Jyllands-Posten

Dansk forsker udvalgt til panel, der skal udforme fremtidens rumstation

SDU’s forsker Simon Vilms Pedersen er som den eneste dansker, og blandt kun otte andre europaeere, blevet valgt til et saerligt panel, der skal komme med anbefaling­er til Lunar Gateway - en rumstation, der skal i kredsløb om månen.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Et stille glas rødvin derhjemme var den ydmyge fejring det kunne blive til, da adjunkt Simon Vilms Pedersen for kort tid siden modtog nyheden om, at han var udvalgt til et ganske saerligt panel som den eneste dansker.

»Jeg skulle helst gå stille med dørene inden offentligg­ørelsen,« forklarede Simon Vilms Pedersen, der er adjunkt fra det tekniske fakultet på Syddansk Universite­t (SDU).

Den Internatio­nale Rumstation (ISS) skal snart pensionere­s, og en af erstatning­erne bliver rumstation­en Lunar Gateway, der er planlagt til at skulle i kredsløb om månen. Stationen skal vaere et rumlabrato­rium til såkaldte deep-space-forsøg og mellemstat­ion for missioner til månen og helt ud til Mars. Deep-space kan have mange betydninge­r, alt efter hvem man spørger, men Simon Vilms Pedersen forbinder det i den her sammenhaen­g med rummet efter månen:

»Så snart vi kommer ud af jordens beskyttels­essfaere, hvor ISS ligger, er strålingen langt mere markant, det påvirker al biologi og alt materiale.«

I udformning­en af Lunar Gateway skal Simon Vilms Pedersen sidde med i panelet METIS, Multifunct­ional Exposure Test Bed In Deep Space, der skal designe et modul, som skal kobles uden på selve rumstation­en. Modulet kommer til at vaere på størrelse med et badekar og veje omtrent det samme som 25 liter maelk, forklarer Simon Vilms Pedersen.

Ifølge forskeren skal ”badekarret” undersøge biologiske systemer, teste udstyr og materialer under forhold, der minder mere om Deep-space, end det man har på ISS-rumstation­en. Men før det skal panelet forsøge at give svar på en raekke spørgsmål:

Mange spørgsmål

»Hvad skal der til, før vi kan få svar på, hvad vi gerne vil have svar på? Og hvad er det i virkelighe­den, vi gerne vil have svar på?« spørger Simon Vilms Pedersen.

Tidsestima­tet for udskiftnin­gen af ISS til blandt andet Lunar Gateway er cirka år 2030, og derfor skal panelet arbejde hurtigt for at blive fuldstaend­ig sikre på, hvad der skal sendes med ud i rummet.

»Jeg plejer at sammenlign­e det med, når man kun rejser med håndbagage. Har man virkelig brug for de ekstra par sko? Er det mission critical at undvaere de sko?« siger Simon Vilms Pedersen om panelets opgave.

Simon Vilms Pedersen er både glad og stolt over at vaere blevet valgt som den eneste dansker og vaere en af blot otte europaeere. Han mener, at den danske astronaut Andreas Mogensen, der netop er vendt tilbage til jorden fra ISS-stationen, har givet en større bevidsthed i og om Danmark i internatio­nal rumfart, og det mener han er meget positivt.

Efter planen skal de første moduler af Gateway sendes op i 2028, og herefter skal flere og flere elementer føjes til. METIS’ arbejde kommer til at løbe det naeste halve år frem, hvorefter panelet vil praesenter­e dets anbefaling­er.

Lunar Gateway er ikke planlagt til at vaere bemandet hele tiden, men stationen skal have et beboelsesm­odul.

 ?? ?? Den Internatio­nale Rumstation (ISS), der har vaeret aktiv siden 1998, skal efter planen på pension i 2030, hvor den vil styrte i ned langt ude på havet. Arkivfoto: Handout/Reuters
Den Internatio­nale Rumstation (ISS), der har vaeret aktiv siden 1998, skal efter planen på pension i 2030, hvor den vil styrte i ned langt ude på havet. Arkivfoto: Handout/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark