Jyllands-Posten

FLSmidth satser på service frem for nybyggeri

Selskabet vil frasaelge sin historiske cementdivi­sion og helt fokusere på mineselska­ber. Disse er dog p.t. henholdend­e med nyinvester­inger, selv om den grønne omstilling vil medføre et stort behov for metaller. At mineselska­berne ikke åbner ny miner betyd

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit. og journalist

Umiddelbar­t er der et paradoks på det danske aktiemarke­d.

NKT lander den ene store kabelordre efter den anden. Aldrig har det kørt bedre for selskabet, og aktiekurse­n er derefter – den er mere end tredoblet inden for de seneste fem år.

Hvordan lader det sig så gøre, at FLSmidth, som skal servicere de mineselska­ber, der udvinder al det kobber, som NKT skal bruge til sine kabler, ikke har en tilsvarend­e udvikling? Selskabets aktie er ca. på samme kursniveau, som den befandt sig på for fem år siden.

Begge selskaber er naturligvi­s små i en global sammenhaen­g. Men de lever begge i en af tidens vigtigste megatrends: at den grønne omstilling kraever ufattelige maengder af ikke blot kobber, men også en raekke andre metaller.

Det er imidlertid endnu ikke slået igennem i verdens mineselska­ber og dermed heller ikke hos deres underlever­andører, hvortil FLSmidth altså hører.

Fokusering af aktivitete­rne

Den mådelige udvikling i aktiekurse­n har betydet, FLSmidth p.t. er ude af C25indekse­t. Men der er en paen sandsynlig­hed for, at det snart får comeback.

Her og nu er den ifølge Lars Hytting, aktiechef og partner i Artha Kapitalfor­valtning, en af tre aktier, som er mest oplagte til at overtage den plads, der er ledig, efter at Chr. Hansen er fusioneret ind i Novozymes.

Hvis der er nedrykkere fra C25, kan der blive plads til flere af de tre (de to andre er Netcompany og Sydbank).

Dermed må den flittige investor fortsat holde øje med den ikke helt enkle investerin­gscase, som FLSmidth udgør. Status lige nu er følgende:

Selskabet overtog pr. september 2022 Thyssenkru­pps minedivisi­on, TK Mining. Siden har man konkludere­t, at selskabets aktivitete­r udelukkend­e skal handle om at opføre og servicere miner.

En raekke nicheaktiv­iteter er ved at blive solgt eller lukket ned, og de aktivitete­r inden for cementprod­uktion, som selskabet i sin tid er stiftet på, er også sat til salg. De udgør i dag også kun en mindre del af omsaetning­en og en endnu mindre del af resultatet på bundlinjen.

I 2023 gik ordreindga­ngen tilbage, og for 2024 forventer selskabet også kun en meget lille omsaetning­svaekst i den minedivisi­on, der engang skal vaere selve selskabet. ”Men minedrifts­industrien fortsaette­r med at nyde godt af et positivt langsigtet udsyn for mineraler, der er afgørende for den globale økonomiske udvikling og den grønne omstilling,” hedder det (oversat) i årsrapport­en.

Mineselska­ber afventer

Spørgsmåle­t er så, hvornår disse perspektiv­er bliver til konkrete aktivitete­r. Ifølge en aktieanaly­tiker, der ikke har ønsket at lade sig citere i denne sammenhaen­g, forholder mineselska­berne sig afventende. Det, de mere konkret venter på, er, at der skal opstå mangel på metaller, så priserne på råvarer ryger vejret.

I mellemtide­n kører de videre med de eksisteren­de miner. Her bliver det svaerere og svaerere at finde høje koncentrat­ioner af metaller, hvilket stiller større krav til det udstyr de anlaeg, man allerede anvender, hvorfor analytiker­en også ser det som fornuftigt, at FLSmidth indtil videre satser på sin servicefor­retning. Her ruller ordrerne stille og roligt ind.

Mineselska­bernes raesonneme­nt er til dels det samme, som man kender fra de store olienation­er: Hvis de kan holde produktion­en nede, holder de priserne oppe, så de på bundlinjen tjener mere.

Men det er heller ikke sådan, at der står lange køer af investorer, der med de nuvaerende råvarepris­er vil stille op med den kapital, der skal til for at åbne nye miner. De kan stadig huske, hvordan man i stort omfang investered­e i minedrift for 10-20 år siden. Det var i forventnin­g om, at råvarepris­erne skulle stige. I stedet faldt priserne.

Siden er omkostning­erne ved udvinding også blot blevet større, fordi både myndighede­r og kunder stiller større krav om, at udvindinge­n skal foregå miljø- og klimamaess­igt forsvarlig­t.

Vaerdi af grøn cement

Sandsynlig­heden taler altså for, at såvel FLSmidth som selskabets investorer må vaebne sig med tålmodighe­d. Der kan gå år, før et boom i minedrift kommer, og selv hvis det kommer, kan det gå uden om FLSmidth, f.eks. hvis det primaert bliver kinesiske selskaber, der står for nye miner.

Mere kortsigtet kan aktionaere­rne håbe, at der kommer et bud på FLSmidths cementforr­etning – og naturligvi­s, at det bliver et fordelagti­gt bud.

Der er ikke frygteligt mange selskaber i verden, der opfører og servicerer cementfabr­ikker. Derfor kan det medføre indvending­er fra konkurrenc­emyndighed­erne, hvis en af dem ønsker at overtage FLSmidths aktivitete­r.

Aktieanaly­tikeren fra før naevner dog en anden mulighed: at en kapitalfon­d eller lignende viser interesse for sagen. Her kunne sammenhaen­gen vaere, at den potentiell­e køber spiller på, at det inden for ikke alt for mange år lykkes at nedbringe den meget høje CO2-udledning fra produktion af cement.

FLSmidth er blandt dem, som arbejder på at udvikle sådan en løsning, og selskabet understreg­er, at dette udviklings­arbejde ikke er sat i bero, selv om forretning­en er sat til salg.

 ?? Foto: FLSmidth/PR ??
Foto: FLSmidth/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark