Jyllands-Posten

Er det sådan, vi vil behandle børn i Danmark?

- HELENA LUND Psykolog, Dignity

en rigtig dreng, der sidder på et dansk udrejsecen­ter. En dreng, hvis situation jeg desvaerre møder alt for ofte.

Vi har aftalt, at jeg skriver et indlaeg om hans situation.

Beretninge­n viser, hvad de voksnes symbolpoli­tik gør ved familier, børn og en generation­s potentiale.

Denne 10-årig dreng har et blik, som jeg oftest ser hos aeldre mennesker, der har set døden i øjnene.

Hans haender er knyttede, og skuldrene er trukket højt op under ørene. Ved siden af ham sidder hans far og håber, at samtalerne med mig kan give hans søn livsglaede­n tilbage.

Det her handler om

For otte år siden flygtede drengens mor og far fra Iran. Det havde vaeret en sikker død, hvis familien var blevet. Mange i farens familie og vennekreds var blevet myrdet, faengslet eller tortureret.

Tilfaeldig­hederne gjorde, at de landede i Danmark med en toårig dreng.

Familien blev indkvarter­et på et asylcenter, og når jeg spørger drengen, kan han huske små glimt af den første tid.

Han husker legepladse­n, de søde voksne, som gav frugt og legede med børnene.

Faren beskriver sin søn som et aktivt barn, fuld af energi og glaede. Det var dengang.

blev familien flyttet til forskellig­e asylcentre, mens de ventede på opholdstil­ladelser, som aldrig kom. Hos Udlaending­estyrelsen laerte drengen som seksårig, at han og hans familie ikke var vaerd at beskytte.

Siden har familien vaeret placeret på flere udrejsecen­tre. Han fortaeller, at han de første uger ikke var sikker på, om han var havnet i faengsel, eller hvad han og hans familie havde gjort forkert for at vågne op bag pigtrådshe­gn.

Drengen har vaeret vidne til politiets uforudsige­lige og ofte aggressive afkraevnin­g af identifika­tion fra hans far.

Han har oplevet voldsomme slagsmål, knivstikke­ri, røverier,

Over de naeste år

trusler og set døde mennesker – alt sammen fra udrejsecen­teret.

han aldrig har haft en ven. Aldrig oplevet at kunne lege frit uden at vaere vagtsom over for omgivelser­ne, hvilket er afgørende for at udvikle en aldersvare­nde evne til at bruge sin fantasi og arbejdshuk­ommelse.

Drengen siger,

Natlige angstanfal­d og mareridt gør, at han ikke kan koncentrer­e sig.

Han har dog laert engelsk på Youtube for at kunne oversaette hverdagens krav og regler til sine foraeldre, fordi han for laenge siden mistede troen på, at voksne vil ham og hans familie det bedste. Han har opgivet at gå i skole, fordi han har mistet troen på fremtiden.

Jeg er en erfaren børnepsyko­log og har behandlet mange traumatise­rede børn og familier med flygtninge­baggrund. Jeg er vant til at høre om børns oplevelser med krig, flugt, vold og død.

Almindelig­vis kan vi arbejde med at nedsaette flashbacks og påtraengen­de minder.

Vi kan arbejde med symptomhån­dtering og med vaerktøjer til at berolige nervesyste­met og sindet, som har befundet sig i traumatisk­e situatione­r, og genlaere krop og sind at vaere i en tryg nutid.

Vi arbejder med familierne­s ressourcer, tilknytnin­g og overlevels­esevne for at genetabler­e en tryg familiekon­stellation. Men det er svaert at behandle traumer, mens de står på, og når der ingen udsigt er til, at tilvaerels­en bliver tryg og forudsigel­ig.

drengen ønsker sig, er en barndom, som han på Youtube ser, andre har. At kunne lege frit, opleve håb, drømme om en fremtid og putte sig ind til foraeldre med overskud til at høre om hans dag.

Muligheden for den barndom kan jeg ikke love ham i det nuvaerende politiske klima i Danmark.

Det eneste, jeg kan love ham, er en time om ugen, hvor hans oplevelser er i centrum. En time, hvor jeg tager hans håbløshed, hans opgivenhed og hans manglende motivation alvorligt.

Og vi sammen kan håbe, at hans fortaellin­g kan rykke noget i samfundet.

Det eneste,

Både som profession­el og som menneske er jeg ugentligt vidne til, hvordan Danmark traumatise­rer børn.

Både som profession­el og som menneske er jeg ugentligt vidne til, hvordan Danmark traumatise­rer børn, og jeg er nødt til at spørge: Er det sådan, vi vil behandle børn i Danmark?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark