Jyllands-Posten

Det er på tide med et nyt dansk andelseven­tyr

Demokratis­ke virksomhed­er står for 10 pct. af omsaetning­en i dansk erhvervsli­v. De bidrager til den grønne omstilling, til at undgå butiksdød, sikre kunderne billigere produkter og samle danskerne om vigtige samfundspr­ioriteter. Derfor er det på tide, at

- BERTEL HAARDER Tidl. minister, (V), København Ø JENS JONATAN STEEN Direktør, Taenketank­en Demokratis­k Erhverv

Intet andet sted i verden har borgere i samme skala organisere­t sig i faellesska­ber baseret på det demokratis­ke princip om ét medlem – én stemme.

Når vi i dag har Arla, Coop, Tryg, Forenet Kredit og Andel, skyldes det, at landmaend, medarbejde­re, købmaend og oplyste borgere er gået sammen om at løse samtidens udfordring­er. Om det så var ublu priser på fødevarer, glubske herremaend, Københavns vilde brande eller manglende belysning på landet,

så var svarene andelsdemo­kratiske – og det er de fortsat.

På Bornholm lykkedes et andelstilt­ag med at skabe opbakning til vindmøllep­arker frem for modstand blandt beboerne. I Fredensbor­g var byens gamle boghandel som så mange af de andre butikker på byens hovedgade lukningstr­uet, men en omlaegning til andelsstru­ktur blev dens redning. I København

kunne man ikke få internet til ordentlige priser omkring Nørrebropa­rken, så beboerne startede det forbrugere­jede fibernet-selskab Parknet – de er nu så konkurrenc­edygtige, at de nu tilbyder fibernet til boligforen­inger i hele København.

Mange demokratis­ke virksomhed­er klarer sig godt, men hvis de for alvor skal fremme vaeksten, den grønne indstillin­g og forebygge butiksog landsbydød, så skal vilkårene for oprettelse og drift forbedres.

at danskerne er flittige kunder hos landets demokratis­ke virksomhed­er, så har politikere og embedsmaen­d negligeret dem, og lovgivning­en har spaendt ben for deres virke.

Derfor er det løfterigt, at der den 1. december blev indgået en bred politisk aftale, der for første gang i 10 år forbedrer de demokratis­ke virksomhed­ers kår.

Aftalen fjerner eksempelvi­s en juridisk barriere, der lige nu afholder en raekke større demokratis­ke virksomhed­er fra at kommuniker­e med medlemmern­e om det andelsdemo­kratiske formål, samfundsbi­draget og medlemmern­es indflydels­e. Viden, kendskab og finansieri­ngsmulighe­der forbedres blandt rådgivere i erhvervsfr­emmesystem­et, i banker og fonde og i uddannelse­ssystemet. Og så bliver det nemmere for borgere at overtage lukningstr­uede virksomhed­er i landdistri­kterne på andelsdemo­kratisk vis.

På trods af

på et område kommer aftalen langtfra i mål: Det er fortsat for svaert både at stifte demokratis­ke virksomhed­er og overdrage sin virksomhed til medarbejde­rne. Aftalen

Men saerligt

fra december realiserer således ikke det fulde potentiale i overgang til medarbejde­reje. Et potentiale, der burde udnyttes ved at give medarbejde­rejede virksomhed­er samme skattemaes­sige muligheder som familieeje­de.

Når man kigger til lande som

USA og isaer England, så har de for alvor fået øjnene op for muligheder­ne. På få år har briterne formået at omstille og etablere over 1.500 nye demokratis­ke, medarbejde­rejede virksomhed­er. Når englaender­ne kan, så kan vi vel også herhjemme i Andelsdanm­ark.

når kun en halv procent af de nyopretted­e virksomhed­er i Danmark bliver etableret på demokratis­ke vilkår. Ikke mindst, når man ser på den aktivitet, de skaber i landdistri­kterne, de langsigted­e investerin­ger, de foretager i samfundet, og den højere trivsel, som praeger de demokratis­ke virksomhed­er.

Det er en god aftale, partierne på Christians­borg har leveret. Men når regeringen har afsat 1,2 mia. kr. til ivaerksaet­teri og senest brugt naesten 10 mia. kr. på skattelett­elser, så burde den også have mulighed for at finde finansieri­ng til forslaget om virksomhed­soverdrage­lse til medarbejde­reje. Godt begyndt, men halvt fuldendt.

Det er for lidt,

 ?? ?? Det er for lidt, når kun en halv procent af de nyopretted­e virksomhed­er i Danmark bliver etableret på demokratis­ke vilkår. Ikke mindst, når man ser på den aktivitet, de skaber i landdistri­kterne, og den højere trivsel, som praeger de demokratis­ke virksomhed­er, skriver Bertel Haarder og Jens Jonatan Steen. Arkivfoto: Jens Dresling
Det er for lidt, når kun en halv procent af de nyopretted­e virksomhed­er i Danmark bliver etableret på demokratis­ke vilkår. Ikke mindst, når man ser på den aktivitet, de skaber i landdistri­kterne, og den højere trivsel, som praeger de demokratis­ke virksomhed­er, skriver Bertel Haarder og Jens Jonatan Steen. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark