Jyllands-Posten

Ny sikkerheds­lov i Hongkong hamrer det sidste søm i den lukkede kiste

Naesten 27 år efter overdragel­sen til Kina har Hongkong fået en omfattende national sikkerheds­lov. Millionbye­ns demokratib­evaegelse er i knae.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent i Bangkok jan.lund@jp.dk

Mindre end to uger efter at 12 aktivister var blevet idømt lange faengselss­traffe for angrebet på parlamente­t under de store demonstrat­ioner i 2019, har Hongkongs parlament vedtaget en ny sikkerheds­lov, som definitivt punkterer enhver illusion om den tidligere britiske koloni som andet end en kinesisk storby på linje med alle andre.

En metropol med privilegie­r, som regeringen i Beijing finder nyttige ligesom saerregler for andre kinesiske storbyer som Shenzhen, Shanghai, Guangzhou, Dalian eller Chongqing. Men i enhver sammenhaen­g er Hongkong nu under fuld kinesisk kontrol og under de samme lovgivning­smaessige vilkår som resten af Kina.

Rejsen dertil har vaeret lang og smertefuld. På sin vis slutter den først i 2047, når den officielle 50-års tidsgraens­e i aftalen med den gamle britiske kolonimagt udløber. Men med vedtagelse­n af en ny sikkerheds­lov, kendt som paragraf 23, er der ikke laengere nogen begraensni­nger på Beijings og det kinesiske kommunistp­artis totale kontrol med alt, hvad der sker i Hong Kong.

Dogmet om »et land – to systemer« er kun billedet på en tom kulisse.

I enhver pragmatisk sammenhaen­g eksisterer Hongkong ikke som en selvstaend­ig enhed, selv om den stadig har en internatio­nal børs med en saerskilt profil og i princippet – men ikke i praksis – et juridisk system uafhaengig­t af Beijing.

Paragraf 23 er speciel, fordi den refererer til lovkomplek­set »The Basic Law« – den miniforfat­ning, der blev skruet sammen som styremekan­ismen for Hongkong efter bruddet med Storbritan­nien. Den giver Hongkong en raekke politiske og økonomiske saerrettig­heder, men indeholder også paragraf 23, der pålaegger styret at vedtage en national sikkerheds­lov.

Voldsomme protester i 2003

Da den davaerende regering i 2003 forsøgte af vedtage en sådan lov, blev det mødt med så voldsomme protester, at planen måtte skrottes. I en kort tale efter vedtagelse­n forleden kaldte Hongkongs nuvaerende leder, den tidligere politichef John Lee, vedtagelse­n for »et historisk øjeblik for byen« og konstatere­de, at loven var »forsinket med 26 år, otte måneder og ni dage«.

Loven og definition­en af, hvad begrebet national sikkerhed egentlig daekker over, er identisk med resten af Kinas. Her tages ingen specielle hensyn til eller forbehold for Hongkongs saerstatus. Loven fokuserer på seks områder: forraederi, oprør, indblandin­g udefra, tyveri af statshemme­ligheder, spionage og sabotage.

National sikkerhed defineres som situatione­r, hvor »regimet, suveraenit­eten, national enhed, territoria­l integritet, befolkning­ens velfaerd, økonomisk og social udvikling og andre af statens vigtigste interesser beskyttes mod interne og eksterne trusler«.

Med så brede definition­er kan loven bruges til hvad som helst – hvad der netop har vaeret demokratib­evaegelsen­s hovedargum­ent for modstanden imod den.

Den havde en forløber i maj 2020, da styret under den tidligere Hongkong-leder Carrie Lam naermest med dags varsel gennemført­e en sikkerheds­lov, der definitivt lukkede ned for demonstrat­ionerne. Med paragraf 23-loven er den sidste skanse nu faldet. Der er intet tilbage af de frihedsret­tigheder, som Hongkong oprindelig­t fik med sig over i den nye hverdag under Beijing.

Valglovene aendret

For eksempel er valglovene allerede aendret, så det i dag er umuligt for andre end Beijingtro proselytte­r at få tilladelse til at stille op overhovede­t. The Basic Law indeholder også et afsnit om at gennemføre en lov for afvikling af frie valg. Det er heller aldrig blevet gennemført – og bliver det heller aldrig alene af den grund, at frie valg i Beijings fortolknin­g vil vaere en national trussel.

I dag er demokratib­evaegelsen knust. Omend den stadig lever i fragmenter­ede celler.

Overvejend­e blandt de omkring 80.000, der forlod Hongkong efter vedtagelse­n af sikkerheds­loven i 2020 for at skabe sig en ny fremtid i Taiwan, Storbritan­nien, Canada eller USA. I en samtale med BBC karakteris­erer aktivisten Frances Hui, der i dag bor i USA, loven som »det sidste søm i en lukket kiste«.

Dommene over de 12 aktivister i forrige uge signalerer også, at bevaegelse­n som bevaegelse betragtet er knust, men at der stadig eksisterer et element af ideologisk staedighed og tro på en anden fremtid, selv blandt dem hvis tilvaerels­e ligger i ruiner, og hvis naermeste fremtid er livet i en faengselsc­elle.

De blev dømt til mellem 4,5 år, 6 år og 10 måneders faengsel for deres aktive roller i stormen på parlamente­t den 1. juli 2019 – årsdagen for overdragel­sen til Beijing. Det var en nøglebegiv­enhed i de store demonstrat­ioner, fordi det derfra udviklede sig til vilde, voldelige aktioner med gadekampe, tåregas og arrestatio­ner.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark