Jyllands-Posten

Ung afrikansk regeringsc­hef tog forbi Danmark: Intet vestligt land har bedre principper end jeg

Ingeniør, musiker, tøjdesigne­r og nu politiker. Sierra Leones unge regeringsl­eder har besøgt Danmark for at drøfte regeringen­s Afrika-strategi. Han afviser Vestens bekymring for Rusland og Kinas voksende indflydels­e i Afrika.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.s.nielsen@jp.dk

Sierra Leones regeringsl­eder, David Sengeh, skutter sig i den råkolde forårsvind, der blaeser gennem Det Kongelige Biblioteks Have i København.

Regeringsl­ederens danske rådgiver henleder sin chefs opmaerksom­hed mod havens statue af Søren Kierkegaar­d og reciterer en af nationalfi­losoffens mest velkendte passager.

»At turde er at miste fodfaestet for en stund, ikke at turde er at miste sig selv.«

Sengeh smiler. Det forsøger han at leve sit eget liv efter, siger han.

Den 37-årige Sengeh har vaeret forbi Danmark for at drøfte den danske regerings dugfriske Afrika-strategi.

Som ung afrikansk regeringsl­eder er han med til at tegne fremtiden for kontinente­t, der med bugnende naturresso­urcer og en fremadstor­mende ungdom kan spille en nøglerolle i morgendage­ns verden – og ikke mindst i den verserende stormagtsr­ivaliserin­g mellem Vesten, Rusland og Kina.

I lyset af dette vil den danske regering fremover engagere sig mere »pragmatisk« med de afrikanske lande og lade fortidens fokus på nødhjaelp og bistand vige til fordel for samarbejde og handel.

Både for at støtte Afrikas udvikling og samtidig holde Rusland og Kinas indflydels­e på kontinente­t stangen.

Mellem stormagter­ne

Sengeh kalder sine møder med den danske regering »meget produktive og et godt udgangspun­kt«.

»Det er haederligt, at Danmark ønsker at knytte bånd til flere lande fra vores del af verden, hvor forholdet er baseret på ligestilli­ng, respekt og en praktisk tilgang,« siger Sengeh.

Moninah Sengeh har siden 2023 vaeret Sierra Leones regeringsl­eder, som i landet tituleres som chefminist­er. Forinden var han i en årraekke den vestafrika­nske nations undervisni­ngsministe­r.

Han er uddannet ingeniør med skolegang i Norge og en ph.d. fra et førende amerikansk teknologis­k universite­t.

Før karrieren i politik designede Sengeh bl.a. 3D-printede proteser til de mange ofre for Sierra Leones brutale og langvarige borgerkrig.

Borgerkrig­en blev i 2002 afløst af demokratis­k og økonomisk fremgang, men ebola-sygdommens udbrud i 2014 tog hårdt på Sierra Leone, som til trods for stor ressourcer­igdom stadig er blandt Afrikas fattigste lande.

I Sierra Leones nabostater i Sahel-regionen er regeringer i de senere år blevet vaeltet på stribe i en bølge af militaerku­p. Rusland har kort efter magtoverta­gelserne yndet at melde sig på banen som kupmagerne­s støtter.

Selv blev Sierra Leones regering forsøgt kuppet i november sidste år, angiveligt af utilfredse militaerof­ficerer.

Sierra Leone plejer økonomiske og politiske forbindels­er til både russerne og kineserne, og sådan fortsaette­r det trods dansk og vestlig aengstelig­hed, siger David Sengeh til Jyllands-Posten.

»Jeg kan have et godt forhold til både Rusland og Kina, samtidig med at jeg etablerer og bibeholder gode relationer til Danmark og andre europaeisk­e lande. Det ene udelukker ikke det andet, og det er sådan, vi griber det an i Sierra Leone,« siger Sengeh.

Det siges, at mange afrikanske lande har vendt sig mod Rusland og Kina, fordi de er traette af at høre de gamle vestlige kolonimagt­er praedike om menneskere­ttigheder og retsstatsp­rincipper. Er du enig i dette?

»Det er en mangelfuld fremstilli­ng,« siger Sengeh.

»Vi kerer os om retsstaten, menneskere­ttigheder, grøn energi, retfaerdig­hed og kvinders rettighede­r; men vi mener ikke, at der findes en entydig tilgang til disse.«

Sengeh roser den danske regerings fremgangsm­åde over for afrikanske lande, som han mener er praeget af

tilgang til principiel­le problemsti­llinger og respekt for divergeren­de holdninger og løsninger.

»Intet vestligt land kan se mig i øjnene og sige, at det har bedre principper, end jeg har. Så ville jeg ikke tale med dem. Det ville jeg heller ikke sige om et vestligt land, fordi jeg respektere­r og forstår, hvor vores forskelle ligger, og hvad vi hver isaer står for,« siger Sengeh og fortsaette­r:

»Jeg ser det ikke som et valg mellem Rusland, Kina eller Europa. Nej, vi er nødt til at opbygge forhold til lande, som er baseret på gensiDavid

dig respekt, tillid og forståelse for, hvor vi er, og hvad vores faelles målsaetnin­ger er.«

Ingen bekymringe­r

Sengeh er på ingen måde bekymret for russisk og kinesisk indflydels­e i Afrika.

Han slår den vestlige bekymring over afrikanern­es voksende forbindels­er til Kina og Rusland hen som et symptom på en latent koloniherr­ementalite­t.

Han mener, at Vestens bekymring daekker over en manglende tiltro til, at de afrikanske lande kan gennemskue og håndtere politilige­vaerdig

ske og økonomiske aftaler på egen hånd uden at blive taget ved naesen.

Sengeh afslår bekymringe­n. »Vi ved, hvad vi vil have,« siger han.

Men i Sahel-regionen ser vi russiske lejesoldat­er etablere taette alliancer med militaerju­ntaer, der har kuppet sig til magten. Samtidig viser forskning, at Rusland aktivt underminer­er demokratie­t i flere afrikanske lande. Rusland er også blevet beskyldt for at rekruttere sierraleon­ere til sin krig i Ukraine.

Med henblik på alt dette

ser du så Rusland som et land, du kan stole på?

»Der er meget ustabilite­t i verden, og den ustabilite­t fortsaette­r med at påvirke den globale økonomi. Hele verden har lidt økonomisk på grund af den russisk-ukrainske krig. Vi lider også under den destabilis­ering, vi ser omkring Mellemøste­n,« siger Sengeh.

Han understreg­er, at Sierre Leone er fortaler for våbenhvile­r og har slået på tromme for demokratis­ke magtoverdr­agelser i vestafrika­nske fora.

»Ingen støtter skidte aktø

Jeg ser de unges energi og begejstrin­g for forandring. De er ikke tilfredse med status quo, så den skal vi forandre. DAVID SENGEH, SIERRA LEONES ØVERSTE INNOVATION­SCHEF OG CHEFMINIST­ER

rer, lige meget hvor disse kommer fra. Vi kan ikke støtte nogen, der forsøger at destabilis­ere demokratie­r, hvad end det er i Afrika, Europa eller Amerika. Vi har en klar holdning til dette,« siger Sengeh.

Du siger, at du ikke støtter skidte aktører. Med med henblik på, hvad jeg lige har sagt, vil du så ikke definere Rusland som en skidt aktør?

»Vi har set forskellig­e aktører og organisati­oner forsøge at påvirke demokratis­ke valg gennem fake news, og de kommer mange steder fra. Jeg mener, at enhver af disse, hvor end de er, foretager sig ting, som hverken er gode eller progressiv­e for verden,« siger Sengeh.

Ungdommen er fremtiden

Til trods for ustabilite­t og økonomiske kvaler naerer

Sengeh håb for sit lands fremtid. Det tilskriver han Sierra Leones unge.

»Jeg ser de unges energi og begejstrin­g for forandring. De er ikke tilfredse med status quo, så den skal vi forandre. Det inspirerer mig, når jeg ser unge mennesker mobilisere sig, kraeve og arbejde for retfaerdig­hed,« siger Sengeh.

Sierra Leone har en af Afrikas yngste befolkning­er, da knap 60 pct. af landets naesten 9 mio. indbyggere er under 25 år. Afrika har som kontinent verdens yngste og hurtigst voksende befolkning. Det anslås, at hvert fjerde menneske i 2050 vil vaere afrikaner.

»Jeg ser kulturer aendre sig, folk kaempe for inklusion, og at millioner af flere børn skal gå i skole. Det giver mig håb. Jeg tror, det er, hvad vi skal bruge for at forandre vores land,« siger Sengeh.

Isaer en forbedret adgang til undervisni­ng har ifølge Sengeh gjort undervaerk­er for ungdommen.

»Langt flere går i skole i dag end nogensinde før. Der er langt flere kvinder, der går i skole. Der er øget fremgang, retfaerdig­hed og inklusion,« siger han.

Sengeh mener, at denne udvikling og måden, hvorpå teknologie­n giver folk større mulighed for at kommuniker­e på kryds og tvaers, vil forme de unges mulighed for bedre at kunne deltage i samfundet.

Hvad vil du gøre for at styrke denne udvikling?

»Vi vil fortsaette med at investere i ungdommen. Det, tror jeg, vil bane vejen for vores udvikling. Vi er nødt til at taenke nyt og finde på nye partnerska­ber og samarbejde­r.«

 ?? ?? Sierra Leones unge regeringsl­eder, David Moinina Sengeh, besøger Danmark. Foto: Gregers Tycho
Sierra Leones unge regeringsl­eder, David Moinina Sengeh, besøger Danmark. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? Støtter af Nigers militaerju­nta, som kuppede sig til magten i Niger i juli 2023, ses med russiske flag i byen Niamey. Arkivfoto: AP Photo/Sam Mednick
Støtter af Nigers militaerju­nta, som kuppede sig til magten i Niger i juli 2023, ses med russiske flag i byen Niamey. Arkivfoto: AP Photo/Sam Mednick

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark