Jyllands-Posten

Mere end et år efter stort løfte venter Ukraine stadig på danske kampvogne

Ukrainerne har hårdt brug for dem. Og det gjorde ministrene stolte, at de for mere end et år siden kunne love Ukraine mere end 100 kampvogne i 2023. I dag vil Forsvarsmi­nisteriet ikke sige, hvor mange der egentlig er nået frem. Men Jyllands-Posten fandt s

- MARTIN KAAE NIKOLAJ RYTGAARD martin.kaae@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk

Det begyndte som en god nyhed:

Danmark sender mere end 100 Leopard 1-kampvogne til de ukrainske soldaters kamp mod russiske tropper.

Men efter at donationen var annonceret, begyndte ugerne at gå. De blev til måneder. Og nu over et år.

For selv om Forsvarsmi­nisteriet officielt oplyser, at »mange« af kampvognen­e i dag er nået til Ukraine, så kan Jyllands-Posten fortaelle en anden historie om den donation, der i sin tid gjorde en minister stolt og udløste begejstrin­g i Kyiv.

En historie om, hvordan det også er lykkedes at få sat tal på, hvor mange kampvogne der egentlig er nået frem til de soldater, der har så hårdt brug for dem.

Få det ud til fronten

Siden Ruslands angreb på Ukraine har Vesten vaeret martret af de konstante ukrainske bønner om donationer af militaert udstyr. Slagkrafti­gt, staerkt – og jo før, jo bedre.

Sådan har det vaeret fra krigens start, og sådan er det i dag.

På en konference tidligere på måneden satte statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) ord på behovet. Hun afviste, at tiden kalder på »abstrakte diskussion­er, og hvad man kunne forestille sig og ikke forestille sig.«

»Der er jeg lidt mere til, at vi leverer det, som vi ved, at der er behov for,« sagde hun.

»Derfor synes jeg, at man skal bruge sin energi på at få leveret det, som ukrainerne har behov for nu. […] Få det ud til fronten, der, hvor folk kaemper lige nu. Det synes jeg er den vigtigste prioriteri­ng.«

Men forløbet om de danske Leopard 1-kampvogne viser, at én ting er ambitioner og vilje. Noget andet er, hvordan virkelighe­den udvikler sig.

Det var et par stolte ministre, der tirsdag den 7. februar 2023 løftede sløret for donationen.

I ugerne op til havde rygterne simret på Christians­borg om, at regeringen var på vej til at imødekomme Ukraines på det tidspunkt helt store bøn ud over ønsket om kampfly:

Pansrede køretøjer, gerne kampvogne, i massevis til at indsaette på fronten i den ukrainske forårsoffe­nsiv, der angiveligt var taet på.

Denne tirsdag kom forløsning­en så fra København. Danmark indgik nu i et samarbejde med Tyskland og Holland om »renovering og donation af mindst 100 kampvogne til Ukraine,« stod der i Forsvarsmi­nisteriets pressemedd­elelse. Tidsplanen var ambitiøs. »Første delmål i projektet er at kunne levere kampvogne til to bataljoner – svarende til cirka 80 kampvogne – så hurtigt som muligt. De første kampvogne ventes at vaere klar inden for få måneder og vil blive brugt til at traene ukrainske styrker.«

Efter vogne til traening skulle der senere komme vogne til fronten.

Forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) satte ord på vaesentlig­heden i donationen:

»Ukraine har hårdt brug for kampvogne for at kunne modstå Ruslands fortsatte aggression. Jeg er stolt.«

Efterhånde­n som flere kampvogne blev kampklare, skulle de indsaettes ved fronten i Ukraines krig mod Rusland.

»Dette samarbejde vidner om det store sammenhold og den enorme vilje, der er i Vesten til at støtte Ukraines ret til selv at bestemme over sin skaebne,« sagde Troels Lund.

Samme dag oplyste den tyske forsvarsmi­nister, Boris Pistorius, under et besøg i Ukraine, at 20-25 af kampvognen­e ville ankomme allerede i sommeren 2023, 80 inden 2023 var slut, og yderligere 100 i 2024. Tyskland stillede også ukrainerne kampvogne i udsigt af typen Leopard 2, som er nyere, bedre pansret og mere effektiv end 1’eren.

Pistorius havde ligefrem taget en lille model med til sin ukrainske kollega, Oleksii Reznikov, der kvitterede med ordene »kampvognsk­oalitionen marcherer mod sejr!«

Faerdig i efteråret

Danmarks bidrag byggede i det store hele på de 99 Leopard 1-kampvogne, der fra 1976 til 2005 udgjorde en central del af det danske forsvar. Leopard 1 var f.eks. udsendt til Balkan i 90’erne, hvor de blev berømte for »Operation Bøllebank,« hvor serbiske styrker fik gedigne taesk af syv danske Leoparder. Da Danmark havde flest Leopard 1-kampvogne, talte flåden 230 stk., men de blev med årene afløst af Leopard

2, og siden 2005 har Leopard 1 ikke vaeret i brug af det danske forsvar.

Derfor solgte Danmark ifølge Forsvaret i 2010 »omkring 100« af de gamle kampvogne til selskabet Flensburge­r Fahrzeugba­u Gesellscha­ft (FFG), der bl.a. køber, istandsaet­ter og videresael­ger brugt militaerud­styr. Men laengere kom Leopardern­e ikke.

FFG kom nemlig aldrig af med dem, så de stod stadig på en parkerings­plads i det nordlige Tyskland, da Ukraine-krigen brød ud.

Og de stod der stadig, da Danmark et år inde i krigen, i februar 2023, sammen med Tyskland og Holland altså besluttede sig for den hidtil mest offensive våbendonat­ion til de ukrainske styrker.

Efter mere end 10 års opmagasine­ring – og mere end 15 år ude af tjeneste – udestod dog et vist arbejde med at få dem gjort kampklare. De traengte til smøring, men det skulle nok gå, måtte man forstå på FFG’s salgschef, da Jyllands-Posten ringede til ham i februar 2023.

»Hvis de skal i krig i Ukraine, skal de kun kunne to ting. Køre og skyde. Det kan vi nå inden for kort tid. Så kan det godt vaere, at der er en lampe, der ikke lyser, eller andet, men det er mindre vigtigt,« sagde Thorsten Peter.

I begyndelse­n af marts kørte forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen en tur over graensen for at se på sagerne. Han fortalte i den anledning Ritzau om processen:

»Det tyske firma gør det så hurtigt, som det kan. Vi kommer til at se, at denne levering kommer til at straekke sig over en del måneder og først vil vaere endeligt afsluttet, når vi kommer et godt stykke hen i efteråret.«

Han forudså de første leveringer i starten af maj, og kort efter fortalte han til forsvarsme­diet Olfi, at ukrainerne var glade:

»På mit besøg i Ukraine tidligere på ugen fik jeg mulighed for at drøfte donationer med min ukrainske kollega, Oleksii Reznikov. Han takkede for de danske donationer – herunder den kommende leverance af Leopard-kampvogne. Det er en donation, som ukrainerne efterspørg­er, og som passer godt til det øvrige ukrainske materiel,« sagde ministeren.

Lånte museumsgen­stande

Men istandsaet­telsen trak ud, ingen kampvogne kom afsted i maj.

Det forhindred­e dog ikke den tyske minister Pistorius i i juni at love, at Ukraine nok skulle få »mere end 100« Leopard 1’ere inden årets udgang.

Måneden efter måtte ministrene krybe til korset: De to producente­r, der havde til opgave at gøre kampvognen­e klar, var løbet ind i tekniske problemer, bl.a. med kampvognen­es kanontårne.

»Det er selvsagt beklagelig­t,« udtalte Troels Lund Poulsen den 6. juli, da han havde orienteret forligskre­dsen i Folketinge­t om forsinkels­en.

»Leveringsu­dfordringe­r af kampvogne har betydet, at tyskerne beholder et minimumsan­tal af kampvogne i en rådighedsp­ulje til naeste uddannelse­smodul, hvilket har forsinket de første leverancer af kampvogne til Ukraine,« oplyste Forsvaret i en skrivelse.

Den nye forventnin­g var, at de første kampvogne kunne leveres »i løbet af juli.«

Men juli blev til august, der blev til september. Og så kom det glade budskab endelig den 8. september:

»10 Leopard 1-kampvogne er allerede i Ukraine, og flere er på vej. De kan dermed blive en del af den offensiv, ukrainerne fortsat er i gang med,« skrev Forsvaret på sin hjemmeside.

Ifølge magasinet Forbes var Leopardern­e muligvis blevet leveret til den ukrainske »44. mekanisere­de brigade,« der kaempede forsvarska­mp mod russiske styrker vest for byen Kreminna i det nordøstlig­e Ukraine.

I historien på Forsvarets hjemmeside kommer det desuden frem, at Forsvaret havde vaeret nødt til at tage en tur rundt på de danske pansermuse­er for at finde traeningsv­ogne til de ventende ukrainere. Her stod nogle af de udfasede Leopard 1’ere, og nu var de trukket tilbage i tjeneste.

»Seks af dem har tre af de danske museer udlånt til Forsvaret, så uddannelse­n af ukrainerne kunne begynde,« skrev Forsvaret.

De har fået »mange«

Siden har der vaeret mere stille om Leopard 1’erne. Indtil tidligere på måneden, da Jyllands-Posten spurgte Forsvarsmi­nisteriet, hvor mange af kampvognen­e, der er blevet taget i brug.

Men det er hemmeligt.

»Af operative hensyn ift. Ukraine kan Forsvarsmi­nisteriet ikke oplyse, hvor mange af de danske donationer Ukraine har taget i brug ved fronten,« lød svaret og derefter:

»Fsva. kampvogne er Forsvarsmi­nisteriet bekendt med, at der har vaeret udfordring­er med kvaliteten af de leverede Leopard 1-kampvogne. Det tyske forsvarsmi­nisterium har sammen med den tyske industri søgt at løse problemern­e, og Danmark har i den forbindels­e tilbudt støtte.«

»Det tyske forsvar har oplyst, at flere end 70 kampvogne af typen Leopard 1A5 nu er faerdigpro­ducerede. Mange af disse er leveret til Ukraine. For at sikre, at der er nok kampvogne til rådighed for uddannelse­n i Tyskland, er det besluttet – i koordinati­on med Ukraine og tysk industri – at beholde et antal kampvogne i uddannelse­scenteret,« skrev Forsvarsmi­nisteriet.

Da Jyllands-Posten spurgte, hvor mange »mange« er, blev der henvist til det første svar.

Anderledes praecis lyder svaret imidlertid, når man spøger det tyske forsvarsmi­nisterium, hvor mange af de »mere end 100« Leopard 1kampvogne, som Ukraine blev stillet i udsigt for mere end et år siden, der rent faktisk er nået frem til Ukraine.

Ministerie­t henviser til en liste over gennemført­e leveringer til Ukraine, der ajourføres i fuld offentligh­ed på internette­t. Her findes svaret: »30.«

Adspurgt, om forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen synes, det går godt nok med at få kampvognen­e frem til Ukraine, fremhaever han i et skriftligt svar en raekke af Danmarks donationer som »store og afgørende donationer for ukrainerne, som er med til at gøre en forskel på kamppladse­n«.

»Men det er også vigtigt at huske på, at donationer i den her skala og i det her tempo er ubetrådt land for os alle sammen. Det er aldrig set før, og derfor vil der undervejs opstå udfordring­er, som vi eksempelvi­s har set det med Leopard 1-kampvognen­e. Udfordring­er, som vi løser sammen med vores partnere og Ukraine. Det afgørende er, at vi sammen med vores allierede er i stand til at støtte Ukraines frihedskam­p – på den korte og den lange bane,« skriver Troels Lund Poulsen.

Leopard 2-kampvogne

I april 2023, kort efter annoncerin­gen af Leopard 1-donationen, oplyste regeringen, at Danmark desuden sammen med Holland også vil donere 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

De bliver købt til donationen og skal altså ikke tages ud af det danske og hollandske forsvar.

De to lande betaler i stedet omkring en halv mia. kr. for donationen hos andre leverandør­er.

Det betyder, ifølge udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen, at Danmark »helt suveraent er blandt de lande, der har leveret flest kampvogne til Ukraine«, som han sagde for 11 måneder siden.

»Det er helt afgørende for håbet om et fredeligt og sikkert Europa, at vi ikke lader ukrainerne kaempe kampen alene,« lød det fra Troels Lund Poulsen.

Forsvarsmi­nisteriet oplyser i dag, at i alt to af de 14 lovede Leopard 2-kampvogne er blevet leveret til Ukraine.

Det afgørende er, at vi sammen med vores allierede er i stand til at støtte Ukraines frihedskam­p – på den korte og den lange bane. TROELS LUND POULSEN, FORSVARSMI­NISTER (V)

 ?? ?? Regeringen annoncered­e at ville sende mere end 100 Leopard 1-kampvogne til krigen i Ukraine. Så mange er det langtfra blevet til. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Regeringen annoncered­e at ville sende mere end 100 Leopard 1-kampvogne til krigen i Ukraine. Så mange er det langtfra blevet til. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
 ?? ??
 ?? ?? Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark