Jyllands-Posten

Larmende tavshed hos Apple om kunstig intelligen­s

ChatGPT har domineret overskrift­erne i over et år. Microsoft er i fuld gang med at integrere teknologie­n i sine produkter. Google har bygget sin egen, kaldet Gemini. Men hvor i alverden er Apple?

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent i Tokyo thomas.hoy.davidsen@jp.dk

AI er alle vegne, bare ikke hos Apple. Mens OpenAI, Microsoft og Google brager frem, lader den kunstige intelligen­s’ aera til at vaere gået aeblefirma­ets naese forbi. Eller måske er det blot en del af Apples plan.

For firmaet haevder bestemt at have en plan. Den er bare for hemmelig til, at du må høre om den. Selv hvis du er topinvesto­r. Planen vil måske og måske ikke medføre et naert samarbejde med Google. Den vil måske og måske ikke kraeve, at Apple bygger sin egen kunstige intelligen­s.

Og den vil måske – og måske ikke – saette firmaets ellers berømte filosofi om beskyttels­e af private brugerdata på en alvorlig prøve.

Det vil kun tiden vise. Men trods stilheden er Apple i fuld gang, lover firmaets øverste direktør, Tim Cook. Ligesom, understreg­er han, at der ikke er noget maerkeligt i Apples tavshed. For Apple er så godt som altid tavs, når det kommer til udviklinge­n af den naeste generation af produkter.

»Vores filosofi, om du vil, har altid vaeret først at udføre arbejdet og kun derefter at tale om arbejdet,« understreg­ede Cook den 1. februar på et investormø­de i forbindels­e med firmaets seneste kvartalsra­pport. »Det har vi taenkt os at blive ved med.«

Den ellers hemmelige plan er dog langsomt ved at tegne sig i mediebille­det, drypvist og ofte via anonyme kilder samt forsknings­resultater udgivet uden fanfare i videnskabe­lige tidsskrift­er siden efteråret. For Apple, siger rygtet, er i forhandlin­ger med Google. Men det er også ved at udvikle sin egen AI.

Ligesom det har købt 32 AI-startups over det seneste år ifølge nyhedssite­ne MacRumours og CNet. Imens er investorer­ne langsomt ved at tabe tålmodighe­den, lyder det fra kilder til Wall Street Journal.

»Mere end noget andet er det narrativer, der i dag driver markedet,« udtaler en investorst­rateg med Apple i sin portefølje til avisen. »Alle råber på Apple for at komme med sin.«

Det er ikke svaert at se hvorfor. Efter en raekke år som verdens største firma målt på markedsvae­rdi er Apples aktie nu den svageste blandt tech-kaemperne. Det har endda måttet vige pladsen som verdens mest vaerdifuld­e teknologif­irma for aerkerival­en Microsoft.

Intet af dette gør Apple til et svagt firma – dets aktie er steget med paene 20 pct. i de seneste 12 måneder. Men Microsofts er steget med 60 pct. i samme periode, båret frem af firmaets investerin­ger i OpenAI’s kunstigt intelligen­te vidunder, ChatGPT.

Nvidia, hovedlever­andøren af de avancerede computerch­ips, der driver AI, har set sin firmaaktie mere end tredoble i vaerdi siden begyndelse­n af 2023. For snak om kunstig intelligen­s har domineret tech-medierne og investorru­nder, siden OpenAI lancerede ChatGPT i november 2022.

Så lyder Apples 20 pct. pludselig ikke af så meget. Men tag det nu roligt, lyder beskeden fra Tim Cook. Der er styr på sagerne. Vent I nu bare og se.

»Som vi ser fremad, vil vi fortsaette med at investere i disse og andre teknologie­r, der er med til at forme fremtiden,« udtalte Cook under investorsa­mtalen i februar. »Det inkluderer kunstig intelligen­s, som vi bruger en enorm maengde tid og kraefter på, og vi er enormt spaendte på at dele detaljerne om dette senere i år.«

Det sidste tog verdens tech-observatør­er som en hentydning til Apples store konference for tech-udvikling, Apple WWDC, der afholdes i juni. Apple har før offentligg­jort sine største produkter netop her.

Indtil da »vil jeg ikke komme mig selv i forkøbet,« udtalte Tim Cook til investorer­ne. Så takkede han paent for deres tid og lagde røret på.

Berømt for hemmelighe­der

Den slags hemmelighe­dskraemmer­i er Apple berømt for. Og så laenge Apple var kongen af stort set alle smartphone­produkter, naermest knitrede tavsheden af spaending. Nu er den mest bare anspaendt.

For Apple er temmelig langt bagefter, når det kommer til kunstig intelligen­s.

Apple arbejder ganske vist, lød det sidste sommer ifølge kilder til Bloomberg, på en rival til ChatGPT ved navn Ajax. I oktober offentligg­jorde det en årlig investerin­g på 1 mia. dollars i kunstig intelligen­s. Ligesom Tim Cook er glad for at understreg­e, hvordan Apple altid har vaeret med i front på området.

For eksempel via lanceringe­n af den digitale assistent Siri i 2011. Firmaets første af slagsen, døbt Knowledge Navigator, kom frem helt tilbage i 1987.

Men der er meget, meget langt fra Siri til ChatGPT. Og det bliver ikke let for Apple at indhente det tabte. Men her kan Google måske hjaelpe. Ikke mindst fordi Google har adgang til, hvad Apple både af eget valg og af nødvendigh­ed ikke har: oceaner af brugerdata.

For det første har firmaet kun 26 datacentre fordelt over USA og resten af verden ifølge tal fra analysefir­maet Dell’Oro og Wall Street Journal, der kiggede dybt i tallene. Google, Amazon og Microsoft har over 300 hver. Ligesom de hver isaer investered­e ni gange mere i datacentre end Apple sidste år.

Det er et betydeligt problem. De nyeste AI-drevne algoritmer, som dem bag

ChatGPT og Googles version, kaldet Gemini, kraever ufattelige maengder data for at traene. De kraever også enorme datacentre til at opbevare og udnytte denne data samt servicere de mange brugere, der vil benytte den kunstige intelligen­s.

Det er simpelthen ikke muligt, lyder dommen, for Apple at bygge den slags digital infrastruk­tur inden for hverken den korte

eller mellemlang­e bane. Og det vil kraeve et vaesentlig­t brud med firmaets filosofi om privat brugerdata, selv hvis det kunne lade sig gøre.

»Hvad der sker på din iPhone, bliver på din iPhone,« lød en berømt reklame fra Apple i 2019. For mens Google, Facebook og OpenAI rask vaek driver rovdrift på dine data og saelger dem til tredjepart­er, kan du trygt regne med, at Apple holder fingrene for sig selv. En filosofi, firmaet stadig bryster sig af i dag.

Desvaerre gør det naermest per definition det umuligt for Apple at bygge en rival til ChatGPT eller Gemini. For det vil kraeve, at Apple snuppede brugerdata fra de 2 mia. aktive Apple-produkter – iPhones, tabletter og Mac-computere – der i dag findes på kloden, og madede det til sine nye AI-algoritmer.

Hvilket er praecis, hvad Apple har lovet aldrig at gøre. Men måske kan Google hjaelpe?

Google betaler i dag omkring 18 mia. dollars om året, for at Google Search skal vaere standard-søgemaskin­en i din iPhones netbrowser. Apple behøver dermed ikke bruge utallige milliarder på at bygge sin egen af slagsen, mens Google får adgang til søgeaktivi­teten hos Apples 2 mia. kunder. Og selvom data på din iPhone er dine egne, kan Apple jo ikke – lyder logikken – bestemme, hvad Google gør med din søgehistor­ie på nettet.

Kunne Apple opbygge et lignende samarbejde, der gjorde Googles Gemini til standard-AI’en på din telefon?

»Analogien med søgeaftale­n er åbenlys,« skriver Ben Thompson, en af verdens mest velrespekt­erede tech-analytiker­e, om udviklinge­n i et nyhedsbrev. »Det giver fuldstaend­ig mening for Apple bare at indsamle husleje fra Google og så få den bedste søgemaskin­e i verden som standard (og så se gennem fingre med, hvordan Google tjener sine penge).«

Praecis samme logik vil gaelde for Gemini.

I forhandlin­ger

Thompsons kommentar var alt andet end tom spekulatio­n. For i sidste uge tog kilder i firmaet kontakt til Bloomberg, og de havde en historie at fortaelle: Apple er netop i forhandlin­ger med Google om brugen af Gemini. Ingen ved, om planerne bliver til noget, og flere tech-observatør­er er skeptiske.

Men hvad så med Ajax? Har Apple bare givet op? Ikke helt, viser det sig. Det er alt sammen en del af planen.

I sidste uge udgav Apple, i naermest larmende stilhed, en forsknings­artikel, der beskrev en innovativ ny kunstig intelligen­s ved navn MM1. Den er »på et lignende sofistiker­et niveau« som ChatGPT og Gemini, lød det fra tech-magasinet Wired, efter at det havde naerstuder­et dokumentet.

Desvaerre har MM1 ”kun” 32 mia. såkaldte parametre – en målestok for, hvor meget data en ChatGPT-lignende algoritme kan traenes med. ChatGPT selv har 1,7 billioner. Geminis er formodentl­ig af samme målestok, igen fordi Google og OpenAI har adgang til hele internette­ts brugerdata.

Men det er måske pointen. Apple har to gange før udgivet forsknings­dokumenter om sin kommende Chat-AI, og de har alle samme faellesnae­vner, pointerer tech-analytiker­en William Gallagher i en kronik for tech-sitet Apple Insights: De omhandler algoritmer, der er bygget til at kunne køre på hardware med »begraenset hukommelse«.

Som for eksempel en smartphone.

Det kan hverken Gemini eller ChatGPT, der kun fungerer via enorme datacentre.

Den nød lader Apple til at have knaekket og dermed vist, mener Gallagher, »at det fortsaette­r med sit langsigted­e fokus i stedet for bare at halse af sted for at bygge en klon af ChatGPT.«

Ben Thompson har samme pointe: »Apple vil fokusere på mindre AI-modeller, der kører på din telefon,« skriver han i sit nyhedsbrev. »Disse modeller vil sikkert ikke vaere direkte tilgaengel­ige for brugere, men bygget ind i produkter som Siri. Mere komplicere­de forespørgs­ler, såsom text-generation, kan outsources til Gemini.«

Det vil også løse Apples problem med privat brugerdata. For hvis firmaets egen kunstige intelligen­s kun kører på din telefon, så vil alt, der sker på din telefon, stadig blive på din telefon. Hvad Google gør med data, du selv sender til Gemini, står for Googles og din egen regning.

Imens svirrer rygterne videre. Og alle venter spaendt på Apples tech-konference til juni.

 ?? ??
 ?? ?? En ingeniør arbejder ved et af Googles datacentre i staten Oregon. Det er disse gigantiske servere, der kører kunstig intelligen­s som ChatGPT og Gemini. Og Apple har ikke nok af dem til at bygge sin egen. Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix
En ingeniør arbejder ved et af Googles datacentre i staten Oregon. Det er disse gigantiske servere, der kører kunstig intelligen­s som ChatGPT og Gemini. Og Apple har ikke nok af dem til at bygge sin egen. Foto: Uncredited/AP/Ritzau Scanpix
 ?? ?? OpenAI's ChatGPT tog verden med storm, da den kom frem i november 2022. Siden da har den defineret, hvad vi kalder kunstig intelligen­s.
Foto: Sebastien Bozon/AFP/Ritzau Scanpix
OpenAI's ChatGPT tog verden med storm, da den kom frem i november 2022. Siden da har den defineret, hvad vi kalder kunstig intelligen­s. Foto: Sebastien Bozon/AFP/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Tech-verdenens største navne er i fuld gang med at udvikle deres egne versioner af OpenAI's ChatGPT. Dog ikke Apple. Men firmaet har alligevel en plan. Foto: Nic Coury/AFP/Ritzau Scanpix
Tech-verdenens største navne er i fuld gang med at udvikle deres egne versioner af OpenAI's ChatGPT. Dog ikke Apple. Men firmaet har alligevel en plan. Foto: Nic Coury/AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark