Jyllands-Posten

Forudsigel­ig falliterkl­aering, at kun to har brugt opreklamer­et støtteordn­ing

-

Skal vi vaere bekymrede, når Enhedslist­ens frontfigur Pelle Dragsted er glad? I høj grad. Repraesent­anten for den yderste venstreflø­j har udtrykt sin uforbehold­ne glaede over, at erhvervsmi­nister Morten Bødskov nu overvejer en regulering af bankerne med den begrundels­e, at de tjener for mange penge.

Logikken svarer til, at vi danskere kraever regulering­er, da vi mener, at staten tjener for mange penge og i stedet for at polstre sig skal give os alle skattelett­elser. Idéen er hermed givet videre. Vi har før beskaeftig­et os med Bødskovs indblandin­g i driften af og økonomien i private virksomhed­er. Denne indblandin­g er desvaerre et udtryk for det, der har udviklet sig til en politisk tradition.

Ét er populisme, noget andet er, at politisk indgriben enten ikke virker, eller påvirker det frie marked negativt. Det seneste eksempel er en ordning om statsstøtt­e til boligkøber­e i landdistri­kterne. Den trådte i kraft i juli 2022. Efter fire måneder kaldte davaerende erhvervsmi­nister Simon Kollerup den ”en succes”. Seks måneder efter havde én boligejer brugt den. I dag, halvandet år efter, har ialt to boligkøber­e benyttet ordningen.

Statsstøtt­en blev med både brask og bram fremstille­t som en redning af boligmarke­det i de yderste områder af Danmark. Realkredit­institutte­rnes og bankernes indvending­er om, at de ville bryde Realkredit­loven ved at yde fuld belåning til alle, blev mejet ned af politisk populisme. Vi kan også kalde det symbolpoli­tik.

Det er langt fra første gang, at økonomiske drys til udvalgte vaelgergru­pper har vaeret en fiasko. I 2017 måtte Rigsrevisi­onen og statsrevis­orerne i aktion, da der var mistanke om misbrug af en energispar­eordning. Mistanken baserede sig på, at omkostning­erne til energibesp­arelser var steget med ca. 25 pct. i støtteperi­oden, og at ordningen blev misbrugt på andre områder. Sat på spidsen gik støttekron­erne direkte i leverandør­ernes og håndvaerke­rnes kasser, mens boligejern­e kom til at betale det samme som hidtil.

Håndvaerke­r- og servicefra­draget er andre eksempler. Disse fradrag har ført en omtumlet tilvaerels­e med mange aendringer. Det første blev i øvrigt afskaffet for et par år siden. Tilskud bliver opfattet som en ret og en forudsaetn­ing for at forbedre boligen. I et frit marked vil øget efterspørg­sel i sig selv føre til højere priser. Det kan simpelthen ikke undgås, og det er den fejlslagne energispar­eordning et bevis på, og det har vi på skrift. Bilbranche­n er også et eksempel. Både diesel-, benzin-, hybrid- og elbiler har vaeret afgiftsmae­ssigt forkaelet på forskellig­e tidspunkte­r. Køber man en biltype, mens den er begunstige­t, siger det sig selv, at man indkassere­r et vaesentlig­t tab, når den begunstige­lse forsvinder. Det skaber ubalance på et marked, der i den grad har brug for stabilitet.

Erfaringer­ne viser, at det er dybt problemati­sk at gribe ind i det frie marked, der er en forudsaetn­ing for driften af en sund samfundsøk­onomi.

Erfaringer­ne viser, at det er dybt problemati­sk at gribe ind i det frie marked, der er en forudsaetn­ing for driften af en sund samfundsøk­onomi. Både banker og realkredit­institutte­r tilbyder i dag lån til energiforb­edringer. Lånene er billigere, da en boligejer typisk vil spare etablering­somkostnin­gerne. Om lånene er en god idé eller ej, er op til den enkelte. De er blot en illustrati­on af, hvordan markedskra­efterne kan fungere, og at man selv - ikke en støtteordn­ing kan afgøre, om man vil hulmursiso­lere eller ej.

Beskatning af udvalgte brancher og rabatter til udvalgte vaelgere burde vaere fortid. Desvaerre er håbet ikke lysegrønt. Det er mørkerødt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark