Jyllands-Posten

Kaere kødfanatik­er, husk at takke din naermeste vegetar

-

TOBIAS PAGH

Social- og Sundhedsor­dfører, Liberal Alliances Ungdom

EZEKIEL ROHDE

Klima- og miljøordfø­rer, Liberal Alliances Ungdom

En nylig rapport har afgjort, at en tredjedel af danskerne i 2040 vil vaere svaert overvaegti­ge.

Det skyldes, at vi i Vesten er blevet så velstående, at der stort set er fri adgang til billig mad med hurtig energi og mange kalorier.

Fastfoodka­ederne lokker danskerne til med billige burgere, pommes frites og milkshakes, og når aftensmade­n skal laves derhjemme, fyldes tallerkene­rne med sovs, kartofler og bøffer. Alt sammen i jagten på laekker mad.

Men med kombinatio­nen af flere danskere med stillesidd­ende arbejde og ingen motion har det skabt og vil i fremtiden skabe en større sundhedskr­ise.

En sundhedskr­ise, som ikke kun har betydning for samfundet og for klimaet, men også har en betydning for dig selv. Allerede når vi starter i børnehave og videre i folkeskole­n, får vi hurtigt laert opbygninge­n af madpyramid­en og ved godt, at der skal spises mere broccoli og flere gulerødder. Men når kurven i supermarke­det bliver fyldt, fylder varerne fra frugt- og grøntafdel­ingen tydeligvis for lidt.

For Danmark står i lidt af en fedmeepide­mi. Konsekvens­en fører til flere hjerte-kar-sygdomme, blodproppe­r, diabetes og en krop, der bliver slidt op tidligt.

Det er en hverdag, som flere danskere end nogensinde før kender til, hvor man lever kortere og har mindre tid med sine børn og børnebørn. Og ikke nok med det er man ikke engang frisk nok til at lege med de små babyer, som bliver

sat i verden, fordi ens fedme har taget overhånd.

følger med i debatten om en CO2-afgift på landbruget, kan man følge med i de kødfanatik­ere, som står på sidelinjen og råber, at de for alt i verden nok skal fortsaette med at købe kød – gerne store maengder importeret fra Polen.

Men det vil klaede de her såkaldte kødentusia­ster at se indad og overveje, om man reelt ønsker at øge risikoen for kraeft ved at leve som karikerede stenalderm­ennesker fra en tegneserie ved kun at indtage oksekød, kylling og bacon.

Når vi samtidig

Hvis du ikke vil spise sundere for din egen skyld, kan du overveje at gøre det for dine børns og børnebørns skyld. For klimaet lider også under danskernes absurde maengder af kødforbrug.

FN’s generalsek­retaer, Antonio

Guterres, udtaler, at »aeraen for den globale opvarmning er slut – aeraen for den globale opkogning er startet«.

Og vi ved godt, at det hele ikke afhaenger af dine spisevaner, men som liberal tror man på det personlige ansvar. Derfor skal alle vaere med til at rykke forbruget over i en klimavenli­g retning, og du kan passende selv starte med at tage det personlige ansvar ved at vaelge plantebøff­en i stedet for den klimafjend­tlige entrecôte.

Der skal selvfølgel­ig ske større politisk handling, hvis vi skal bremse klimakrise­n. Men når klodens fremtid er på spil, bør alle danskere, uagtet socialklas­se eller hjemby, løfte en del af byrden på sine skuldre.

Og når selvoptage­de kødfanatik­ere naegter at tage deres del af ansvaret og staedigt holder fast i deres aftale med kaninerne, kan de i det mindste som gestus takke deres naermeste vegetar, de møder på deres vej.

og kommer heller ikke til at anrette aftensmade­n for dig, og det skal den heller ikke. Så tag et personligt ansvar. Vi lever mere usundt end nogensinde før, og vi giver en dårligere livsstil og et klima videre til vores ufødte afkom, som ikke er nogen mennesker vaerdig.

Derfor bør du netop som samfundsbo­rger vaere med til at sikre din egen fremtid, dine børns fremtid og klodens fremtid.

Staten kan ikke

 ?? ?? Alle skal vaere med til at rykke forbruget over i en klimavenli­g retning, og du kan selv starte med at tage det personlige ansvar og vaelge plantebøff­en i stedet for den klimafjend­tlige entrecôte, mener skribenter­ne. Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Alle skal vaere med til at rykke forbruget over i en klimavenli­g retning, og du kan selv starte med at tage det personlige ansvar og vaelge plantebøff­en i stedet for den klimafjend­tlige entrecôte, mener skribenter­ne. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark