Jyllands-Posten

Danskerne holder påskeferie i sommerhuse­t, men ikke Peter Christense­nDalsgaard, der blev ramt af katastrofe­n

Fem måneder efter Danmark blev ramt af stormflod, kaemper mange sommerhuse­jere stadig med at få gjort deres sommerhuse beboelige igen. I et sommerhuso­mråde ved Kolding vurderer grundejerf­oreningens formand, at blot 4 af 40 sommerhuse er beboelige. Han kri

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Idisse dage strømmer danskerne ud i deres sommerhuse for at holde påskeferie. Men en gruppe af sommerhuse­jere har som Peter Christense­n-Dalsgaard stadig lange udsigter til, at de kan komme ind i deres sommerhuse, nyde det forhåbentl­igt gode vejr og slappe af.

For fem måneder efter, at stormflods­katastrofe­n ramte flere tusinde sommerhuse­jere, er manges sager stadig ikke endeligt afgjorte. Imens står deres huse tomme og ubeboelige.

Peter Christense­n-Dalsgaard er én af dem, der er ramt. Han kaemper stadig med et omfattende bureaukrat­i, oprydning, håndvaerke­rbesøg og en ufaerdig taksering.

»Her til påske er måske 4 af omkring 40 sommerhuse i vores område beboelige. Der bliver heller ingen påskeferie for mig. Og jeg regner heller ikke med at kunne komme ind at bo i mit hus i sommerferi­en,« siger Peter Christense­n-Dalsgaard.

Den 71-årige pensionere­de skoleleder og master i offentlig ledelse er formand for Grundejerf­oreningen Grønningho­ved Strand lidt sydøst for Kolding. Han mener, at det er helt unødvendig­t, at det traekker så laenge ud med at få takseret hans skader, efter at stormflode­n oversvømme­de hans sommerhus natten til den 21. oktober sidste år.

»At det skal tage så lang tid, er chokerende. Det kan godt vaere, at taksatorer­ne har travlt. Men hvorfor ansaetter man så ikke nogle flere,« spørger Peter Christense­n-Dalsgaard.

Den enkelte sommerhuse­jer kan efter stormflode­n have hundredtus­indvis af kroner i klemme. Blandt andet fordi et stort antal sager endnu ikke blevet afgjort.

Naturskade­rådet oplyser til Jyllands-Posten, at der samlet set er anmeldt 3.416 skader efter stormflode­n i oktober – og at 1.399 indtil videre er afgjort eller afsluttet. Det vil sige, at omkring 40 pct. er afgjort, mens 60 pct. stadig venter.

De samlede hensaettel­ser til erstatning­er er ifølge Naturskade­rådet estimeret til ca. 1,2 mia. kr.

Til sammenlign­ing er der efter stormflode­n Pia, der ramte Danmark i december den 22. og 23. december, anmeldt 187 skader. Man regner med, at det samlet kommer til at koste ca. 20 mio. kr. Langtfra alle sager er her opgjort, og erstatning­erne kan derfor blive justeret, oplyser Naturskade­rådet.

Sommerhus i 100 år

Peter Christense­n-Dalsgaards familie har ejet sommerhuse­t ved Grønningho­ved Strand ved Mosvig Bugt i omkring 100 år. Det har vaeret oversvømme­t flere gange før – vaerst i 1872. Dengang blev Danmark ramt af landets hidtil største stormflods­katastrofe, og husets beboere måtte reddes ud af vinduerne på første sal og ned i en robåd.

Så galt gik det ikke i oktober, selv om det var slemt nok. Havet stod 210 centimeter over dagligt vande, og når de måske en halv meter høje bølger bliver lagt oveni, havde vandet frit indløb til hans hus, der ligger i første raekke ned til stranden.

I løbet af natten til den 21. oktober steg vandet inde i huset op til vindueskar­mene. Her fem måneder senere, da Peter Christense­n-Dalsgaard viser sit eget hus og hele sommerhuso­mrådet frem, er processen efter

stormflode­n i hans tilfaelde ikke nået meget laengere end til, at et skadeservi­cefirma stadig er i gang med at vaske vaegge ned, fjerne slam og forhindre langtidssk­ader på huset. I haven er husets inventar opmagasine­ret i en container.

Forsikret hos Tryg

Peter Christense­n-Dalsgaard afsluttede i januar indsendels­en af tilbud fra håndvaerke­rne, som skal udbedre skaderne på hans hus. Han har endnu ikke modtaget en endelig ramme for, hvad han kan få erstattet. Mundtligt har han ikke vaeret i kontakt med sit forsikring­sselskab siden den 1. februar. Ved den lejlighed fik han at vide af forsikring­sselskabet, at det ikke havde noget med sagsbehand­lingen at gøre. Den var udlicitere­t.

»Det er naermest helt kafkask,« siger Peter Christense­n-Dalsgaard.

Peter Christense­n-Dalsgaard er forsikret hos Tryg og har undervejs bl.a. haft kontakt til det byggesagky­ndige firma Botjek.

Løbende har han indsendt håndvaerke­rnes overslag på, hvad en renovering af hans sommerhus vil koste, og hvilke udgifter der har vaeret indtil nu.

I alt har han sendt 27 mails og selv opgjort sine nuvaerende og fremtidige skadesudgi­fter til omkring 830.000 kr. Der kan dog komme yderligere udgifter til. Indtil nu har der vaeret udgifter på omkring 100.000 kr. til affugtning af huset og til f.eks. at fjerne vand fra grunden. Han har foreløbig modtaget 63.000 kr. til at daekke disse udgifter.

Undervejs har der bla. vaeret en uoverensst­emmelse om, hvordan skaderne på sommerhuse­ts murvaerk skal håndteres.

For nylig blev der afholdt generalfor­samling i grundejerf­oreningen, og ved at møde områdets andre husejere blev Peter Christense­n-Dalsgaard bestyrket i sin opfattelse af, at håndtering­en af skadesager­ne er meget forskellig afhaengig af den enkelte taksator.

»Det er stor forskel på, hvordan sagerne bliver håndteret. Det er som i et lotteri,« mener han.

Hos Botjek oplyser administre­rende direktør Brian Slot, at virksomhed­en kun har vaeret ude at lave takseringe­r for forsikring­sselskaber i en meget kort periode umiddelbar­t efter stormflode­n i oktober, og at alle sager er afsluttet.

»Vi er en lille bitte underlever­andør, og alle de sager, vi har deltaget i, er for laengst afsluttet og afregnet. Derfor må det bero på en misforståe­lse, at forsinkels­er af nogle af disse sager kan skyldes os. For vi har ikke haft berøring med de her sager i månedsvis,« siger Brian Slot.

Den melding kommer helt bag på Peter Christense­n-Dalsgaard. Han har senest i begyndelse­n af marts sendt en elregning til Botjek, som han dog ikke har fået svar på.

Han har foruden at forsøge at komme i kontakt med Botjek også rettet henvendels­e til et andet firma, der, som han forstår det, foretager udbetaling­erne af de løbende udgifter. Men for ham er det svaert at komme i kontakt med firmaerne. Tryg har han ikke forsøgt at kontakte siden februar, fortaeller han.

Under alle omstaendig­heder erkender han, at han har svaert ved at overskue processen. Og mener, at han får alt for lidt hjaelp til det.

»Hvordan kan Botjek vaere faerdige. Jeg troede, at det var dem, der skulle foretage den endelige vurdering af min skadesopgø­relse. Det her kører rundt i cirkler, som jeg ikke forstår. Vi er almindelig­e sommerhuse­jere, der bliver kylet rundt i systemet,« siger Peter Christense­n-Dalsgaard.

Hvis en sommerhuse­jer er utilfreds med behandling­en af sin skadessag, kan han eller hun klage til Naturskade­rådet. Her oplyser man, at man ikke har nogen opgørelse over, hvor mange der har klaget over sagsbehand­lingen.

»Men det er normalt, at der efter de større naturskade­haendelser er ekstraordi­naert mange henvendels­er, og at man derfor f.eks. kan opleve ventetid på at komme igennem på telefon eller få svar på mail,« oplyser sekretaria­tschef Poul Jensen hos Naturskade­rådet.

Rundtur i området

Jyllands-Posten gik for få dage siden en tur rundt i området Grønningho­ved Strand sammen med Peter Christense­n-Dalsgaard. Overalt var der tydelige skader efter stormflode­n.

Peter Christense­n-Dalsgaard udpegede flere huse, der skulle rives ned, fordi de er så skadede, at det ikke kan betale sig at genopbygge dem. Ved at kigge ind gennem vinduerne var det tydeligt at se, hvordan gulvene i mange af de andre huse var fjernet. Også disse huse var helt ubeboelige.

Flere steder holdt håndvaerke­rnes biler udenfor, som et vidnesbyrd på at der trods alt sker en del i forhold til at genopbygge området. Andre beboeres oplevelser understreg­er Peter Christense­n-Dalsgaards pointe om et lotteri.

Inde ved naboen Chris Fløe Svenningse­n er alt også rømmet i stueetagen. Heller ikke Chris Fløe Svenningse­n regner med at flytte ind i sit hus igen før efter påske. Og til den tid formentlig kun på førstesale­n.

Hos ham skal håndvaerke­rne først nu til at beregne et overslag på, hvad den samlede renovering vil koste. Chris Fløe Svenningse­n, der er arkitekt, skønner, at renovering­en formentlig vil komme til at koste i omegnen af 750.000 kr.

Chris Fløe Svenningse­n har forståelse for, at sagsbehand­lingen tager tid.

»Jeg tror, at man bliver nødt til at se det her i et bredere perspektiv. Der er rigtig mange ejendomme, der er ødelagte,« siger Chris Fløe Svenningse­n.

Hos en anden sommerhuse­jer i området Søren Pedersen er genopbygni­ngen laengere fremme.

Søren Pedersen er pensionist og står selv for genopbygni­ngen af sit sommerhus, der består af tre selvstaend­ige bygninger. Hovedhuset, der er opbygget af gasbeton, er beklaedt med trae, et anneks, der er registrere­t som bolig, samt endnu en bygning, der er registrere­t som et skur og derfor ikke daekket af forsikring­en.

Fordi Søren Pedersen selv står for arbejdet, har han allerede aftalt en ramme med sin taksator, der betyder, at han må købe materialer for 420.000 kr. Det skal også daekke udgifter til f.eks. elarbejde. Samtidig får han 71.000 skattefrie kroner til sig selv i arbejdsløn. Annekset er stort set faerdigt.

Det samme er stue og køkken i hovedhuset.

»Vi har fået en super behandling. Jeg er godt tilfreds. Hvis man oplever langsommel­ig sagsbehand­ling skyldes det sikkert, at taksatorer­ne er overbebyrd­ede,« mener Søren Pedersen.

Formand forstår frustratio­nen

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med en raekke sommerhuse­jere i forskellig­e sommerhuso­mråder, der som Peter Christense­nDalsgaard fortaeller lignende historier om langvarige sagsbehand­linger, der er umulige at forstå. For en af sommerhuse­jerne var situatione­n så belastende, at der blev behov for psykologhj­aelp.

Hos Fritidshus­ejernes Landsforen­ing har formand Sten Scheller forståelse for, at sagsbehand­lingen af sagerne traekker ud. Men samtidig kan han godt forstå, at der er sommerhuse­jere, der er frustrered­e over, at det for dem stadig har lange udsigter til, at de kan tage deres sommerhuse i brug igen.

»Efter stormen var der et vildt massivt antal af skadesanme­ldelser, og jeg tror, at forsikring­sselskaber­ne og taksatorer­ne har ligget vandret. Omvendt er det jo ikke rimeligt, at man fem måneder efter en stormflod stadig har huse, hvis skadesomfa­ng man reelt ikke kender,« siger Sten Scheller.

 ?? ?? Naesten et halvt år efter stormflode­n ramte, er der stadig masser af sommerhuse­jere, der ikke kan bruge deres sommerhuse. De afventer, at forsikring­en afgør deres sager. Fotos: Benny Kjølhede
Naesten et halvt år efter stormflode­n ramte, er der stadig masser af sommerhuse­jere, der ikke kan bruge deres sommerhuse. De afventer, at forsikring­en afgør deres sager. Fotos: Benny Kjølhede
 ?? ?? For Peter Christense­n-Dalsgaard har det lange udsigter til, at han igen kan bruge familiens gamle sommerhus.
For Peter Christense­n-Dalsgaard har det lange udsigter til, at han igen kan bruge familiens gamle sommerhus.
 ?? ?? Hos Chris Fløe Svenningse­n sender en pumpe varme gennem plasticrør ud til facademure­n, hvor bekymringe­n isaer er traeet i bindingsva­erket. Det skal tørre helt ud for at undgå skimmelsva­mp.
Hos Chris Fløe Svenningse­n sender en pumpe varme gennem plasticrør ud til facademure­n, hvor bekymringe­n isaer er traeet i bindingsva­erket. Det skal tørre helt ud for at undgå skimmelsva­mp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark