Jyllands-Posten

Trump reddet på målstregen – appeldomst­ol saetter kautionsbe­løb ned

En pludselig livline er blevet givet til USA’s tidligere praesident Donald Trump i sagen om ejendomssv­indlen i New York.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

En appeldomst­ol besluttede mandag at nedsaette det beløb, som Donald Trump skal betale i kaution, mens hans sag igen bliver behandlet ved domstolene i New York.

Mandag var deadline for, at Donald Trump skulle kautionere for den bøde på knap en halv milliard dollars, som han har fået i sagen om ejendomssv­indlen i sit selskab The Trump Organizati­on.

Beslutning­en kommer efter flere dages massive spekulatio­ner om, hvad der ville ske, hvis den tidligere praesident ikke kunne betale kautionen for den bøde på 454 mio. dollars, som han tidligere er blevet idømt sagen.

Mandag blev beløbet af en appeldomst­ol nedsat til 175 mio. dollars, skriver avisen New York Times, der samtidig citerer to kilder taet på

Donald Trump for, at den tidligere praesident nu godt kan stille kaution.

Sagen startede i februar, da dommeren Arthur Engoron afgjorde, at Donald Trump skal betale 355 mio. dollars i bøde for at have oppumpet vaerdien på sine ejendomme for at skaffe sig mere favorable lånevilkår i bankerne.

Siden har Donald Trump appelleret afgørelsen. Men for at stoppe staten New York og dens demokratis­k valgte justitsmin­ister, Letitia James, fra under appelsagen at tage kontrol over sine aktiver, har Donald Trump skullet stille kaution for bøden.

I mellemtide­n er bøden med renters rente steget til 454 mio. dollars, hvilket svarer til omkring 3,1 mia. kr. Der er dog naevnt forskellig­e beløb ift. det, som Donald Trump reelt set skal stille sikkerhed for.

Ifølge CNN er beløbet f.eks. 464 mio. dollars.

I sidste uge kom det frem, at Donald Trump havde forsøgt at få 30 forskellig­e forsikring­sselskaber til at kautionere for beløbet. Men det ville de ikke, og siden har sagen i realiteten stået til at kunne skade Donald Trump økonomisk i en grad, der kunne koste ham flere af hans ejendomme.

Overrasken­de afgørelse

Med den nye overrasken­de afgørelse skyder Donald Trump altså en potentiel økonomisk katastrofe til hjørne, lyder det fra flere kanter mandag.

Bl.a. har det vaeret fremme, at Donald Trump ville kunne miste sin Mar-a-Lago-residens i Palm Beach i Florida samt Trump Tower på Manhattan i New York. Begge ejendomme har vaeret en del af sagen mod Donald Trump.

Det er dog også kommet frem, at Donald Trump gennem en børsnoteri­ng i det nu fusionered­e Trump Media & Technology Group og Digital World Acquisitio­n Corp potentielt set i sine selskaber har fået en økonomisk saltvandsi­ndsprøjtni­ng på 3 mia. dollars.

De fusionered­e selskaber er netop gået på børsen, men det har indtil videre vaeret uklart, hvorvidt den tidligere praesident pga. de juridiske bindinger ift. fusionen kunne få adgang til de nye aktiver.

I det hele taget var mandag noget af en begivenhed­srig dag for Donald Trump.

Mandag blev det også afgjort af en dommer, at den første retsdag i sagen om de såkaldte tys-tys-penge til pornostjer­nen Stormy Daniels er blevet sat til den 15. april. Dermed er det nu afgjort, at Donald Trump som den første tidligere praesident nogensinde skal for retten for at have overtrådt loven.

Sagen var egentlig berammet til at starte den 25. marts, men pga. nyt materiale om Donald Trumps tidligere advokat og fixer Michael Cohen var den blevet udskudt. I sagen står Donald Trump anklaget for at have betalt bl.a. Stormy Daniels 900.000 kr. for en påstået affaere, de tidligere har haft.

I sig selv er betalingen ikke ulovlig. Men ifølge anklagemyn­digheden i New York er pengene blevet ulovligt bogført som en forretning­sudgift i form af advokatsal­aer. Dermed har den tidligere praesident i realiteten forfalsket forretning­sdokumente­r, hvilket er ulovligt i New York, lyder anklagen.

Betalingen fandt angiveligt sted kort før praesident­valget i 2016, som Donald Trump vandt.

 ?? ?? Donald Trump har ifølge New York Times fået 10 dage til at stille kautionen på 175 mio. dollars. Foto: Mary Altaffer/Reuters
Donald Trump har ifølge New York Times fået 10 dage til at stille kautionen på 175 mio. dollars. Foto: Mary Altaffer/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark