Jyllands-Posten

Handicappe­de og psykisk syge på bosteder kommer alt for sjaeldent til laege – nu er der hjaelp på vej

I Københavns Kommune går man nu foran med en ny ordning, som både laeger og kommuner ønsker indført over hele landet.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Nogle af dem har ikke set en laege i 30 år, selv om skavanker og lidelser står i kø.

Andre får behandling for deres skizofreni, mens deres diabetessy­gdom og kol går helt under sundhedsva­esenets radar. Andre igen afholder sig fra at tage til laegen på grund af en besvaerlig transport i kørestol frem og tilbage.

Socialt udsatte borgere, handicappe­de og mennesker med svaere psykiske lidelser på landets botilbud får ikke besøgt deres laege lige så tit som andre borgere. Samtidig lever de i gennemsnit adskillige år kortere end resten af befolkning­en.

Men nu er der hjaelp på vej. Fremover får en lang stribe bosteder i Københavns Kommune tilknyttet en fast praktisere­nde laege. Det betyder, at de skrøbelige beboere, der ellers har svaert ved at komme til laegen, nu får mulighed for jaevnligt at blive tilset og behandlet af en praktisere­nde laege.

Det har partierne bag Københavns Kommunes budgetafta­le netop besluttet, og det betyder, at beboerne på 33 bosteder nu får en fast laege tilknyttet.

Bostedslae­ger

Dermed går Københavns Kommune i front med et tiltag om faste bostedslae­ger – noget som PLO og KL for nylig har efterlyst som en landsdaekk­ende ordning. Ordningen, som i København hidtil har vaeret kørt som forsøg på ni bosteder, skal vaere med til at mindske ulighed i sundhed, når handicappe­de, psykisk syge og mennesker med funktionsn­edsaettels­er sikres fast laegedaekn­ing.

»Vi ved, at vores udsatte beboere på botilbud dør før andre. De har en kortere gennemsnit­lig levetid. Det handler om, at deres adgang til sundhedsva­esnet ikke er den samme som for vi andre. Den ulighed vil vi rigtig gerne til livs, og det glaeder mig, at vi kan gå foran med en omfattende og systematis­k udbredelse af faste laeger på botilbud,« siger sundhedsog omsorgsbor­gmester Sisse Marie Welling (SF).

Inspiratio­nen til bostedslae­gerne kommer fra ordningen om plejehjems­laeger, som 90 pct. af landets kommuner i dag har indført.

Plejehjems­laegerne kommer jaevnligt på plejehjemm­ene – f.eks. en dag om ugen – og de samarbejde­r med personalet på plejehjemm­et om at tilse og behandle de beboere, der har behov for laegehjael­p.

Når det gaelder beboerne på bostederne, kan vejen til laegen føles alt for lang.

Tør snakke med laegen

»Nogle af disse mennesker har boet hele deres voksne liv på et botilbud. Der er borgere, som ikke har haft kontakt med sundhedsva­esnet i årtier, fordi de måske er bange for det. Så det, at der kommer en laege på bostedet, siger hej og opbygger en relation til beboerne, gør, at de måske for første gang tør snakke med en laege og få den behandling, der er behov for,« siger Sisse Marie Welling.

Hun peger på, at mange beboere med svaere psykiatris­ke sygdomme ofte har mange ubehandled­e kroniske sygdomme, som de aldrig har fået hjaelp til.

»Fra plejehjemm­ene og forsøgene ved vi, at fast tilknytted­e laeger er med til at sikre borgerne bedre sundhedsda­ekning, laegehjael­p og helbredsti­lstand. Vi er nødt til at saette ind med flere af den slags ordninger,« siger hun.

Også de praktisere­nde laeger mener, at ordningen med faste bostedslae­ger giver rigtig god mening.

»Vi ved, at det er vigtigt for beboere på bosteder at have en fast velkendt laege, både for beboernes tryghed og sundhed, og så er det helt centralt med et godt samarbejde med personalet om beboerne,« siger Peder Reistad, formand for PLO-Hovedstade­n.

I en tid med mangel på praktisere­nde laeger kan rekrutteri­ngen dog blive udfordrend­e. Men han opfordrer de praktisere­nde laeger til at påtage sig opgaven.

Ifølge det faelles sundhedsud­spil, som KL og PLO for en måneds tid siden lancerede, bør knap halvdelen af de 1.500 ekstra praktisere­nde laeger, som man er i gang med at uddanne, bruges til at sikre luft til samarbejde­t med kommunerne om patienter på netop bosteder og i aeldreplej­en.

Man ønsker, at de praktisere­nde laeger skal vaere behandling­sansvarlig­e for borgere med kroniske sygdomme og multisygdo­m samt tovholdere for patienter med psykiske lidelser som angst, stress og depression­er.

 ?? ?? Fremover får en lang stribe bosteder i Københavns Kommune tilknyttet en fast praktisere­nde laege. Arkivfoto: Annelene Petersen
Fremover får en lang stribe bosteder i Københavns Kommune tilknyttet en fast praktisere­nde laege. Arkivfoto: Annelene Petersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark