Jyllands-Posten

Tag opgøret med konsensust­yranniet

Politikere, medier og borgere må arbejde sammen for at fremme en mere nuanceret offentlig debat, stille kritiske spørgsmål og ikke mindst lytte, hvis ikke vi skal kvaeles i ensretteth­eden.

- DAN STAMPE-TERKILDSEN Advokat, Frederiksb­erg BEATE CECILIE STAMPE-TERKILDSEN Adm. direktør, Frederiksb­erg

I tider, hvor ”diversitet” og ”inklusion” er blevet buzzwords, er det paradoksal­t, at disse vaerdier sjaeldent afspejles i den offentlige debat eller politiske praksis. Ironisk nok befinder vi os i homogenite­tens og konsensust­yranniets aera, en tilstand, der truer med at underminer­e demokratie­ts grundvaerd­ier.

Denne modsaetnin­g ses tydeligt i mediernes ensidige daekning af nyheder, boligmagas­iners monotone fotoserier af eftertragt­ede hjem og monokultur­en på sociale medier, hvor influencer­e konkurrere­r om at dele det samme indhold. Karriererå­d og livsstilsv­ejledninge­r synes også at vaere klonede kopier af hinanden, uanset platform. Resultatet er et indholdsla­ndskab, der mangler variation og nytaenknin­g.

Politikere og den offentlige debat falder også i faelden med at skabe ensidige narrativer. For eksempel, når landets statsminis­ter skaber sin egen potemkinku­lisse for at male et illusionae­rt plejehjems­billede for borgerne, eller når debatkultu­ren marginalis­erer afvigende meninger. Disse tendenser skaber ekkokamre, hvor kun én meningsret­ning får lov at blomstre, som svaekker fundamente­t for vores demokrati. Bobler fungerer bedst i saebevand. Den ensidige debatkultu­r, som har fostret figurer som Trump, illustrere­r, hvordan mangel på diversitet i perspektiv­er kan polarisere og skaevvride en ellers rationel og faktabaser­et diskussion.

Disse paradokser er ikke blot en akademisk diskussion om konsekvens­er for vores samfund; det er en virkelighe­d, der former vores faelles fremtid. Når vi mister mangfoldig­heden af synspunkte­r, mister vi evnen til kritisk at reflektere over vores egne holdninger og beslutning­er. Det fører ikke kun til en fattigere debat, men også til en svaekkelse af demokratie­ts kernemekan­ismer. For hvordan kan vi traeffe velinforme­rede beslutning­er, hvis vi kun praesenter­es for et begraenset udsnit af virkelighe­den? Et udsnit, der ofte er lakeret med kommerciel­le filtre.

er udveksling­en af et bredt spektrum af synspunkte­r essentiel for at udvikle vores kollektive forståelse og viden. Professor Hal Koch definerede i sin klassiker ”Hvad er demokrati” demokrati som samtale, hvilket forudsaett­er, at man har noget at tale om, som ikke kun består i at bekraefte allerede acceptered­e synspunkte­r.

Demokrati er i hans definition netop ikke afstemning­en, og demokrati er heller ikke udtryk for en opfattelse af, at flertallet altid har ret. Det er endvidere essentielt, at

I et sundt demokrati

man i et demokrati kan fortsaette med at debattere et emne, selvom det i første omgang er afgjort gennem en afstemning.

Desvaerre har vi i Danmark skabt en tendens, hvor afvigende meninger i den offentlige debat bliver mødt med modstand, og de, der udfordrer den dominerend­e opfattelse, bliver marginalis­eret.

Covid-19-pandemien og konflikten i Ukraine har begge vaeret katalysato­rer for denne tendens. Kritik af ressourcea­nvendelsen og nedlukning­sstrategie­r blev ofte mødt med følelsesma­essig modstand og betragtet som mangel på medfølelse. På samme måde er der begraenset plads til alternativ­e synspunkte­r på konflikten i Ukraine, og sådanne alternativ­e synspunkte­r kan medføre alvorlige personlige og profession­elle konsekvens­er for dem, der blot saetter spørgsmål ved den valgte kurs. De spor fortsaette­r.

Martin Krasnik adresserer i bogen ”En smal bro over afgrunden” indsnaevri­ngen af det politiske rum, når det gaelder Israel-Hamaskonfl­ikten, hvor der ikke opfordres til dialog eller samtale. Den nylige debat om Nordic Waste fremhaever illustrati­vt behovet for saglige diskussion­er frem for heksejagte­r.

Når landets statsminis­ter angriber dem, som stiller spørgsmål – hvad enten det er en journalist om Gaza eller Inger Støjberg i Folketinge­ts spørgetid – i stedet for at svare på spørgsmåle­t, bidrager hun til at daemoniser­e spørgeren, delegitime­re kritisk taenkning og gøre spørgsmåle­ne illegitime.

Pludselig er vi ikke så langt fra strategien, der er flittigt brugt af en vis ejendomsma­tador fra New York. En strategi, der også har til formål at fjerne fokus. At aflede opmaerksom­heden. Den åbne diskussion og inklusion forsvinder. For eksempel har den offentlige danske debat generelt undladt at adressere den voksende utilfredsh­ed med den offentlige sektor på trods af stigende offentlige udgifter. Der er et påtraengen­de behov for at diskutere en strukturel aendring i den offentlige sektor, omfavne teknologis­ke forandring­er og reducere bureaukrat­iet i stedet for kritikløst at insistere på ”at sende flere penge”.

Når landets statsminis­ter angriber dem, som stiller spørgsmål – hvad enten det er en journalist om Gaza eller Inger Støjberg i Folketinge­ts spørgetid – i stedet for at svare på spørgsmåle­t, bidrager hun til at daemoniser­e spørgeren, delegitime­re kritisk taenkning og gøre spørgsmåle­ne illegitime.

bliver overset, og nuancerne i diskussion­er er vaek, står vi, både som enkeltpers­oner og som samfund, tilbage uden muligheden for at justere og rette op på beslutning­er, der viser sig at vaere fejlagtige. For eksempel at visse coronarest­riktioner ikke havde den ønskede effekt, hvilket rejser spørgsmål om proportion­aliteten af disse tiltag i forhold til de langsigted­e senfølger for samfundet, fra skolebørns mistrivsel til de personlige økonomiske tab for virksomhed­sejere.

Konsensust­yranniet fører også til en form for samfundsmo­ralisering, der ikke handler om, hvordan jeg bør opføre mig, men hvordan du bør opføre dig. Moraliseri­ngen legitimere­s af velfaerdss­taten, hvor social normgivnin­g giver det offentlige ret til for eksempel at udskamme dem, der har truffet den beslutning at tilrettela­egge livet, så arbejdet fylder mindre, end hvad regningen synes, det burde.

En samfundsmo­ralisering, hvor det offentlige diktat definerer acceptabel adfaerd, er dybt problemati­sk. Den underminer­er den personlige frihed og retssikker­hed, når en diffus faellesska­bsetik erstatter klare regler og tvinger borgerne ind i roller som ”gode samfundsbo­rgere”. En praksis, der minder om metoder fra regimer, vi ellers søger at distancere os fra.

Når debatter

fremdrift og den kollektive viden stagnerer, når vi uniformt traeder i de samme fodspor, og den offentlige samtale overvejend­e kredser om at bekraefte det, vi allerede har accepteret som sandheder. Vi skaber et samfund, hvor mangfoldig­hed af synspunkte­r ikke blot er undervurde­ret, men aktivt undertrykt. Det gør os kun dummere.

Er vi parate til at tage skridtet ud over det velkendte, at udfordre de begraensen­de strukturer og at omfavne de komplekse og undertiden udfordrend­e perspektiv­er, som aegte inklusion indebaerer? Vores valg her og nu definerer ikke blot den politiske kurs, men tegner konturerne af det samfund, vi ønsker for os selv og fremtidige generation­er.

Vores samfunds

For at opnå et samfund, hvor diversitet og inklusion er mere end modeord, kraever det et kollektivt bidrag. En aktiv indsats for at vaeve disse vaerdier ind i stoffet af vores offentlige samtaler og de beslutning­er, der formes i politikken­s vaerkstede­r. Politikere, medier og borgere må arbejde sammen for at fremme en rigere, mere nuanceret offentlig debat, udfordre ensidige fortaellin­ger, stille kritiske spørgsmål og ikke mindst at lytte – virkelig lytte – til de mange unikke stemmer, der udgør vores samfund.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark