Jyllands-Posten

FN's krav om våbenhvile »er en knytnaeve ud i den blå luft«

FN’s Sikkerheds­råd kraever øjeblikkel­ig våbenhvile i Gaza og kraever samtidig alle gidsler frigivet af Hamas. USA afstod fra at stemme. Peter Viggo Jakobsen mener, at der er gået amerikansk politik i den.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Mandag eftermidda­g kom det frem, at FN’s Sikkerheds­råd kraever en øjeblikkel­ig våbenhvile i Gaza samt frigivelse af gidsler. USA afstod fra at stemme for resolution­en, men de 14 andre medlemmer af Sikkerheds­rådet stemte for. Det er første gang, at Sikkerheds­rådet er nået til enighed om at kraeve en våbenhvile mellem Israel og den militante palaestine­nsiske bevaegelse Hamas.

Lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudi­er hos Forsvarsak­ademiet Peter Viggo Jakobsen kalder det »et knytnaeves­lag ud i den blå luft. Som jeg ser resolution­en er der ingen konkrete konsekvens­er for Israel, hvis det ikke overholdes«.

Fredag blev et lignende forslag fremsat i FN’s Sikkerheds­råd af USA. Det blev blokeret af Kina og Rusland. Denne gang, hvor resolution­en blev fremsat af de 10 medlemmer af Sikkerheds­rådet, som ikke er faste medlemmer, lykkedes det altså at blive enige. Dog valgte USA at afholde sig fra at stemme.

Peter Viggo Jakobsen forklarer, at der er gået amerikansk praesident­valg i den:

»Jeg tror simpelthen, at praesident Biden er bange for, at hvis han laegger for hårdt pres på israelerne, vil det gavne Trump, som er meget proIsrael. Selvfølgel­ig er amerikaner­ne forfaerded­e over de humanitaer­e konsekvens­er, men i sidste instans er det vigtigere for Biden at blive genvalgt.«

USA’s FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, siger, at USA afstod fra at stemme, da landet ikke går ind for alt, der står i resolution­en, og da den ikke indeholder en fordømmels­e af Hamas.

Hun siger dog samtidig, at USA støtter flere af målene i resolution­en.

»En våbenhvile kan begynde øjeblikkel­igt med frigivelse­n af det første gidsel, og derfor må vi laegge pres på Hamas for at gøre netop det,« siger hun ifølge Ritzau.

Peter Viggo Jakobsen mener, at USA’s valg om ikke at stemme for resolution­en muligvis kan komme til at få en betydning:

»Når USA ikke vil laegge et hårdere pres på Israel, kunne det jo godt komme til at betyde, at Israel stadig vil forbeholde sig retten til at starte den militaere operation omkring Rafah,« forklarer han.

Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, har tidligere sagt, at han er »fast besluttet« på at gennemføre en landoffens­iv i byen Rafah i det sydlige Gaza. Det anslås ifølge The Guardian, at der befinder sig omkring 1,5 mio. palaestine­nsere, hvoraf omkring 1 mio. er internt fordrevne i Rafah. Praesident Joe Biden har flere gange advaret Netanyahu mod at ivaerksaet­te en landoffens­iv i byen.

Benjamin Netanyahu vil ifølge israelske medier ikke sende en delegation til Washington D.C, nu hvor USA ikke har nedlagt veto. Det var ellers planen, skriver Ritzau.

Over 32.000 har mistet livet i Israels offensiv i Gaza ifølge det Hamas-kontroller­ede sundhedsmi­nisterium i området. Omkring 1.200 mennesker blev draebt, da Hamas angreb Israel den 7. oktober sidste år.

 ?? ?? Peter Viggo Jakobsen mener, at FN's sikkerheds­råd nye resolution er en knytnaeve ud i den blå luft. Foto: Stine Bidstrup
Peter Viggo Jakobsen mener, at FN's sikkerheds­råd nye resolution er en knytnaeve ud i den blå luft. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark