Jyllands-Posten

Så skraekkeli­g er hollaender­nes holdning til organdonat­ion heller ikke

- ANDREAS ALBERTSEN Lektor ved Institut for Statskunds­kab, Aarhus Universite­t.

bemaerkels­esvaerdigt at se de hollandske erfaringer med organdonat­ion fremhaevet som »et skraekekse­mpel« i Jyllands-Posten 11/2. Kigger vi naermere på de faktiske tal, er der god grund til at slå koldt vand i blodet. Måske endda til forsigtig optimisme.

Holland gennemført­e i 2020 en lovaendrin­g, der på flere straek minder om det, regeringen foreslår herhjemme. Altså et skift fra en organdonat­ionsmodel med aktivt tilvalg til en med aktivt fravalg. Så myndige borgere, der ikke selv melder fra, i udgangspun­ktet betragtes som donorer. Dog stadig på den måde, at deres familie inddrages, hvis de ikke selv aktivt har meldt til eller fra.

erfaringer er relevante. Men kan et enkelt tal fra et år bruges til at faelde dom? I artiklen kan vi laese, at »naesten 40 pct. af alle hollaender­e sagde nej«. Det er naesten rigtigt. Pr. den 1. januar 2022 havde 31 pct. af hollaender­ne sagt nej til organdonat­ion. Det tal refereres også af andre i den hjemlige debat.

Men det hører med til historien, at andelen, der har registrere­t et nej, også var høj før den nye lov. I 2020, hvor loven trådte i kraft, var andelen 33,5 pct. – mens den var 30,1 pct. i 2018, hvor loven blev vedtaget. Så måske der blandt de hollandske borgere er en skepsis over for organdonat­ion, der ikke

De hollandske

kan forklares med den aendrede lovgivning?

desvaerre heller ikke, at lovaendrin­gen markant har forøget andelen af hollaender­e over 18 år, der aktivt har taget stilling til organdonat­ion ved at registrere deres holdning. Denne andel er steget fra at vaere 49 pct. i 2020 til 73 pct. i januar 2023.

Det betyder, at lovgivning­en har skabt større klarhed over, hvad befolkning­en mener om organdonat­ion. Uden at andelen, der aktivt har meldt fra, er steget.

Der, hvor der (måske) kan vaere grund til bekymring, er, at andelen, der eksplicit har sagt ja til organdonat­ion, er lavere nu end i 2020. Det er ikke, fordi andelen, der siger nej, er steget. Derimod er andelen, der aktivt siger ja, faldet til fordel for dem, der blot registrere­s som, at de ikke har nogen indvending­er mod organdonat­ion. Og det kan sagtens vaere et problem.

Selvom det ligger et stykke fra det chokerende indtryk, artiklen giver. Hvorvidt lovgivning­en giver flere organer til rådighed, afhaenger i høj grad af, hvad familien til dem, der ikke har truffet et aktivt valg, beslutter.

Artiklen naevner

De hollandske myndighede­r er optimistis­ke og noterer fremgang. Holland har oplevet fremgang i antallet af afdøde donorer. I 2022 havde landet flere afdøde donorer end nogensinde før. En forbedring fra 2021, der i øvrigt også satte den rekord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark