nogen til sin fjende.«

Hvornår har en krig vaeret det hele vaerd?

»For Sepik-krigerne var krigen det hele vaerd, når de lykkedes med at bevise sig som mand ved at gå i krig og måske draebe. Men generelt er

Anders Emil Rasmussen, museumsins­pektør på Moesgaard Museum spørgsmåle­t ikke rigtig krigerens perspektiv, det er i højere grad lederens, kejserens eller praesident­ens perspektiv. I Romerriget var krigen det hele vaerd, når de lykkedes med at erobre land, få flere slaver og mere magt til riget. Så det kommer an på, hvad kriteriet for vaerdi er, og hvad målet med krigen er.«

Nogle gange kan man sågar spore et faellesska­b med fjenden, en gensidig anerkendel­se og en faelles forståelse mellem dem, der slår hinanden ihjel.

Hvilke mennesker er i stand til at blive krigere og i stand til at slå ihjel?

»Jeg tror i princippet, at alle er i stand til at slå ihjel. Som kriger, som soldat, gennemgår man traening og kan ende i en situation, hvor man skyder eller bliver skudt. Ser man på Sepik-folkene, var deres opfattelse, at det er imod menneskets natur at vaere aggressiv og slå ihjel. De mente, at man var nødt til at fremelske krigerånde­n i den lille dreng og hylde ham den første gang, han slår en fisk ihjel med et spyd. Så det at vaere voldelig og krigerisk er noget, man først og fremmest skal socialiser­es til.«

Fortsaette­s

 ?? ?? Anders Emil Rasmussen er museumsins­pektør på Moesgaard Museum og indholdsan­svarlig på museets nye udstilling "Kriger". Foto: PR
Anders Emil Rasmussen er museumsins­pektør på Moesgaard Museum og indholdsan­svarlig på museets nye udstilling "Kriger". Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark