Jyllands-Posten

Vittighede­r har ført til tiltale om racisme

Retten i Holstebro skal den 3. april afgøre, om indhold på hjemmeside­r på dansk og tysk forhånede mindretal.

-

En stribe såkaldte vittighede­r om udlaending­e på to hjemmeside­r var langt over stregen, mener anklagemyn­digheden, som har rejst tiltale for overtraede­lse af straffelov­en.

En 28-årig mand stilles for retten i Holstebro efter påske. Det oplyste Midt- og Vestjyllan­ds Politi i en pressemedd­elelse mandag.

Manden var administra­tor for en dansk og en tysk hjemmeside. Her blev der fremsat forhånende og nedvaerdig­ende ytringer, som var kamufleret som vittighede­r, mener anklagemyn­digheden.

I anklageskr­iftet, som politikred­sen mandag har givet aktindsigt i, er de såkaldte vitser oplistet. De fylder mere end fire sider.

Cirka 30 udsagn handler om jøder, mens en raekke andre retter sig mod sorte mennesker og "negre".

Også indvandrer­e generelt, kinesere og mexikanere er mål i de udsagn, som ifølge anklagemyn­dighedens påstand udgør strafbare ytringer.

Naesten alle er udformet som spørgsmål og svar.

Et par eksempler angiver tonen og stilen: "Hvor mange jøder kan der vaere i en Toyota Corolla?", "Hvorfor lugter sorte mennesker altid?" og "Hvad er ligheden mellem et aeble og en neger?"

Risikerer faengsel

Den tiltalte naegter sig skyldig. Han risikerer at blive idømt faengsel, hvis retten giver anklagemyn­digheden medhold.

Under sagen, der behandles 3. april, skal retten også tage stilling til, om staten kan konfiskere de to internetdo­maener, som den tiltalte har drevet.

Ifølge straffelov­en er det forbudt "i en videre kreds" at forhåne eller nedvaerdig­e grupper af personer på grund af deres hudfarve, religion eller nationale eller etniske oprindelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark