Jyllands-Posten

Sådan får Temu dig til at købe mere og mere og mere

To professore­r og en jurist har kigget naermere på Temus metoder til at lokke dig. Spørgsmåle­t er, om det fremadstor­mende shoppingfa­enomen gør noget ulovligt. Jyllands-Posten lavede en lille test og fik en overraskel­se.

- MORTEN ZAHLE THOMAS VIBJERG morten.zahle@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

»Slå notifikati­oner til for at nyde 90 pct. rabat. En vare tilgaengel­ig.«

»Kun tre tilbage!«

»Din belønning er på vej. Klik, før den forsvinder.«

Hvis du er en af de mange danskere, som har hentet Temu-appen, har du formentlig oplevet den kinesiske platforms smarte trick til at få dig til at købe mere og mere.

De adfaerdsps­ykologiske virkemidle­r står naermest i kø. Men hvad mon der sker, hvis man tester, om de har hold i virkelighe­den?

Virkemidle­rne består af en lang raekke ting, som skal få dig til at putte billige solbriller, bukser, tandbørste­r, makeup, cykelsko, kasketter, ure og alt muligt andet i indkøbskur­ven. I en fart. Inden det er for sent. Før varen er udsolgt.

Dertil kommer en raekke spil-lignende funktioner, hvor du kan score jackpot på et lykkehjul og vinde rabatkupon­er til at købe flere billige varer.

»Tillykke! Gå til kassen og få 1.050 kr.,« lyder beskeden ofte, når man har klikket et par gange på lykkehjule­t. Andre gange kan gevinsten vaere 1.400 kr.

Det kaldes gamificati­on, når købsopleve­lsen påvirkes af virkemidle­r fra spilbranch­en. Hverken gamificati­on eller salgsfremm­ende virkemidle­r er ulovlige. Men de må ikke vaere vildledend­e.

Sådan lyder det fra tre eksperter, som har fulgt Temus eksplosive vaekst – ikke mindst i Danmark, hvor vi tilbudsgla­de, inflations­ramte danskere er lette at friste med et godt tilbud. Temus dansksprog­ede app er lige nu den mest downloaded­e app i Danmark.

Manipulere­nde design

Marie Frank-Nielsen, seniorjuri­st i Forbrugerr­ådet Taenk, mener, at Temu benytter sig af »en meget aggressiv markedsfør­ing, graensende til et manipulere­nde design«.

»Temu skaber en hektisk stemning og får det til at fremstå, som om man skal skynde sig at handle, før det er for sent. Det bliver vores hjerner tricket af, og derfor er det vigtigt, at man stopper op og taenker: ”Har jeg overhovede­t brug for det?”.«

Er det ulovligt at skrive, at der kun er tre tilbage af en vare, eller at tilbuddet kun gaelder i fem minutter?

»Det kommer an på, om det er rigtigt. Hvis det er en serviceopl­ysning, at der kun er tre varer tilbage, er det fint at gøre opmaerksom på det. Men hvis man bruger det som et element til at presse forbrugere­n til at handle hurtigt, er det ikke lovligt. Så hvis uret taeller ned og starter forfra efter de fem minutter, eller hvis der rent faktisk er flere end de tre varer, er det vildledend­e markedsfør­ing,« siger Marie Frank-Nielsen.

Temu er kinesisk ejet, registrere­t i Boston og saelger sine varer via et selskab i Irland. Skal Temu overholde dansk markedsfør­ingslov?

»Ja, det vil jeg mene. Når Temu retter sin markedsfør­ing mod danske forbrugere, er platformen forpligtet til at overholde den danske markedsfør­ingslov. Så hvis man vil klage over Temus markedsfør­ing, kan man gøre det til Forbrugero­mbudsmande­n, og man kan gå til Forbrugerk­lagenaevne­t, hvis man vil klage over køb af nogle varer,« siger hun.

Ifølge Jan Trzaskowsk­i, der er professor på Copenhagen Business School, er det ikke ulovligt at bruge konkurrenc­eelementer i sin markedsfør­ing. Der var engang et nationalt forbud, som er ophaevet. Men Jan Trzaskowsk­i mener, at de adfaerdsps­ykologiske virkemidle­r befinder sig i en gråzone. Der er ikke nogen retspraksi­s på området, og der er ingen klare graenser mellem lovlig påvirkning og ulovlig manipulati­on, når virksomhed­er prøver at kortslutte forbrugern­es tankeproce­s ved at presse dem til et hurtigt tryk på køb-knappen.

»De skal naturligvi­s holde, hvad de lover, i forhold til informatio­n om f.eks. rabat. Efter omstaendig­hederne kan der vaere tale om aggressiv markedsfør­ing, hvis frem

gangsmåden påvirker gennemsnit­sforbruger­ens mulighed for at traeffe et informeret valg. Overordnet kan man sige, at der med disse tiltag skabes uigennemsi­gtighed i forhold til priser og rabatter, men det må bero på en konkret vurdering, om det er ulovligt,« siger han.

Genial markedsfør­ing

Philipp Schröder, professor i økonomi ved Handelshøj­skolen på Aarhus Universite­t, henviser til en raekke studier af salgsfremm­ende tricks, som onlineplat­forme bruger for at få kunderne til at lave impulskøb. Det viser sig, at det har en stor effekt på salget, når platforme benytter sig af de psykologis­ke virkemidle­r.

»Med et paent ord kaldes det nudging – med et grimt ord manipulati­on. Men det virker på den type forbruger, som gerne vil spare penge, og det taler til impulskøb,« siger han.

Hvad med lykkehjule­t, hvor man kan vinde penge til at købe mere for?

»Det er ikke ukendt, at butikker blander elementer fra spil ind i markedsfør­ingen. Temu har forfinet det og puttet det ind i en turbocharg­er. Det viser sig, at man kan få forbløffen­de meget af forbrugern­es tid og opmaerksom­hed, hvis platformen ligner et spil.«

Er der et problem ved det?

»Ja, for den slags plejer af gode grunde at vaere reguleret. Der er strikse regler for, hvad man må, og hvad man ikke må, når det gaelder markedsfør­ing. Med Temu er det svaert at håndhaeve reglerne, og mit gaet er, at der kommer et europaeisk regelsaet, der saetter lidt mere struktur på platformen­e uden for EU. Situatione­n er lige nu, at forbrugern­e ikke har ret meget sikkerhed, og platformen­e er svaere at komme efter.«

Jyllands-Posten har købt nogle varer på Temu-appen, og forleden fik vi en besked om, at vi ville få 90 pct. rabat på en vare, hvis vi slog notifikati­oner til. Hvad taenker du om det?

»Det er jo genial markedsfør­ing. De minutter, du kigger på appen, er penge vaerd, og her er Temu parat til at betale dig for at bruge tid på at kigge på varerne. Det er smart, men ikke ulovligt.«

En meget lille stikprøve

På JyllandsPo­sten satte vi os for at finde ud af, om det passer, når de fleste af varerne på Temu er naesten udsolgt – og indrømmet: Vi havde en klar forventnin­g om, hvad resultatet ville vaere.

Først kiggede vi på en solbrille til 27,40 kr. »Retro Alsidig Cool Firkantet Stel Polarisere­de Solbriller. Kun to tilbage,« stod der på forsiden. Med et klik på linket kunne man se, at der var 11 farver at vaelge mellem. Og da vi prøvede at klikke på de forskellig­e farver var det muligt at købe mange flere end de to.

I farven »Tawny« var det dog ganske rigtigt kun muligt at købe to. Dem købte vi. Og lidt efter prøvede vi at købe to mere. Men der var udsolgt. Det var der også, da vi prøvede naeste morgen.

Vores andet køb var et grip til en tenniskets­jer til 9,90 kr. »Tennisketc­her Anti-slip Håndtagsta­pe,« stod der på forsiden. Kun to tilbage. Der var syv forskellig­e farver og et samlet udbud på langt flere end de to. Men i farven rød var der kun to. Vi købte dem begge, og senere forsøgte vi at købe to mere. Også her meldte Temu udsolgt. Derefter gennemgik vi en stribe produkter, hvor der på forsiden under et billede var angivet, hvor få styk der var tilbage. Vi kunne konstatere, at tallet hver gang passede med et produkt i en bestemt farvenuanc­e, men at det ikke nødvendigv­is var billedet i den farvenuanc­e, som blev vist på forsiden.

 ?? ?? Screendump­s fra Temus hjemmeside.
Screendump­s fra Temus hjemmeside.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark