Jyllands-Posten

Her vaekker de historien til live i påsken: »Alle sanserne kommer i spil, og det handler bare om at kaste sig ud i det«

På Vikingebor­gen Trelleborg ved Slagelse vaekker man i påskeferie­n historien til live for at laere både børn og voksne om vikingetid­ens runer. For hvis man oplever vores historie på egen krop, forstår man mere af tiden i dag, mener museumsins­pektør.

- LUCAS STEVNS WIINGAARD

Påsken er kristendom­mens vigtigste højtid, så hvad er bedre at give sig til end at genbesøge symbolet for danskernes overgang fra hedninge til kristne – Jellingest­enene? Eller i hvert fald de runer, stenene er så kendte for.

For på Vikingebor­gen Trelleborg, der ligger ved Slagelse og som er en del af Nationalmu­seet, kan man i påskeferie­n nemlig rejse tilbage til vikingetid­en med runejagt på vikingebor­gen og en masse aktivitete­r i vikingebye­n ”Slagløse”.

På museet forsøger man at genskabe vikingetid­en, så de besøgende selv kan tage del i hverdagen som viking. På den måde laerer man nemlig bedst om fortiden, mener Anne-Christine Larsen, der er museumsche­f på Trelleborg.

Vi har spurgt hende, hvorfor det er så effektivt at vaekke historien til live for øjnene af os – og hvad det egentlig kan laere os om os selv i dag.

Kort fortalt, hvad handler jeres påskeudsti­lling så om?

»Vi har jo vores ferieudsti­lling på Trelleborg, som handler om ikke kun Trelleborg og de andre borge, men som handler om hele vikingetid­en. Og noget af det, vi forfiner den med i år, er, at vi har nogle interaktiv­e skaerme, hvor man kan gå på opdagelse i vikingerne­s verden. Vi oplever, at vores gaester er meget videbegaer­lige, og det gaelder ikke kun børn, det gaelder også voksne besøgende. Vi har i mange år haft forskellig­e temaer ved forskellig­e ferier, og nu er vi så nået til runerne. Så det handler om blandt andet Jellingest­enen, hvad der står på den, og hvad runerne i det hele taget betyder.«

Hvorfor har I lige netop fokus på runer til årets påskeudsti­lling?

»Runerne er jo helt vildt spaendende. De findes i hele Nordatlant­en, men også i det, vi i dag kalder Rusland, er der fundet breve, der simpelthen er skrevet i runer. Runerne er altså meget udbredte, men det, man skal huske, er, at det ikke er et skriftspro­g på den måde, vi kender det fra dansk, arabisk eller engelsk. Det er mest korte saetninger, og gerne nogle selvpromov­erende nogle, som eksempelvi­s på Jellingest­enen, der jo naermest er en reklame for Harald Blåtand.«

Hvem henvender udstilling­en sig primaert til?

»Der er noget for alle i udstilling­en. Der er nogle tekster, som nok er mest til den kvikke 12-årige og de voksne. Men så er der også nogle interaktiv­e skaerme, man kan gå på opdagelse i. Men selve aktivitete­rne, som både foregår i udstilling­en, men også oppe i vores landsby, er til hele familien. Der er til tre generation­er simpelthen.«

I kalder jeres formidling for body-in. Hvad vil det sige?

»Når man kommer til Trelleborg, vil vi meget gerne genskabe det her tidsmaessi­ge nedslag i

980, hvor borgen blev bygget. Det vil sige, at vi vil genskabe, hvordan det er at vaere menneske i vikingetid­en. Man kan høre om det, man kan se nogle vikinger gå rundt, og man kan selv tage del i det. Det kan man også her i påsken. Man kan lave sit eget laederarmb­ånd, man kan skyde med bue og pil, og man kan riste sit navn i runer på et traebraet, man får med hjem. Vi laver vikingemad med forskellig­t fyld i, og man kan også selv komme i vikingetøj. Så alle sanserne kommer helt i spil, og det handler simpelthen om at kaste sig ud i det. Det er det, vi mener, når vi kalder vores formidling body-in.«

For jer at se, hvad er så det helt saerlige ved at vaekke historien til live med kostumer, skuespille­re og aktivitete­r, man kan deltage i?

»Det handler i virkelighe­den om, at man ved at forstå fortiden og det, man gjorde i fortiden, laerer at forstå sin samtid bedre. Fordi Trelleborg jo er en af de monumenter, der er symbolet på statsdanne­lsen. Altså det vil sige fundamente­t for det samfund, vi har i dag. Ved at inddrage arkaeologi­en, historien osv., kan man laere at forstå sin egen samtid bedre.«

Oplever I, at isaer børn får mere ud af den her slags formidling end mere klassiske museer?

»Det gør vi helt sikkert. Det er noget, der braender sig ind på nethinden hos børnene. Jeg er selv arkaeolog, og jeg kan huske, at da jeg gik i 3. klasse, besøgte vi et museum og lavede et jernalderh­us med ler og grene osv., det er noget, der står meget tydeligt for mig. At man selv deltager, og man selv maerker det, er helt vildt spaendende, og noget, der er anderledes end det, man plejer. Det saetter sig simpelthen i bevidsthed­en. Og det er noget, man ser tilbage på som noget meget positivt.«

 ?? ?? På Trelleborg kan man traede ind i vikingerne­s tidsalder. Foto: PR
På Trelleborg kan man traede ind i vikingerne­s tidsalder. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark