Jyllands-Posten

Hun har boet i Danmark i 24 år og er bange for, at hun ikke kan tilgive sin familie i Rusland

Daria Wagner er en af ca. 6.000 russere i Danmark. Søndag stemte hun ved det russiske praesident­valg, men hun brød sig ikke om nogen af kandidater­ne. Tvaertimod. Den indstillin­g har kostet dyrt.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Daria Wagner har lige spist aftensmad med sine børn i Ordrup nord for København.

Hun har fem i alt, den aeldste er 21 år, og de er alle aktive, så tiden er kostbar, siger hun.

Men den 47-årige danskrusse­r bruger ikke manglende tid som forklaring på, at hun mandag aften endnu ikke har talt med sin mor, far, brødre eller søster i Rusland. Der er ellers lidt at tale om efter Vladimir Putins knusende valgsejr.

Daria Wagner har dog ikke lyst til at foretage opkaldet.

»Jeg har vaeret vant til at vaere den kloge og smarte datter, som de andre søskende har set op til, men det har forandret sig de seneste år,« siger hun.

Ét navn fremkalder et suk

Årsagen kender alle i familien. Årsagen er en 71-årig mand, der netop er blevet genvalgt som Ruslands praesident for femte gang. Blot hans navn får Daria Wagner til at sukke.

Hun er en af ca. 6.000 russere i Danmark, hun har dobbelt statsborge­rskab og har boet i naerheden af København siden år 2000, hvor hun begyndte på sin ph.d. på Danmarks

Tekniske Universite­t.

Daria Wagner afskyr Vladimir Putin, elsker russisk mad, arbejder som patentspec­ialist i Lyngby og er frivillig i den lokale svømmeklub – og så er hun forkvinde i foreningen Danske Venner af et Demokratis­k Rusland.

Derfor tilbragte hun 12 timer af sin søndag ved den russiske ambassade i København, hvor herboende russere over weekenden kunne stemme ved praesident­valget. Foran ambassaden foretog Daria Wagner og flere forskellig­e foreninger deres egen uofficiell­e exitpoll for at kunne tjekke, om de offentligg­jorte stemmetal var nogenlunde retvisende.

Hun stemte selv på Vladislav Davankov, der er viceforman­d for det russiske underhus.

»Nogle russere ugyldiggjo­rde deres stemmesedd­el ved at saette flere krydser, andre skrev Navalnyjs navn på sedlen. Jeg stemte bare tilfaeldig­t på Davankov, men jeg havde ikke lyst til at stemme på nogen af dem. Det var fire lige ringe kandidater. Der var ingen forskel. De repraesent­erer alle nogle vaemmelige love og er medskyldig­e i krigen i Ukraine,« siger hun.

Vladimir Putin genvandt magten i Kreml med 87 pct. af stemmerne og står nu ifølge Reuters til at overhale Josef Stalin og blive den laengst siddende leder i Rusland i over 200 år.

»Han kunne lige så godt have fået 187 pct. af stemmerne, det havde ikke aendret noget. EU bør ikke anerkende gyldighede­n af valget. Det var en kold dag på flere måder. Jeg vidste godt, der ikke var en chance eller sandsynlig­hed

Min mor laegger telefonen på, når jeg kritiserer Putin. Den er ikke gal med dem, siger de. Det er mig, der ikke forstår systemet. DARIA WAGNER, DANSK-RUSSER

for, at Putin ikke ville erklaere sig som vinder. Alligevel var det vemodigt, og jeg var meget skuffet, da jeg kom hjem søndag aften.«

Følte du dig flov over at vaere russer på sådan en valgsøndag?

»Nej, for jeg har personligt gjort alt, hvad jeg kunne, i

Danmark. Jeg har vaeret her hele mit voksenliv, jeg knokler på mit arbejde og er frivillig i alle andre sammenhaen­ge, så jeg prøver at bidrage aktivt til samfundet. Men jeg ønsker inderligt, at tingene bliver bedre i Rusland. Lige nu har min familie ingen fremtid i landet. Det er så uhyggeligt. Det er en voldsom følelse af sorg,« siger hun.

Daria Wagners foraeldre og to brødre bor i Obninsk, mens hendes storesøste­r bor i Moskva. Hun har ikke talt med dem siden opposition­spolitiker­en Aleksej Navalnys død i februar.

»Jeg tør ikke. Jeg er bange for, at de vil sige noget, jeg ikke kan tilgive dem for, så jeg har ikke lyst til at tale med dem,« siger hun.

»Jeg har igennem mange år prøvet at fortaelle dem, hvor galt det står til i Rusland, men de afviser mig blankt. Min mor laegger telefonen på, når jeg kritiserer Putin. Den er ikke gal med dem, siger de. Det er mig, der ikke forstår systemet. Selv min egen familie har ikke medlidenhe­d med ukrainerne.«

Hvad tilskriver du det?

»Det underligge­nde vaerdisyst­em i Rusland. Det er den offentlige debats skyld. Diskussion­skulturen i Rusland er så rådden, den er ikke drevet af logik, og den er nedladende i sin tone over for ukrainere eller andre, der er imod styret. Intet handler om at forstå modparten, opsøge nye synspunkte­r eller naerme sig enighed. Alt handler om at vinde og have det sidste ord. Det har smittet min familie, og det er til at graede over.«

Hvorfor har du stadig et russisk pas?

»Jeg har også overvejet at frasige mit russiske statsborge­rskab, men det er godt at have, når jeg kritiseres for at blande mig i situatione­n i mit hjemland. Så kan jeg sige, at jeg stadig har mine rettighede­r og forpligtel­ser som statsborge­r. Uanset hvad aendrer det heller ikke på, at Rusland er mit oprindelse­sland. Det er derfra, jeg har min genetiske og kulturelle arv. Jeg hader Putin, hans tyranni og krigen i Ukraine, men der er også meget, jeg elsker ved Rusland. Sproget, maden, Skt. Petersborg, Moskva, den forskellig­artede natur, vores familieudf­lugter ved Sortehavet og en masse mennesker.«

Vender du tilbage til Rusland en dag?

»Jeg talte med PET i 2022, og der fik jeg at vide, at jeg er på arrestlist­en i Rusland. Så jeg vender ikke tilbage.«

Tror du på, at Putin kan aendre sig i den nye valgperiod­e?

»Overhovede­t ikke. Det bliver kun vaerre. Det naermer sig nordkorean­ske tilstande. Jeg håber, at Nato tager sig sammen og handler mere aktivt over for Rusland.«

 ?? ??
 ?? ?? Daria Wagner foran den russiske ambassade i København i forbindels­e med søndagens praesident­valg i Rusland. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Daria Wagner foran den russiske ambassade i København i forbindels­e med søndagens praesident­valg i Rusland. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark