Jyllands-Posten

Hvem er Isis-K, der tager ansvar for angrebet i Moskva, og hvad kan motivet vaere?

En underafdel­ing af Islamisk Stat har taget ansvaret for fredagens terrorangr­eb i Moskva. Men Rusland er ikke det eneste mål, den har i sigte. Også i Danmark er der grund til at vaere opmaerksom­me.

- EMIL FILTENBORG emil.filtenborg@jp.dk

Skudsalver og gråd fyldte fredag aften en koncertsal i udkanten af Moskva, da fire gerningsma­end skød løs og draebte mindst 133 mennesker. Beskyldnin­gerne om, hvem der stod bag, nåede at runde både Ukraine, Rusland selv og islamiske gruppering­er, men så tog terrorgrup­pen Isis-K ansvaret. Gruppen er en underafdel­ing af Islamisk Stat, der holder til i Afghanista­n. Amerikaner­ne bekraefted­e, at Isis-K var bagmaenden­e, og alting peger også på Isis-K som hovedaktør­en i angrebet. Men bemaerkels­esvaerdigt nok er det ikke kun Isis-K, der har taget ansvaret for angrebet, det har Islamisk Stats hovedorgan­isation også - uden at naevne Isis-K ved navn.

Men hvem er Isis-K? Og hvorfor, hvis det er dem, angreb de Rusland? Dino Krause, postdoc ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier, har svarene.

»Vi har laest om Isis-K flere gange, fordi mange af deres plot er blevet forpurret. Men også fordi de er lykkes med at udføre angreb som eksempelvi­s selvmordsa­ngrebet på lufthavnen i Kabul i 2021, der draebte 13 amerikansk­e soldater og 169 civile. Det viser, at de har kapacitet til at udføre komplekse angreb. Deres netvaerk breder sig ud over Afghanista­ns graenser og ind i lande som Tadsjikist­an og Kirgisista­n,« siger Dino Krause.

Afdelinger i andre lande

Isis-K er en underafdel­ing af Islamisk Stat i Syrien og Irak, også kaldet IS, Isis eller Isil. Da Isis fik magten over territorie­r i Syrien og Irak imellem 2014 og 2019, begyndte den at knopskyde og oprette underafdel­inger i andre lande. De er spredt over store dele af Afrika og Mellemøste­n, og en af de mange forgrening­er er Isis-K, der opstod i 2015 ud af blandt andet afhoppere fra Taliban.

Alle underafdel­ingerne, inklusiv Isis-K, svaergede troskab til Islamisk Stat i Syrien og Iraks ledere, og har gjort det jaevnligt over årene i takt med, at nye ledere er blevet udnaevnt, forklarer Dino Krause. I Isils storhedsti­d i årene 2014-2017 havde den mange flere ressourcer til rådighed, og penge fra beskatning af befolkning­en i dens territorie­r og salg af olie var med til at finansiere gruppering­er som Isis-K.

Selv efter at det lykkedes den syriske diktator Bashar alAssad at nedkaempe det islamiske kalifat i Syrien - blandt andet sammen med Rusland fortsatte de underafdel­inger, der havde spredt sig til udlandet med at fungere.

Isis-K har mildt sagt mange fjender. Taliban er en af dem. Men siden Taliban overtog magten i Afghanista­n i 2021, har talibanern­e vaeret fokuseret på at jage andre gamle fjender. Det drejer sig saerligt om de personer, der var en del af den afghanske haer i samarbejde med den vestlige koalition. Blandt andet derfor har Taliban haft svaert ved at tøjle Isis-K.

En del af Islamisk Stat

Langsomt, men sikkert har Isis-K udviklet sig til at vaere den del af Islamisk Stat, der har både viljen og kapacitete­n til at koordinere og udføre angreb på tvaers af landegraen­ser.

»Isis-K bliver anset som en trussel af de vestlige efterretni­ngstjenest­er, fordi den ønsker at angribe fremmede lande, men den har også et logistisk netvaerk til at gøre det. Isis-K har udviklet sig til den af Islamisk Stats affiliered­e grupper, der har kapacitet og vilje til at udføre terrorangr­eb i udlandet, og der adskiller Isis-K sig fra de andre grupper, der også er betydnings­fulde, såsom dem i Mali, Nigeria eller Mozambique,« siger Dino Krause.

Fordi de er loyale mod den oprindelig­e Islamisk Stat i Syrien og Irak, deler de også fjenderne og terrormål, fortaeller Dino Krause. Ifølge ham er Rusland sammen med USA en af de helt store fjender.

En vigtig fjende

»Islamisk Stats første leder, Abu Bakr al-Baghdadi, sagde i en af sine første taler, at Islamisk Stats fjender var ”korsfarern­e ledet af USA og Rusland, kontroller­et af jøderne.” Han betragtede dem som en ikke-religiøs, kommunisti­sk aktør og brugte historiske analogier som Sovjetunio­nens invasion af Afghanista­n i 1980’erne, hvor transnatio­nal jihadisme udviklede sig. Derfor har Rusland altid vaeret en vigtig fjende for jihadister. Rusland har desuden kaempet direkte i Syrien og bombet Isis i jorden,« siger Dino Krause.

Det betyder dog ikke, at Europa går fri:

»Hvis man ser på listen over lande, hvor Isis-K’s angreb er blevet forhindret som for eksempel Indien, Iran, Tyskland, Østrig, Sverige, Maldiverne og Kirgisista­n, er det tydeligt, at det er rettet imod flere lande end bare Rusland. Men hvis man ser på Isis-K’s propaganda-output, så har Rusland og Kina vaeret ret fremtraede­nde, så de saetter saerligt fokus på Rusland.«

I 2019 blev Islamisk Stats kalifat besejret, og den oprindelig­e organisati­on, Islamisk Stat i Syrien og Irak, blev tvunget under jorden. Det er dog stadigvaek den, der tegner linjen for Islamisk Stats andre afdelinger, men det er ikke laengere den, der sidder på den militaere magt.

»Den måde, hvorpå den transnatio­nale operations­planlaegni­ng er skiftet til Isis-K, viser dybest set allerede, at der er et stort skifte undervejs. Ideen om at Islamisk Stat i Irak og Syrien er kernen, der leder dette netvaerk, er ved at gå i opløsning. Der er allerede tilknytted­e grupper, som er staerkere end Islamisk Stat i Syrien og Irak, så magtcentre­t har flyttet sig, og i teorien kan det føre til magtkampe, men vi har ikke set en eneste gruppe bryde alliancen, og det understreg­er jo, at der er vaesentlig samhørighe­d i Islamisk Stat.«

Hvis man ser på listen over lande, hvor Isis-K’s angreb er blevet forhindret som for eksempel Indien, Iran, Tyskland, Østrig, Sverige, Maldiverne og Kirgisista­n, er det tydeligt, at det er rettet imod flere lande end bare Rusland. DINO KRAUSE, POSTDOC , DANSK INSTITUT FOR INTERNATIO­NALE STUDIER

 ?? Foto: Russian Investigat­ive Commitee/AFP ?? Russiske myndighede­r besigtiger skaderne dagene efter terrorangr­ebet på koncertsal­en Crocus City Hall.
Foto: Russian Investigat­ive Commitee/AFP Russiske myndighede­r besigtiger skaderne dagene efter terrorangr­ebet på koncertsal­en Crocus City Hall.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark